Luka Modrić

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
MIŠLJENJE LEGENDI

‘Kralj Luka Modrić će porušiti sve barijere! A znate koja je po meni njegova najbolja pozicija?‘

‘S obzirom na to kako igra, teško mi je zamsliti da bi se mogao oprostiti nakon SP-a‘, kaže Vugrinec
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. ožujak 2022. 07:28

Svi itekako dobro znamo što Luka Modrić znači za Vatrene. Kapetan je vođa, lider, najbolje što Hrvatska ima. Može li na Svjetskom prvenstvu u Kataru biti na onoj razini na kojoj je bio u Rusiji? Što možemo od Modrića očekivati na kraju godine, na skupu najboljih reprezentacija svijeta?

- Mi bismo, naravno, svi željeli da Modrić bude na onoj razini na kojoj je bio u Rusiji. Ali, najbitnije jest da bude u formi u kakvoj je sad. Da ostane zdrav. Kad je Luka zdrav, onda neće biti problema. Živi sportski, pazi se, to je, uostalom, tajna njegove dugovječnosti. A nogometna kvaliteta mu je ogromna, na najvišoj svjetskoj razini. Dugo godina igra na sjajnoj razini, nekako mi je logično da će tako ostati do Svjetskog prvenstva u Kataru. No, nogomet je nepredvidljiv, nikad se ne zna. On je u godinama kad se može dogoditi ozljeda - kaže nam bivši hrvatski reprezentativac Davor Vugrinec.

image

Davor Vugrinec

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Sve je stvar taktike

Koja je po njemu idealna Modrićeva pozicija za SP u Kataru? Evo, Carlo Ancelotti ga je u El Clasicu gurnuo na poziciju lažne špice, to nije djelovalo dobro.

- Modrić voli doći po loptu i razigravati. Ovisi s kim je u momčadi, jesu li uz njega, recimo, kad je reprezentacija u pitanju, Brozović i Kovačić. Sve je stvar taktike. On sve što igra dobro igra... E sad, baš da igra špicu... Mislim da to nije nikome u interesu. Osobno bih ga htio kao veznjaka vidjeti bliže suparničkom golu. Da podvali neku loptu, kao što je to, recimo, napravio za Benzemu u utakmici s PSG-om. Po meni treba biti bliže golu, da u tom dijelu terena napravi razliku. Brozović i Kovačić iza njega dobro igraju... Kad je on negdje centralno, kad razigrava, onda to najbolje radi. Tu je najjači. No, to je moje mišljenje, on može igrati na bilo kojoj poziciji u veznoj liniji i odigrati odlično.

Nikad se ne zna

Misli li Vugrinec da je Katar njegova posljednja reprezentativna postaja, da bi se nakon Svjetskog prvenstva mogao oprostiti od Vatrenih?

- Nikad se ne zna. Ovisit će o njemu, kako će se osjećati. Ali, ako se osjeća tako dobro kao sad kad nam toliko daje, bilo bi krasno da nastavi s reprezentativnom karijerom. Mi ćemo svi navijati da ostane u Vatrenima jer on to zaslužuje svojim igrama. Sve je na njemu, on će odlučiti što i kako dalje nakon Katara. Sigurno će znati kad je za njega najbolji trenutak da kaže zbogom reprezentaciji. Recimo, meni je teško zamisliti da bi se mogao oprostiti s obzirom na to kako sada igra. Već se nekoliko godina govori o njegovom zenitu karijere, a on je sve bolji i bolji, a to je zapravo najteže. To mogu samo veliki igrači - zaključio je Vugrinec.

A što misli bivši veliki nogometaš, Ivan Gudelj?

- Luka Modrić je poseban igrač. Da u ovim godinama igra na tako briljantan način u najvećem svjetskom klubu Realu zaista je fascinantno. O njemu bi se trebale raditi posebne analize. Ja se ne sjećam da je bilo koji igrač u njegovim godinama igrao na takvoj vrhunskoj razini u takvom velikom klubu. Meni je to nevjerojatno - kaže Gudelj.

Veli da je Modrić u Rusiji bio na sjajnoj tjelesnoj razini, ali da to uopće neće biti bitno kad se radi o Svjetskom prvenstvu u Kataru.

- I da u Kataru ne bude na najvišoj tjelesnoj razini, on je jednostavno presudan za hrvatsku reprezentaciju. Teško da netko od naših ostalih reprezentativaca može dostići njegovu kvalitetu, ali on je pogonsko gorivo za mlađe igrače koji imaju i veću energiju od njega. Ostali reprezentativci uz njega uvijek daju 20-30 posto više. Modrić daje balans reprezentaciji, zato je on toliko bitan. Siguran sam da će u Kataru dati sve od sebe. I da, još nešto, on je vođa. Istinski vođa. Zato je Luka definitivno nenadoknadiv. Možeš ti u momčadi imati sjajnog nogometaša, koji je možda u datom trenutku najbolji na svijetu, ali ako nema karizmu kao Modrić, onda on ne može biti stimulans za momčad.

image

Ivan Gudelj

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Ne važe mjerila

Kad se radi o mogućem oproštaju Modrića nakon Katara, Gudelj veli...

- Teško je o tome govoriti. Netko će kazati da se najbolje povući kad si na vrhuncu. Međutim, kad je Luka u pitanju, onda ne važe nikakva mjerila, nikakva pravila, nikakva predviđanja. Sve se ruši. Mislim da će Modrić porušiti sve barijere. Imam neki osjećaj da će on nastaviti igrati za reprezentaciju i nakon Svjetskog prvenstva. Mislim da niti on sam ne razmišlja o tome kad će se oprostiti od reprezentacije. Na kojoj poziciji ga vidim? Kod njega je lopta kao u sefu. Danas se uglavnom igra zonski nogomet, na malom prostoru s puno igrača Modrić je - kralj. Neki će kazati da je bolje kad je bliže suparničkom golu. Mislim da je njegova idealna pozicija koju cijelo vrijeme igra u Realu, tu naravno ne mislim na utakmicu protiv Barcelone. Mislim da mu je najbolja pozicija kad je malo unatrag - zaključio je Gudelj.

Linker
19. travanj 2024 11:41