KARIM JAAFAR Afp
VATRENI GOLGETER

Kramarić je najveći hrvatski dobitnik! Manje je opterećen nego ikad prije i SP bi mu mogao biti turnir života

Bude li tako učinkovit u Dohi i krajem godine, Hrvatska neće plakati za strijelcem...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. ožujak 2022. 19:50

Andrej Kramarić u Dohi je odradio jako dobar posao, bude li tako učinkovit u istom gradu i krajem godine, Hrvatska neće plakati za strijelcem! Njemu je igra s dvojicom napadača savršeno radno okruženje i kad bi to Vatreni češće prakticirali, davao bi samo još više...

U sezoni s najnižim brojkama u klubu, šest golova i osam asistencija zbrojeno u njemačkom prvenstvu i Kupu, čemu je kumovalo i igranje u veznom redu, počeo je daleko redovitije zabijati u reprezentaciji. U zadnjih pet nastupa autor je četiri pogotka, svaki put po jednog. U Kataru je pogodio Sloveniji za vodstvo, da bi u 80. minuti ogleda s Bugarima ponovno našao prostor za mat. Zgoditak s kojim je Hrvatska došla do vodstva 2:1 pokazao se pobjedničkim i bitnim za ukupan dojam o posjeti Zaljevu.

Rasprave o poziciji

Rasprave o pravoj poziciji “vuku korijene iz antičkog doba”, svatko zna da mu je “upisna pod kožu” uloga druge špice, no takav nogomet Zlatko Dalić uzme u ruke rijetko kao čašu vina. Njegov su odabir sokovi i kokteli… U 4-3-3 Kramarić nema taj luksuz, tada mora “guliti” na drugom mjestu – špici ili krilu. Pritom je bolji kao “devetka”, pa makar i lažna, nego kao bočni, pogotovo desni. On je žrtva činjenice da mu leži drugačiji nogomet nego ostatku Dalićevih frontmena, koji se komfornije osjećaju u 4-3-3 ili 4-3-2-1. Čak im ne paše ni 4-4-2 jer bi Kovačić morao van iz početne postave, ili on ili Modrić na desnu stranu veznog reda...

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Ante Budimir u Dohi nije zabijao, ali iz njegove zavjetrine Kramarić je to činio, te potvrdio koliko mu odgovara kad se šulja iza klasičnog centarfora koji stopere nosi na leđima. Budimiru je efikasni Kramarić najveći plus, kad već sam nije bio strijelac, te i dalje Hrvatska premalo zabija. Niti s Kramarićevim pogocima problemi u špici nisu okončani.

Ako se osloniš na vezni red Modrić - Brozović - Kovačić, nužno je imati dva ili tri vrsna napadača, središnja ili krilna da bi bio opasan i dobivao utakmice. Izbornik će kazati kako posjeduje najbolji srednji red na svijetu, od njega očekuje puno, međutim, netko mora tresti mreže.

Pitanje je kad će sljedeći put 3-5-2 na scenu jer izbornik ne krije da je 4-3-3 njegov forte, ali tko kaže da to neće biti već s Francuskom u Ligi nacija, ako ga je spremao za oglede s jakima i velikima. No, kako god Vatreni igrali, Kramarić ima svoje mjesto. Premda u Dohi nije bilo klasičnih dobitnika niti gubitnika, on je napravio najveći posao, bio je prvo ime Hrvatske i najviše je profitirao od posjete Bliskom istoku. Koliko god je jasno da je i prije toga figurirao kao jak kandidat za startera...

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Potpisao je novi ugovor s Hoffenheimom, dobio je sve što je tražio, riješenu klupsku budućnost i mir, oženio se i postao otac, manje je opterećen nego ikad ranije i ako bude zdravlja u Kataru bi mogao odigrati svoje najbolje veliko natjecanje. S 31 godinom zreo je nogometaš s idejom da mu upravo ovaj Mundijal bude turnir života.

Drukčija situacija

U Francuskoj 2016. godine ulazio je u simboličkoj minutaži, u Rusiji na SP-u je triput bio starter i dao jedan jako bitan gol protiv domaćina u četvrtfinalu, te zabio s bijele točke protiv Danske, na lanjskom Euru nije bio u pravom raspoloženju, pa ga nismo zapamtili po golovima nego neiskorištenoj prilici protiv Španjolske. Tada je bio napet, emocionalno razmontiran zbog nesklada između očekivanja i onoga što se događalo.

Danas je potpuno drugačije, raspoložen je i koncentriran, iako ga u klubu prati peh jer nikad nije imao tako skromnu realizaciju. Međutim, kad se radi o golgeteru od formata, to sigurno ne može potrajati, možda su upravo golovi koje je postigao u Kataru najava da će “procuriti” i u finišu njemačkog prvenstva.

KRAMARIĆ

Iako ga je izbornik i ranije smatrao starterom, s dva gola je dodatno zabetonirao svoje mjesto u prvoj postavi, budući da je konačan izgled napada bio i dijelom jest ostao otvoren. No, on je potvrdio da mu je u njemu mjesto.

ORŠIĆ

Igrao je protiv Bugarske desnog bočnog, koji je čak postao silom prilika čisti desni bek. Iako na toj poziciji neće često igrati za reprezentaciju, pitanje je hoće li više ikad, vidjelo se da i s desne strane kao krilo može biti opasan.

PONGRAČIĆ

Prvenstveno se to odnosi na igru u prvoj utakmici kad je dobivao komplimente. U drugoj mu je bilo teže, no ušao je nezagrijan, kasnije je Hrvatska ostala s igračem manje, pa je ostavljen ne širokom prostoru kao jedini pravi stoper.

Izbornik ga vidi kao najboljeg napadača

Kramarić je siguran u startnoj postavi za Ligu nacija u lipnju jer izbornik ga vidi kao najboljeg napadača, iako je Dalić svjestan da je prvenstveno druga špica. Trenutačno bi bilo njegovo mjesto centarfora, kojeg igra na drugačiji način od Lukakua ili Lewandowskog, no opasan je po gol. Ako bi se Dalić odlučio za drugu središnju špicu, Kramarić bi djelovao s desne strane, s ulascima u sredinu. Hrvatska nema do kraja definiran sastav, iako se kralježnica momčadi zna. Osim Kramarića naprijed je Perišić, a treći će biti Brekalo, Oršić. Livaja ili Budimir. Za desnu stranu može konkurirati i Majer. Novih koji bi uskočili sa strane ovog časa nema...

TOP 10 HR-STRIJELACA

1. Davor Šuker 45

2. Mario Mandžukić 33

3. Ivan Perišić 32

4. Eduardo 29

5. Darijo Srna 22

6. Luka Modrić 21

7. Ivica Olić 20

8. Andrej Kramarić 18

9. Niko Kranjčar 16

10. Nikola Kalinić 15

Linker
02. svibanj 2024 15:57