Andrej Kramarić
 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
OBOJICU BODE KLUPA

Kramarić i Vlašić nisu kreatori problema u Hrvatskoj, a napadač Hoffenheima uči iz ‘poučka Kalinić‘

Ni Andrej Kramarić, ni Nikola Vlašić nisu igrači koji se mire s klupom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. lipanj 2021. 15:27

Obojicu "bode ih i nervira" jer na Euru žele igrati, ali nisu niti kreatori problema i vjerujemo da će se staviti u službu momčadi kako to izbornik od njih bude tražio. Ako ne startaju s Engleskom na Wembleyju, velika je vjerojatnost da će ući tijekom igre te dobiti šansu u nastavku turnira....

Kramarić je zabio 20 golova u Bundesligi, prvi je Hrvat nakon Davora Šukera koji je došao do 20 ili više pogodaka u ligama Petice, ukupno je stavio na konto 25 u nedavno završenoj klupskoj sezoni, a Nikola Vlašić od kvalifikacija preko Lige nacija praktično je standardan starter u nacionalnoj vrsti i službeno prvo ime ruskog prvenstva, logično je da njih dvojica imaju argumente za mjesto u prvoj postavi.

Međutim, nisu u planu za početnih 11 na otvaranju Eura, ako se nešto ne promijeni na temelju utakmice u Belgiji, što ne treba isključiti. Izbornik Zlatko Dalić ima viziju igre za Engleze i u njoj prednost drže drugi igrači. Želi učvrstiti vezni red s Kovačićem zato što je on defenzivniji od Vlašića i kao premijerligaški igrač ima u nogama brojne utakmice s protivničkim igračima ili protiv njih. U postavi Garetha Southgatea su i njegovi kolege iz Chelseaja… Vlašić je okomit, napadački je orijentiran, zapravo, niti nije klasični veznjak, više polušpica. Kako je zbog ozljede koljena propustio završnicu sezone, još mu treba vremena da dođe u top formu i više može dati u dvobojima u kojima će Vatreni dominirati. Dalić ozbiljno računa na Vlašića i lako je moguće da bude starter već s Češkom pet dana kasnije kad će Hrvatska imati ulogu favorita.

image
Nikola Vlašić
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Kramarić je bio džoker na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, tada je startao u tri utakmice, a u ostalima ušao s klupe. U sustavu 4-2-3-1 nema njegove idealne pozicije, iako može uskočiti na bilo koje ofenzivno mjesto. Koliko god zabijao u Hoffenheimu, a i u reprezentaciji je dao neke vrlo bitne golove, sam je govorio da nije "devetka", a niti krilo koje "rilja" cijelu utakmicu u obrani trčeći za protivničkim bekom, što su jedine mogućnosti da se u tom rasporedu nađe na terenu u defenzivnijoj strategiji za London.

S Armenijom u Velikoj Gorici namjestio je nekoliko šansi i opet pokazao da mu više odgovara kad djeluje iz drugog plana, a kraj veze u kojoj su uz Kovačića još Modrić i Brozović te opcije nema.

Iz izjave "pitajte Šukera što bi rekao da sjedi na klupi nakon što je dao dvadeset golova“ očito je da mjesto među pričuvama sve teže prima, ali ima poučak Nikole Kalinića, koji je "poludio“ baš zbog toga što je on dobio prednost pred njim uoči Rusije i na prvoj utakmici s Nigerijom.

Dovoljno je iskusan da zna kako se konstruktivan član momčadi mora ponašati. No, Hrvatskoj trebaju golovi za uspjehe i zato će i Kramarić i Vlašić, ali i Brekalo, koji ponajviše zabijaju, "dobiti riječ". Na njima je kako će je prihvatiti i iskoristiti. Dalić kao centarfora vidi Petkovića, međutim, niti Bruno nije klasična "devetka", pa bi i Kramarić mogao zaigrati na toj poziciji tijekom Eura. Ne bi mu bilo prvi put. Nije mu idealno kad mora izravno u "rat" sa stoperima, ali najbolje od svih hrvatskih igrača zna zabiti gol. Pogoci su jedini koji izravno određuju rezultat.

Linker
19. travanj 2024 09:22