Dejan Lovren i Zlatko Dalić

 TOM DUBRAVEC Cropix
TEŠKA ODLUKA ZA IZBORNIKA

Koje će stopere Dalić povesti na Mundijal? Tek dvojica su sigurnih, senatori pod velikim upitnikom

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić proširio konkurenciju među središnjim braničima
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. lipanj 2022. 23:28

Zlatko Dalić nije u prilici poput Didiera Deschampsa križati zvijezde iz najvećih klubova i gotovo uredno nizati uspjehe, ali i hrvatskog izbornika zaboljet će glava kad mu počnu otkucavati zadnji sati za prijavu momčadi za Svjetsko prvenstvo. Baš zato što nije svejedno kome će izdati vizu imat će škakljiv posao s golemom odgovornosti. Iako će na niz adresa uputiti loše vijesti, na mjestu stopera ponovno ga, ako i u Rusiji prije četiri godine, čekaju “državnički potezi”.

Gvardiol siguran

Izbornik javno nije govorio o sigurnim putnicima u Katar, ali može se baratati s nacrtom od petnaest imena, koje bi samo ljuta nevolja ostavila izvan “aviona zvanog čežnja”, Među njima su tek dvojica središnjih braniča – Joško Gvardiol i Duje Ćaleta-Car. Za defenzivca Red Bull Leipziga izbornik to ne krije, a i stopera Marseillea redovno drži u bitnim ulogama. Iako je u Osijeku odigrao skromnu utakmicu s Austrijom. No, Daliću se “ukazao” Martin Erlić, igrač s već ozbiljnim iskustvom iz Serie A, njegov debi na Poljudu nije bio početnički nego uvjerljiv, kao da je pokoju godinu u najboljoj vrsti. Želi prigodu dati i talentiranom dinamovcu Josipu Šutalu, ima Marina Pongračića... Da se ne nametne više nitko iz drugog plana, već je prekapacitiran budući da na uravnoteženoj listi postoji mjesta za četiri stoperska imena.

Međutim, Domagoj Vida i Dejan Lovren senatori su nacionalne ekipe, igrači velikih karijera koji apsolutno računaju da će igrati u Kataru. Vida ima 98 nastupa i dobije li minutažu u obje preostale lipanjske utakmice na Stade de Franceu bit će mu jubilarni stoti. Osim ako to ne odgode za rujan i zagrebačku utakmicu s Danskom. Lovren je igrao 70 puta. No, Vida već neko vrijeme ne kotira kod izbornika kao ranije, iako kolegijalno sjedi na klupi kad god zatreba, kao s Rusijom u odlučujućoj utakmici za Mundijal, a Lovren je aut od utakmica od prošle godine.

Mladi u naletu

Erlić, koji je danas u fokusu, kako bi igrao na Svjetskom prvenstvu morat će istisnuti Vidu ili Lovrena. Ne učine li svoje ozljede ili neigranje. Je li Dalić spreman napraviti takav rez da na Bliski istok ode s mladim stoperima, ali potentnima koji su u naletu poput Erlića, Šutala ili Pongračića ili će odigrati na kartu slave i nominalnog rejtinga Vide i Lovrena? Vjera u staru gardu ima smisla jedino ako ocijeni da su jednako spremni, a i dalje bolji od “mladih vukova”.

Mogao bi i povećati kvotu na petoricu, u tom slučaju mora uzeti negdje drugdje ostane li kao konačno pravilo da je popis s 23 igrača, što je sada na snazi, a ne 26, koliko ih je bilo na pandemijskom Europskom prvenstvu, premda tko zna što donosi jesen po pitanju Covida. To bi bilo rezonski ako bi kanio igrati u formaciji 3-5-2.

U Rusiji je imao četvoricu - Lovrena, Vidu, Ćorluku i Ćaleta-Cara. Kao zadnji je otpao Mitrović.

TKO ĆE IĆI NA SP?

Joško Gvardiol

Duje Ćaleta-Car

Domagoj Vida

Dejan Lovren

Martin Erlić

Josip Šutalo

Marin Pongračić

98 nastupa za Hrvatsku dosad ima Domagoj Vida

Linker
27. travanj 2024 03:33