Profimedia
DOŠAO JE I TAJ DAN

Konačno je pala i ta Francuska! Sjajni Vatreni utišali Pariz, Modrić zabio za najveću pobjedu

Vatreni su slavili na Saint-Denisu, čudesni Luka Modrić donio je povijesni trijumf protiv Francuza!
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. lipanj 2022. 23:03

FRANCUSKA - HRVATSKA 0:1 (Modrić 5' p.)

FRANCUSKA (4-3-3): Maignan - Koundé (od 46. Pavard), Konaté, Kimpembe, Digne - Kamara (od 46. Tchouameni), Guendouzi (od 80. Griezmann), Rabiot - Nkunku (od 72. Coman), Mbappé, Benzema

HRVATSKA (4-3-3): Ivušić - Stanišić, Erlić, Šutalo, Juranović - Brozović, Modrić, Kovačić (od 90.+1. Sučić) - Pašalić (od 65. Majer), Brekalo (od 72. Vlašić), Budimir (od 72. Kramarić)

PARIZ - Stade de France (Pariz - Saint-Denis). Gledatelja: 80,000. Sudac: Orel Grinfeld (Izrael)


Nitko ne može u deset utakmica s Hrvatskom ostati neporažen, poručili su Vatreni na Stade de Franceu i konačno, nakon 24 godine neuspješnih pokušaja skinuli skalp Tricolorima. Ujedno prvi put Hrvatska je svladala aktualnog svjetskog prvaka...

image
THOMAS SAMSON Afp

Liga nacija sada iz našeg perspektive izgleda bolje nego ikad, Hrvatska ima sve u svojim rukama i u rujanskim dvobojima s pobjedama išla bi na Final Four. Zlatko Dalić dočekao je da mu Didier Deschamps mora čestitati, ovaj put na hrvatskoj strani bilo je sreće, no koliko je put ispalo obratno kad je bilo mnogo važnije. Neka, slatko je dobiti, sjajno je srušiti i taj kompleks, pjesma naših navijača i slavlje s ekipom najava su novih velikih ambicija.

Hrvatska je savršeno otvorila prednošću već od pete minute. Luka Modrić s bijele točke svladao je Maignana nakon prekršaja Konatea na Budimiru.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Francuska je ovaj put bila prisiljena otkriti karte, taktika vrebanja protivničke pogreške koja joj je protiv Vatrenih često bila dobitna ekspresno je propala i Deschampsovi majstori morali su demonstrirati koliko su raspoloženi za igru.

Imali su posjed, bili blizu kaznenom prostoru, ali nisu uspjeli izigrati odličan defenzivan blok. Erlić i Šutalo i protiv najjačih svjetskih špica igrali su na vrhunskoj razini, to što su njih dvojica ponudili apsolutno oduševljava. No, izvrsnu je utakmicu odigrao na desnom braniču i Josip Stanišić. Ukrotio je Mbappea kao rijetko tko i samo zbog poštovanja prema fantastičnom igraču nećemo napisati da ga je stavio u mali džep. Pobjegao je od njega na svoju desnu stranu...

image
ANTE CIZMIC Cropix

Bilo je evidentno da Benzema i Mbappe ne daju najbolja izdanja, umor i ozljede ostavile su traga, ali to su takve klase da bi iskoristili kad bi im Hrvatska išta servirala.

Kakav kafkijanski preobražaj. Hrvatska kojoj su mnogi trpali mrežu i čija je defenziva bila porozna dobila je Dansku i Francusku s 1:0. Vatreni imaju nove junake - ovaj su put u obrani, a Ivica Ivušić je sjajno branio.

Modrić i Brozović vodili su igru Hrvatske, Kovačić nije bio toliko točan u prvom dijelu, a kasnije je i Brozović napravio nekoliko pogrešaka, osim gola naši u prvom poluvremenu nisu napravili pravu šansu, iako su prijetili u nekoliko akcija. Izostao je uspješan zadnji pas, a kad je Budimir jednom prošao šut mu je blokiran.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Francuska je najavila pobjedu, njihovi su navijači bili nestrpljivi, ali bučni i bilo je jasno da u drugom poluvremenu moraju dati gas do kraja. Mbappe je pojačao ritam, Tchouameni koji je upao u poluvremenu dao je više konkretnosti u veznom redu, ali dugo su to bili samo pokušaji ili udarci koje je Ivušić sigurno zaustavljao. Benzema je "zapalio vatru" u 53. minuti kad se gotovo prošetao do vrata i u zadnjem je času naletio na znak "stop".

U 58. minuti moglo je biti 2:0 za Hrvatsku. Juranović je pobjegao po lijevoj strani, nije se odučio za udarac iako je bio blizu vratima, tražio je Pašalića kojem je uklizao francuski igrač i spasio gol.

image
FRANCK FIFE Afp

Zatim je Mbappe prošao kad se preselio desno, ali Ivušić je bio na mjestu. Kod nekih naših igrača u drugom dijelu osjetio se umor. Francuzi su počeli više kreirati, dobivali su veći prostor i postali su jako opasni. Iako su Brekalo i Majer izigrali lijepu šansu, no udarac veznjaka Rennesa obranio je Maignan.

Tricolori imaju širi kadar i bolje zamjene, njihovi igrači s klupe donijeli su impuls, tribine su ih nosile, nekad su ih ljutile odluke izraelskog suca Orela Grinfelda, ali kad ne ide ljutnja je češća...

image
FRANCK FIFE Afp

U finišu je Deschamps uveo i Griezmanna umjesto veznjaka Guendouzija, sve karte je bacio na napad. Naši dečki s klupe, a Dalić je promijenio cijeli napadački red, nisu imali odgovor, nisu došli do izražaja i zato su Vatreni sve više patili. No, znali su i odgovoriti, kao kad je pucao Vlašić, a golman obranio.

Najvažnije je da se Hrvatska postavila s gardom, odvažno i odlučno. Da je u zadnje tri utakmice Lige nacija dala razloga za optimizam u Kataru. Nije to više bila ona porozna ekipa kojoj svi trpaju u mrežu, vidjelo se više samopouzdanja, trke, ali prije svega kohezije u igri.


image
ANTE CIZMIC Cropix

PRIJENOS UŽIVO

KRAJ UTAKMICE!

90'+5' - Promašuje i Konate glavom u posljednjim sekundama! Kakav je ovo dan za Vatrene, konačno je pala ta Francuska... Kraj!!! Čestitke hrvatskim nogometašima na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem!

90'+4' - SKIDA IVUŠIĆ ZICER NAD ZICERIMA NA KRAJU UTAKMICE! Coman je dao za Benzemu koji tuče glavom, a Ivušić brani njegov pokušaj sa samo pet metara!!!

90'+1 - Izlazi fantastični Mateo Kovačić, posljednje minute dobit će nova nada Luka Sučić.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

88' - Vlašić je opalio, ali Maignan ovog puta izlazi kao pobjednik.

image
JOSE BRETON/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Jose Breton/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

85' - Kakvu utakmicu igra Josip Stanišić... Svaki potez zasad bio je na visokoj razini. Fantastično je reagirao Kovačić sada i glavom vratio loptu Ivušiću... Ma svi zajedno - kapa do poda!

81' - Još su jednom Erlić i Stanišić zajedničkim snagama zaustavili Mbappea... Bravo, momci!

80' - Ulazi u rizik Deschamps. Ušao je Griezmann, izašao je Guendouzi.

image
ANTE CIZMIC Cropix

75' - Sjajno je opet reagirao Ivica Ivušić, sigurno je pokupio jednu 'svijeću' ispreg nadolazećeg Mbappea.

72' - Novi set izmjena. Kod Vatrenih će na klupu Budimir i Brekalo, ulaze Andrej Kramarić i Nikola Vlašić. U momčadi Francuza ući će Kingsley Coman umjesto Nkunkua.

image
ANTE CIZMIC Cropix

72' - Kakav šut Lovre Majera! Brekalo ga je idealno gurnuo u šansu, a Majer je pokazao da itekako ima top u nogama... Mora se priznati, fantastično je to skinuo Maignan!

70' - Novu veliku šansu kreirali su Benzema i Mbappe! Duplim pasom i nekolicinom driblinga izvozali su braniče Vatrenih, ipak - nije lako nadmudriti takvu discipliniranu i zgusnutu obranu, zajedno sa staloženim Ivicom Ivušićem!

67' - FRANCUZI TRAŽE PENAL! Pao je Digne u duelu s Majerom, a ponovljena snimka pokazuje da tu zaista nije bilo prekršaja, dobro je Majer reagirao u toj situaciji. Ipak, odmah su skočili svi Francuzi i tražili najstrožu kaznu, a izraelski sudac Grinfeld samo je smireno pokazao žuti karton Adrienu Rabiotu zbog prigovora.

65' - Očekivanu izmjenu radi Dalić. U igru će Lovro Majer umjesto Marija Pašalića.

62' - Pavard dobiva žuti karton zbog prekršaja na Brekalu.

image
THOMAS SAMSON Afp

61' - Ivušić skida zicer Mbappeu! Prošao je neugodni Francuz i uspio, uz Erlićevo ometanje, zaprijetiti s desne strane iskosa, a hrvatski vratar sjajno je zatvorio svoj prvi kut!

58' - Velika prilika Vatrenih! Grešku Pavarda nanjušio je Juranović, presjekao njegovo dodavanje prema Maignanu i zatim dao povratnu Pašaliću, međutim hitri Tchouameni stigao je zatvoriti Vatrenog koji se ubacio iz drugoga plana...

image
THOMAS SAMSON Afp

55' - Pojačava Francuska pritisak! Mbappeov projektil prohujao je pored gola, Ivušić je krajnjim naporom skinuo njegovu bombu!

54' - Pravu je pomutnju napravio sada Karim Benzema! Izveo je solo-prodor i prošetao se našim šesnaestercem, ali uspjeli su ga nekako zaustaviti hrvatski braniči...

image
ANTE CIZMIC Cropix

50' - Brozović je požutio zbog prekršaja na Nkunkuu.

49' - Kakva je ovo bila šansa!!! Kovačić je novim okomitim pasom prepolovio francusku obranu i gurnuo Budimira u prostor, a napadač Osasune neshvatljivo loše reagira - niti je napravio još dva-tri potrebna koraka niti je opalio po golu kako treba, završava to preko gola Maignana.

48' - Iskušao je mladi Tchouameni svoj udarac, opalio je novopečeni Modrićev suigrač s dvadesetak metara, sigurno to hvata Ivušić.

46' - Vraćamo se na Stade de France. Nema promjena kod Vatrenih. U francuskoj reprezentaciji izvadio je Didier Deschamps Julesa Koundea i Boubacara Kamaru, ući će Benjamin Pavard i Airelien Tchouameni.

image
FRANCK FIFE Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Bolji početak Dalić nije mogao ni poželjeti... Vrlo rano Vatreni su došli u vodstvo kada je u šesnaestercu fauliran Ante Budimir. Krivac za najstrožu kaznu bio je branič Liverpoola Ibrahima Konate, a neumoljiv s bijele točke neuništivi Luka Modrić. Prijetili su nakon toga Tricolori - Mbappe je u nekoliko navrata probio lijevi bok, međutim jedna od najboljih veznih linija na svijetu Luka-Broz-Kova, zajedno s obećavajućim tercetom Stanišić-Erlić-Šutalo, uspjeli su neutralizirati ponajboljeg nogometaša svijeta, dok je perjanica Kraljevskoga kluba Karim Benzema ostao u potpunosti nedorečen. Dodajmo i nezanemariv učinak ofenzivnih aduta Juranovića, Brekala, Pašalića i Budimira, kao i važne obrane Ivice Ivušića... Poluvrijeme za pamćenje!

image
ANTE CIZMIC Cropix

45'+2 - Furiozan finiš prvoga dijela! Krenuli su Francuzi u opću ofanzivu, tresla se i mreža s vanjske strane, jednom je opalio Digne - blokirao ga je Budimir, no na predah se ide s prednošću Hrvatske!

45' - Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

43' - Moramo ovdje spomenuti fantastičan obrambeni duo Šutalo-Erlić koji neumorno zaustavljaju jedan od najboljih napada na svijetu. A njihovo vrijeme tek dolazi...

image
ANTE CIZMIC Cropix

39' - Nova prijetnja tandema Juranović-Budimir! Ovog puta šutirao je napadač Osasune, a blokirao ga je i izbacio u korner branič PSG-a i kapetan Tricolora Presnel Kimpembe.

38' - Kakva predstava ne samo Vatrenih, nego i hrvatskih navijača! Ori se s tribina pjesma 'Kako je dobro vidjeti te opet...', potpuno su nadglasali francusku letargičnu publiku!

image
ANTE CIZMIC Cropix

34' - Još jednom Juranović traži Budimira, međutim sustiže ih francuska posljednja linija.

33' - Silovit pokušaj Adriena Rabiota blokira pravovremeno izvrsni Stanišić.

32' - Novo uzbuđenje pred francuskim vratima. Juranovićev ubačaj dočekao je Budimir glavom, ipak bila je ta lopta za dlaku previsoka.

28' - Sijevnuo je udarac Christophera Nkunkua iz daljine, izgledalo je vrlo opasno, ispružio se dobro Ivica Ivušić, ali prohujao je njegov pokušaj metar-dva od našega gola.

image
FRANCK FIFE Afp

26' - Primirio se početni intenzivni tempo u kojem su se obje momčadi rešetale iz svih pozicija... Prednost i dalje ima Hrvatska, no Francuska očajnički nastoji doći do izjednačenja.

23' - Nevjerojatan je Kylian Mbappe... Strahovito je opasan čim primi loptu, ali u stopu ga prate Brozović i Kovačić, zasad vrlo uspješno neutraliziraju ponajboljeg nogometaša svijeta.

image
ANTE CIZMIC Cropix

18' - Guendouzi oštro laktom udara Josipa Brekala! Bome ga je gadno nokautirao i ukazuje se pomoć krilnom napadaču Vatrenih... Pritom se čudom čudi Francuz što je dobio žuti karton.

17' - Modrić je izveo taj slobodan udarac koji je izborio Brekalo, išao je udarac ravno u Maignana.

image
ANTE CIZMIC Cropix

16' - Nova šansa za Vatrene! Kovačić je fenomenalno 'podvalio' za Budimira koji pada u duelu s Maignanom, a u nastavku - jer se Grinfeld nije oglasio - francuski vratar radi grubi start na Brekalu! Ništa od žutoga kartona za francusku 'jedinicu'.

image
ANTE CIZMIC Cropix

14' - Zagužvalo se pred Ivušićevim golom. Krenuli su Francuzi u visoki presing kako bi eventualno anulirali prednost Vatrenih. Srećom, Brozović i Erlić zajednički su zaustavili Mbappea.

10' - Pomazila nas je sreća sada i pogrešna procjena izraelskoga suca... Opasni Kylian Mbappe još se jednom sa svoje polovice u svega par koraka našao na centru gdje ga s leđa ruši sveprisutni Mateo Kovačić. Srećom, nije dobio žuti karton na sveopće negodovanje pariške publike.

9' - Izvrstan centaršut Josipa Brekala! Probio je lijevi bok i tražio Pašalića na drugoj vratnici, centimentri su dijelili Marija od novog pogotka za Vatrene!

7' - Važna obrana Ivice Ivušića! Mbappe je opalio 'iz koljena' s ruba šesnaesterca, a vratar Osijeka hladnokrvno ukrotio njegov pokušaj.

image
ANTE CIZMIC Cropix

5' - TAKO JE, PENAL ZA VATRENE!

GOOOL! Strijelac je naš maestro Luka Modrić! Pogodio je francuski vratar stranu, no udarac je bio prejak i zakotrljala se lopta u mreži... Kakav početak u Parizu!

4' - MOGUĆI JEDANAESTERAC ZA HRVATSKU, PROVJERAVA SE VAR SNIMKA! Pao je Budimir u duelu s Konateom i odmah je reagirao izraelski sudac!

image
THOMAS SAMSON Afp

2' - Nastala je kratkotrajna euforija na tribinama kada se Mbappe u svom stilu sjurio po lijevom boku, ali spremno ga je dočekao smireni Kovačić.

20.45: Počeo je dvoboj na prepunom Stade de Franceu! Sretno, Vatreni!!!

image
ANTE CIZMIC Cropix


>>> Večerašnji djelitelj pravde bit će 40-godišnji Izraelac Orel Grinfeld. Na FIFA-inoj je sudačkoj listi od 2012.

image
ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Orange Pics Bv/Alamy/Alamy/Profimedia

>>> Ovako je izgledao posljednji trening prije večerašnjeg ogleda:

image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix

>>> Cure i prve fotografije sa zagrijavanja Vatrenih na Stade de Franceu.

image
DAVID WINTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA David Winter/Shutterstock Editorial/Profimedia

image
DAVID WINTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA David Winter/Shutterstock Editorial/Profimedia


>>> Analiza sastava Hrvatske // piše: Dražen Antolić

Iako je izbornik najavio da će na vratima i s Francuskom biti Dominik Livaković na kraju je ipak šansu dobio Ivica Ivušić. Livaković, koji je čuvao mrežu u utakmicama s Francuskom u Splitu i Danskom u Kopenhagenu ostao je na klupi nakon što se požalio izborniku na zatezanje mišića. Ivušić je prije bio planiran za taj susret pa je tako prvotni scenarij ipak realiziran. Iako je Dalić najavio da razmišlja promijeniti plan te da će na golu vrlo vjerojatno biti Livaković, jer je htio standardizirati ekipu koliko je to ovog časa moguće.

Borna Sosa nije se dovoljno oporavio i neće moći startati, problem je aduktor. To je bila jedina prava dvojba. Tako je Juranović dobio prigodu započeti i drugi put kao lijevi bek, a Sosa neće sjediti niti na klupi. Kao ni Borna Barišić kojeg nema u zaspisniku. Josip Stanšić prvi put je dobio mjesto startera na desnom boku. Erlić i Šutalo su drugi put stoperski par, veza je stara - Modrić, Brozović, Kovačić, a u napadu je izbornik prigodu dao trojcu - Pašalić, Budimir, Brekalo.

image
ANTE CIZMIC Cropix

>>> Stižu nam i nove navijačke fotografije iz Pariza.

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix


>>> Francuzi su stigli na stadion.

>>> Stigao je i sastav Hrvatske! Ivušić je na vratima, a na lijevom beku startat će Juranović! Standardnu veznu trojku pak nadopunjuju Brekalo i Pašalić na stranama uz Budimira naprijed.

>>> Francuski sastav: Kod Francuza dakle, Didier Deschamps se opet odlučio za igru s četvoricom odostraga. Naprijed su i Mbappe i Benzema, iza njih Rabiot, strijelac s Poljuda. U posljednji trenutak se, kako to vele izvori iz Francuske, Deschamps odlučio na promjenu formacije, pa je tako ispao Clauss, a neće biti niti Ben Yeddera, koji je bio najavljivan za start utakmice.

Nkunku je tu, Francuzi su ga nacrtali u 4-4-2, ali budimo sigurni, bit će taj mnogo bliže Mbappeu i Benzemi.

>>> Čitavog dana u Parizu traje navijačko zagrijavanje za spektakl na Stade De Franceu. Više o tome pročitajte OVDJE.

image
ANTE CIZMIC Cropix


Linker
26. travanj 2024 07:56