JEROEN MEUWSEN Dppi Via Afp
ANALIZA BIVŠIH GOLGETERA

‘Kramarić mora igrati! To nemaju ni najbolji svjetski napadači. Petković? Jedna stvar s njim je čudna...‘

‘On mi djeluje kao igrač koji nije gladan golova! Pa što će drugo raditi devetka nego zabijati...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. lipanj 2021. 15:38

Približava se show s Engleskom, pješčani sat curi, Wembley čeka premijerni nastup Vatrenih. Ono što se detektiralo kao problem prije nego što će Dalićeva vrsta istrčati na kultni stadion jest napadačka igra, Vatreni malo zabijaju, stvaraju malo prilika. Može li se to popraviti u ovom kratkom vremenskom razdoblju, što bi izbornik Zlatko Dalić morao napraviti na tu temu? Razgovarali smo s bivšim napadačima Vatrenih, evo što oni misle...

Boško Balaban je za Hrvatsku zabio deset pogodaka, bio je pravi majstor šesnaesterca.

- Da bi se stvarale šanse i zabijali pogoci, kompletna momčad mora sudjelovati, ne može se tu fokus usredotočiti samo na napadače. Primarno se to odnosi na veznu liniju, koja mora više sudjelovati u napadu. Mi igramo dosta široko, koncentrirani smo na bokove, a jako malo na centralnu poziciju, na mjesto gdje se pogoci zabijaju. Mi u sastavu koji je recimo igrao protiv Belgije nismo imali vezne igrače koji ulaze u završnicu. Luka Modrić je dirigent igre, ali je jako daleko od gola. Brozović i Kovačić također - kaže nam u uvodu Balaban.

Boško nam kaže da imamo jednog veznjaka koji se stalno ubacuje iz vezne linije u šesnaesterac.

- Jedini naš veznjak koji se stalno ubacuje iz drugog plana je Mario Pašalić. On zna zabiti pogodak, jako dobro koristi ubacivanje u šesnaesterac. Također, tu bi trebalo koristiti Nikolu Vlašića kao “lažnu devetku”, te naravno Andreja Kramarića. Kad smo kod Kramarića, on mora uvijek igrati! U bilo kojoj formaciji, Kramarić jednostavno mora biti u udarnih jedanaest. Po meni mora uvijek igrati prije Brune Petkovića. Njih dvojica nemaju niti jednu zajedničku karakteristiku osim što se zovu napadači. Pa o čemu pričamo, Kramarić ima takvu statistiku koji imaju rijetko koji najbolji svjetski napadači.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Nismo favoriti

Balaban će zaključiti...

- Moramo stvarati više šansi, lopta mora imati dubinu, moraju se iskoristiti igrači poput Vlašića, Kramarića, Pašalića... Da se razumijemo, Petković nije igrač koji zabija pogotke. On mi djeluje kao napadač koji uopće nije gladan pogotka, što mi je jako čudno. Pa on je klasična “devetka”, a oni su poznati samo po pogocima, ni po čemu drugome. Ipak, ja sam optimist pred Euro. Svi se hvataju za ove prijateljske utakmice, koje nisu neko mjerilo. Ali utakmica s Engleskom će stvoriti pozitivnu energiju, ili će stvoriti negativnu ako se izgubi. Mi definitivno nismo favoriti. Međutim, imamo šanse protiv Engleza. Mi možemo od svakoga izgubiti, ali možemo i svakoga pobijediti. Da, na kraju moram kazati da Joško Gvardiol mora igrati i biti u udarnom sastavu. Bez obzira na to što je prvi put pozvan, mi takvog igrača nemamo.

Veliki strijelac Igor Cvitanović kaže da je teško odgonetnuti zašto imamo napadačkih problema.

- Eto, počet ću od Petkovića. On u reprezentaciji igra nešto sasvim drugoga od onog što igra u Dinamu. U modroj momčadi sudjeluje u igri, a u reprezentaciji se od njega traži da bude u šesnaestercu. Tu se radi o potpuno drukčijem načinu igre. Generalno nam nedostaju ulasci u šesnaesterac iz drugog plana. S premalo igrača dolazimo u završnicu, a tako je teško zabijati pogotke i stvarati šanse - kaže Cvita.

Kaže da naši veznjaci moraju promijeniti način igre.

- Ne mogu sva tri biti u prilazu, to se mora promijeniti. Netko mora puniti dubinu. Ako se njih trojica stalno vraćaju po loptu, onda nemamo dubine, ne možemo s dva krila i centralnim napadačem nešto stvarati. S pet-šest igrača moramo stvarati nekakvu opasnost za suparnika, a s tri do četiri igrača moramo puniti protivnički šesnaesterac i netko uvijek mora biti na povratnoj lopti. Ovako nas je s malo igrača prema naprijed lako čuvati.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Došlo do zasićenja

Kako bi se to moglo promijeniti, trebaju li neki drugi igrači u odnosu na utakmicu s Belgijom startati protiv Engleske?

- Ne želim ništa sugerirati Zlatku Daliću. Meni se čini da je utakmica protiv Belgije poslužila da učvrstimo obrambene linije, da budemo kompaktniji. I mislim da je služila kao priprema za Englesku. Međutim, protiv Češke i Škotske, trebat ćemo igrače poput Kramarića, Vlašića i Pašalića koji jako dobro dolaze iz drugog plana, te dobro pune protivnički šesnaesterac. Držim da se mi moramo orijentirati na sebe, svoju kvalitetnu izvedbu.

Cvitanović će zaključiti...

- Nitko ne može ništa drugo kazati, nego ustvrditi da je Hrvatska u određenom padu. Sve drugo je laž. Sad smo na nekoj smjeni generacija, treba vremena da se sve to posloži i uigra. Nisam od onih koji će stalno kritizirati, ali treba vremena da stvari sjednu na svoje mjesto. Ostali smo bez igrača poput Mandžukića, Rakitića, Ćorluke, sad nema niti Lovrena. Sve su to bili krucijalni igrači našeg uspjeha u Rusiji.

Ivica Mornar zna kako se zabija Englezima... U kolovozu 2003. godine Ipswichu je pogodio mrežu Tri lava. Istina, izgubili smo s 1:3, s druge strane su zabili Beckham, Owen i Lampard.

- Vidite, naš problem s napadačkom igrom traje duže vremena, nije to od jučer. Krenulo je nakon Rusije. Došlo je do određenog zasićenja, ispraznili smo se, otišli su nam neki bitni igrači, okosnice. Mi smo dobri u pozicijskoj igri, ali treba stvarati šanse kako bi se zabijali pogoci. Pa svi vide da mi ne igramo okomito. Fali nam brzine da bi se adekvatno aktivirali igrači poput Petkovića ili Rebića. Imamo tu Kramarića koji može zabiti iz svih situacija. Vlašić je iznimno opasan, tu je i Pašalić koji zna zabiti kad uđe iz drugog plana. Imamo mi igrača koji mogu pogoditi mrežu, ali akcije trebamo završavati s više igrača - veli Mornar.

Najbolji kad treba

Drži da izbornik Zlatko Dalić mora pronaći formulu kako da budemo napadački opasniji.

- Izbornik mora naći formulu kako da profunkcionira napad. Protiv Engleza nam se sve mora poklopiti, moramo biti najbolji da bismo mogli bez poraza završiti tu utakmicu. Morati ćemo igrati kao - violina. Ne smije nam se dogoditi da kao protiv Belgije imamo jednu šansu u sudačkoj nadoknadi. Čak je taj poraz podnošljiv, jer smo glatko mogli izgubiti. Mi imamo Top klase u reprezentaciji, a Dalić ima zadatak da pronaći igru i formaciju koja će biti opasna prema naprijed. Svi znamo da nemamo brzinu i okomitu igru. Znate što, ako Dalić pronađe pravu formaciju i igru, mi ćemo pobijediti Engleze! Uostalom, ako želimo proći skupinu, morat ćemo zabijati pogotke, bez toga neće ići. Jer imamo problema u obrani, primamo dosta iz prekida, kao na stolnom nogometu - zaključio je Mornar.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

Davor Vugrinec kao i ostali naši sugovornici misli da je ključ bolje napadačke igre priključivanje veznih igrača u napadačke akcije.

- Ne treba tu previše mudrovati, jasno jest da se vezni igrači moraju više ubacivati primarno u protivnički šesnaesterac ako želimo biti opasniji, stvarati šanse i zabijati pogotke. Mislim da bi tu kao i uvijek, glavnu ulogu trebao odigrati naš kapetan Luka Modrić. On je uvijek bio taj koji je preuzimao odgovornost. Ima naravno i drugih igrača koji mogu igrati u vezi, koji mogu pridonijeti prema naprijed, tu su Kramarić, Vlašić, Pašalić... Ali sve zavisi od formacija, ali i suparnika. Ne treba stvarati prevelike zaključke nakon pripremnih utakmica, naši dečki su uvijek bili najbolji kad je bilo najpotrebnije, naši dečki najbolje igraju velike utakmice. Zato mene ne brine startna utakmica s Engleskom, vjerujem da ćemo biti pravi i da će izbornik Dalić naći najbolju formaciju - kaže Vuga.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Potrebna i sreća

Bivši hrvatski golgeter je optimist pred Europsko prvenstvo...

- Definitivno vjerujem u našeg izbornika i reprezentaciju. Vjerujem da možemo protiv Engleske izboriti pozitivan rezultat, ali i ako izgubimo neće biti nikakve drame. Uvjeren sam da ćemo proći skupinu, jer za to imamo kvalitetu. Prolazak skupine jest svakako cilj, mi to možemo. Naravno, na takvim natjecanjima je potrebna i sreća. ponekad je sve lutrija. Uostalom, u našoj skupini niti Englezi nisu sigurni da će dalje - zaključio je Vugrinec.

Golovi za reprezentaciju igrača iz aktualnog kadra

28 - Ivan Perišić (101 utakmica)
17 - Luka Modrić (138)
14 - Andrej Kramarić (54)
6 - Marcelo Brozović (59), Bruno Petković (15)
5 - Nikola Vlašić (22)
4 - Domagoj Vida (88), Dejan Lovren (64), Josip Brekalo (24)
3 - Mateo Kovačić (67), Ante Rebić (38), Mario Pašalić (25)
2 - Milan Badelj (55)
1 - Borna Barišić (20), Ante Budimir (7), Luka Ivanušec (2)

Klupski golovi u sezoni 2020./21.

25 - Andrej Kramarić (34 utakmice)
24 - Mislav Oršić (51)
14 - Bruno Petković (42)
12 - Nikola Vlašić (34), Ante Budimir (33)
11 - Ante Rebić (33)
9 - Luka Ivanušec (48)
7 - Josip Brekalo (33)
6 - Luka Modrić (48), Domagoj Vida (39), Mario Pašalić (33)
5 - Borna Barišić (50), Ivan Perišić (42)
3 - Joško Gvardiol (41)
2 - Marcelo Brozović (42), Duje Ćaleta-Car (39), Mile Škorić (34), Dejan Lovren (28)
1 - Domagoj Bradarić (36), Josip Juranović (32), Milan Badelj (31), Šime Vrsaljko (10)

Linker
21. travanj 2024 02:48