Mateo Kovačić
 Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
NE MOŽE NAPRAVITI ISKORAK

KOVAČIĆ KORAK DO NESLAVNOG REKORDERA EUROPSKOG NOGOMETA 'Pa on je ove sezone odigrao 40 utakmice za Chelsea, ima više od 100 utakmica u Realu....'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. ožujak 2019. 09:06

Jednom dok je još bio u Interu i nogometno još uvijek mlad i igrač kojega se isplati čekati, gledali smo milanski derbi u društvu Vahe Halilhodžića, koji je tada bio japanski izbornik pa je na San Siru “skautirao” svoje igrače Hondu i Nagatoma. Vaha je prvi Matea Kovačića ubacio u Dinamovu prvu momčad, a kad ga je gledao na travnjaku legendarnog milanskog stadiona, Vaha nam je pomalo zabrinuto kazao:

- Ja imam dojam da je on bio bolji igrač prije nekoliko godina u Dinamu nego što je sad. Ne znam zašto, možda je to zato što je još uvijek mlad, a talijanska je liga vrlo zahtjevna za mlade igrače, možda mu treba vremena da sazre. Međutim, ja kod njega u ovom trenutku ne vidim napredak.

Bilo je to koji mjesec prije nego što je Kovačić, senzacionalno, za 38 milijuna eura iz Intera otišao u Real. Imao je tada 21 godinu, Real je kupio mladog igrača koji iza sebe već ima određeno iskustvo u jakoj ligi, kupio je igrača za kojega se nadao da će postati veliki igrač, nositelj Reala u budućnosti, čovjek koji će rasteretiti Modrića i društvo u razdobljima velikog broja utakmica.

Soccer Football - Champions League Final - Real Madrid v Liverpool - NSC Olympic Stadium, Kiev, Ukraine - May 26, 2018   Real Madrid's Mateo Kovacic consoles Liverpool's Dejan Lovren after the match     REUTERS/Gleb Garanich
REUTERS/Gleb Garanich

Nije se dokraja razvio

Međutim, Kovačić nije postao to što se od njega očekivalo, do danas nije napravio taj iskorak o kojemu je Vaha govorio još prije četiri godine. Nikako da ulovi kontinuitet, da postane igrač kakvom su se nadali svi oni koji su ga kao klinca gledali u Dinamu. Zvonimir Boban svojevremeno je znao reći da će “mali Kovačić” biti bolji od njega, Mario Stanić kazao je jednom prilikom da ide na utakmicu u Maksimir jer uživa gledati Kovačića. Ali na tome je, nekako, i ostalo; Kovačić je Inter zamijenio Realom, sad i Real Chelseajem, koji kao da isto još ne zna što će s njim.

I sve bismo to nekako i shvatili - jer nije lako biti nositelj u tim velikim klubovima, preuzeti uzde iz ruku starijih i iskusnijih igrača - kad bi Kovačić barem u reprezentaciji pokazivao natruhe tog svog velikog talenta. Ali i tu mu utakmice koje je odigrao na vrhunskoj razini brojimo na kapaljku. Evo, čak ni protiv Azerbajdžana nije uspio odigrati ništa posebno, a podatak koji svakako frapira glasi: Mateo Kovačić nije zabio pogodak već 111 utakmica. Ili, vremenski, više od dvije godine, od utakmice protiv Real Sociedada 21. siječnja 2017. Dobro, zabijanje mu nije glavni posao, međutim to je za jednog veznjaka, pa čak i za one s defanzivnijom orijentacijom, ipak predug post.

MADRID, SPAIN - JANUARY 29:  Head coach Zinedine Zidane (L)  of Real Madrid CF gives instructions to his player Mateo Kovacic (L) during the La Liga match between Real Madrid CF and Real Sociedad de Futbol at Estadio Santiago Bernabeu on January 29, 2017 in Madrid, Spain.  (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Velika očekivanja

- To je puno utakmica bez gola, slažem se. No vjerujem da je to dijelom posljedica svih tih očekivanja i velikog tereta koji smo svi skupa stavili na njega. Ali istovremeno ga je i on stavio sebi i svi stalno čekamo kad će Kova, hoće li Kova... I imam dojam da bismo tako mogli lamentirati i čekati do njegove 33., a možda on, jednostavno, nije taj tip igrača kakvim ga svi godinama doživljavamo - brani Matea Kovačića Jerko Leko, koji je s njim igrao u ranim seniorskim danima u Dinamu, pratio još otad njegov nogometni razvoj.

Soccer Football - FA Cup Fourth Round - Chelsea v Sheffield Wednesday - Stamford Bridge, London, Britain - January 27, 2019  Chelsea's Gonzalo Higuain and Mateo Kovacic in action with Sheffield Wednesday's George Boyd       REUTERS/Eddie Keogh
REUTERS/Eddie Keogh

- Gledajte, govorimo o igraču koji je do 25. godine igrao i igra u Interu, Realu, Chelseaju. I on - igra. Koliko je to i je li to ono o čemu su svi pričali kad je imao 16 ili 17 godina, to je drugo pitanje, ali on je odigrao 40 utakmice ove sezone za Chelsea, ima više od 100 utakmica u Realu. Pa da im nešto ne znači i da ne donosi, ne bi toliko igrao - govori Leko, kojem podastiremo podatak da je Kovačić više igrao kao 18-godišnjak u Dinamu nego što igra u sezonama nakon odlaska iz Maksimira. Naime, kada je tek ulazio na seniorsku scenu, prosjek mu je u Dinamu bio 63 minute po utakmici, a sad, sedam-osam godina kasnije, ukupni mu je prosjek karijere ispod sat vremena po utakmici. Kad ga usporedimo s Modrićem i Rakitićem recimo, oni igraju puno više. Modrić je na gotovo 80 minuta po utakmici, dok je Rakitić na oko 72 minute po susretu. A primjerice Brozović, koji je konkurent Kovačiću za mjesto u Dalićevih prvih 11, igra u prosjeku 77 minuta po utakmici. I to je podatak koji nešto govori.

Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Iz nekih starih dana: Mateo Kovačić, Jerko Leko, Ivan Kelava i Domagoj Vida.

- Jest, ali ponavljam, nije to loše, samo što možda nije u skladu s našim očekivanjima. Možda je to Kovačićeva razina, možda nije igrač koji će biti vođa i glavni u velikom klubu. Treba prihvatiti da on možda nije nasljednik Modrića ili Rakitića, da neće dosegnuti te razine. I mi smo se malo razmazili, očekujemo da svaki igrač koji igra u nekom velikom klubu mora biti Modrić ili Rakitić. Kovačić će možda uvijek biti igrač za tu razinu koju sad igra, 60 minuta po utakmici u velikom klubu i reprezentaciji, on nije tu da bi bio važniji i bolji od Hazarda, Modrića, Ronalda, ali je tu da im pomogne koliko treba. I to, valjda, radi dobro kad ipak igra tih 60 minuta po utakmici. Skinimo mu taj teret “novog Modrića”, neka igra kako igra, nije to sve skupa baš tako loše. Ima bljeskova u igri, kao onaj prodor protiv Azerbajdžana, to je dokaz da on to ima u sebi, ali prerijetko koristi. Zašto? Ha, nije to lako uvijek raditi, kažem, možda Kova i nije igrač koji to može ponavljati - govori Leko, koji misli da u Kovačiću ne treba gledati lidera reprezentacije u budućnosti.

- S tim se rodiš, to je teško naučiti. I opet dobro; ne mora on biti taj.

Igor Cvitanović pratio je razvoj mladog Matea u Dinamu, naravno, i kasnije, i priznaje da igre koje Kovačić danas pruža nisu na razini onoga što je tada pokazivao.

- Definitivno je tako, to se ne može sakriti. Međutim, najveći je problem u kontinuitetu. Ne u jednoj-dvjema utakmicama u nizu; Kovačić nikako da dobije 15-20 utakmica zaredom pa da uhvati formu i sigurnost. Tada bismo vidjeli koliko doista vrijedi - tvrdi Cvitanović, koji upozorava da je Kovačić sad već u ozbiljnim nogometnim godinama.

- On će uskoro napuniti 25 godina i to je razdoblje karijere kad se očekuje neki pomak, iskorak, kad ga se više ne može smatrati tek mladim talentom kojeg se može čekati.

Možda je i to potvrda teze da igrači premladi odlaze van, da bi im bilo bolje da se kale u HNL-u.

- Uvijek sam zagovornik toga, treba odigrati neke seniorske utakmice na jednoj razini da bi se išlo na drugu. Toliko je primjera koji to dokazuju. Dobro, Kovačić je došao do Intera, pa Reala i Chelseaja, nije to mala stvar, no mislim da bi igrački više napredovao da je još malo ostao u Dinamu. U Interu su od njega već s 19 godina očekivali da bude vođa te momčadi, glavni vezni igrač, a on to tada nije mogao biti, teško je to u tim godinama. Ako mene pitate, mislim da je njegova najbolja pozicija ipak ofenzivni vezni, on je igrač tog profila, više nego zadnji vezni. No bez pravog kontinuiteta - a ja ne znam zašto ga on nema i što o njemu misle treneri koji ga vode - nema napretka - zaključio je Cvitanović, a Leko je dodao:

Manji klub

- Možda bi on više davao da igra u nekom manjem klubu, možda bi tamo bio učinkovitiji, igrao više i bio glavni igrač. No karijera mu je otišla u smjeru velikih klubova, gdje je njegova uloga bitno drugačija od naše želje da bude vođa i glavni igrač i jednog dana zamijeni Modrića.

Ipak, svejedno, dojam je da Kovačić daje premalo. Kako god, ostat će i dalje jedna od glavnih tema kad je riječ o reprezentaciji.

Ruben Perez europski rekorder sa 183 utakmice, Kovačić odmah iza njega

Nije Kovačić europski rekorder među veznjacima koji nisu zabili pogodak u nizu utakmica, ali je u samom vrhu. Ispred njega je u ligama Petice samo 29-godišnji defenzivni vezni Ruben Perez, nekadašnji mladi reprezentativac Španjolske, danas član Leganesa.

On je svoj post počeo još 5. svibnja 2013. godine, kad je svoj posljednji gol u karijeri zabio - Barceloni! U sljedeće 183 utakmice u prvenstvu, kupu i Europi nijednom nije zatresao mrežu, a u to je vrijeme konstantno igrao u elitnim rangovima; osim u Španjolskoj bio je i u Italiji. Više od 150 utakmica bez gola nanizao je i Tobias Strobl iz Borussije Mönchengladbach, ali je u tom razdoblju ovaj veznjak nerijetko igrao i na poziciji stopera, dok je više od 100 nastupa bez gola upisao i Romain Amalfitano, ali je niz prekinuo zabivši za Dijon u 2. ligi.

Santiago Ascacibar, 22-godišnjak iz Stuttgarta i od prošle godine reprezentativac Argentine, nije zabio u 109 uzastopnih utakmica za Estudiantes, Stuttgart i reprezentaciju Argentine i još uvijek čeka svoj prvi gol u karijeri. Okrugloj brojci približava se i ugledni Sergio Busquets, koji za Barcelonu i Španjolsku nije zabio u posljednje 92 utakmice. (dd)

Niz veznjaka iz liga Petice bez gola

Ruben Perez (Leganes) 183

Santiago Ascacibar (Stuttgart) 109

Sergio Busquets (Barcelona) 92

Nampalys Mendy (Leicester) 91

Diego Demme (RB Leipzig) 81

Linker
05. svibanj 2024 12:11