Andrej Kramarić

 TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
U RAZGOVORU ZA SN

Kramarić progovorio o vječnoj stigmi i problemu u reprezentaciji koji ga prati: ‘Sve smo izgladili‘

‘Liga nacija je naša velika prilika za zlato. Bilo bi lijepo jednom uzeti trofej‘, kaže Kramarić
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. svibanj 2023. 06:00

U polufinalu SP-a 2018. godine Andrej Kramarić je povukao i završio udarcem jedan napad Vatrenih iako je Ivan Perišić bio u odličnoj poziciji pred vratima. To se dogodilo kod vodstva Hrvatske protiv Engleske 2:1 pred kraj produžetka, od tada ga prati stigma da je sebičan. Ponekad mu i mediji i navijači znaju “vaditi crijeva” zbog nekih situacija u kojima je mogao dodati, ali i sam završiti što je i napravio, a što nije toliko čudno za jednog napadača kao što se zna prikazivati. Eskaliralo je ponovno s Walesom u Splitu kad ga je kritizirao izbornik Zlatko Dalić zbog toga što kod vodstva 1:0 nije proigrao, ponovno, Ivana Perišića, koji je zbog toga vruće reagirao, verbalno i gestikulacijama. Što može reći o tome?

- Ja sam napadač koji gleda gol. To sam izgladio i s Perišićem i s izbornikom, nemam nikakav problem ni s kime u reprezentaciji. Ne bih se htio na to vraćati, niti o tome raspravljati. To je bila situacija kakve se događaju u svakoj nogometnoj utakmici na svijetu. Totalno je nepotrebno trošiti vrijeme tu temu. Pogotovo što smatram, a i drugi su smatrali, da sam bio najbolji igrač utakmice i dao sam predivan pogodak. Cijela ta priča bila je potpuno nepotrebna.

Liga nacija je gotovo pred vratima.

- Imamo veliku priliku za zlato. Istina, može se postaviti pitanje što znači velike prilika kada je već prva utakmica s Nizozemskom teška. Oni su favoriti, igraju doma. Fenomenalna su ekipa, ali mi znamo što smo napravili posljednjih godina, kakve rezultate imamo, kakve igrače imamo, svjesni smo da smo u stanju pobijediti svakoga. Sve je moguće, bilo bi lijepo da nije svaki put drugo ili treće mjesto, jednom uzeti trofej. Međutim, o podizanju pehara ne smijemo još razmišljati jer neće biti dobro, treba igrati utakmicu po utakmicu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

I posljednji susret s Turskom u Bursi je demonstrirao kako je sve moguće...

- Neka bude jednak ishod u Rotterdamu.

Prođemo li Nizozemsku, koja je velesila kao bivši prvak Europe i trostruki finalist Svjetskog prvenstva, potom bi suparnik bila Španjolska ili Italija. Morat ćete za titulu srušiti još jednu barijeru jer nikad Hrvatska nije dobila dvije veselile zaredom.

- Nogomet piše svakakve priče. Treba imati imalo sreće...

Kakvi su sad osjećaji kad se sjetite Katara?

- Nevjerojatni. Kad vratim film na Rusiju i Katar, uzeti drugo i treće mjesto, koliko je to veliko, bit ćemo svjesni tek nakon što završimo karijeru. Taj doček ljudi... Kad sjedneš sam sa sobom i razmišljaš da si postigao takve rezultate, to je spektakularno. Nažalost, realnost nogomet je da se kreće svjetlosnom brzinom i prisili te da moraš brzo zaboraviti što je bilo jer će te konkurencija istjerati van. Trebaš biti fokusiran na sadašnjost.

Što ste doživjeli kao veći uspjeh - Rusiju zato što je bilo finale ili Katar jer je ponovljen golem rezultat?

- Apsolutno Rusiju. Finale je finale, igrali smo za trofej. Nitko se tome nije nadao, posebno zbog načina na koji smo došli do Svjetskog prvenstva. Odmah se sjetim svojih golova u Ukrajini. Nitko nije ni sanjao da ćemo doći do finala, taj doček, koji je bio spontan, ljetni, po toplom vremenu... Bila je puno veća energija. Katar je bio fantastičan zato što smo potvrdili status vrhunske reprezentacija, ali kao država je preskup za navijače, iz tog razloga nije ih bilo puno na stadionu. Zato nismo ni doživjeli atmosferu kao u Rusiji, iako je doček u Hrvatskoj opet bio fenomenalan.

Nedostaje zlato. Biste li dali srebro i broncu za jedno zlato?

- Odluka je vrlo laka. Prvo mjesto je trofej, zlato je neopisivo. I srebro i broncu su neopisivi, ali zlato znači mjesto u besmrtnosti. Dakle, kad bih birao, izabrao bih jedno zlato.

Prije SP-a ste kazali da će Brazil osvojiti...

- Nisam računao da ćemo mi igrati protiv Brazila - nasmijao se Kramarić i prokomentirao Argentinu kao prvaka:

- Navijao sam za njih u finalu. Mislim da je Messi najbolji sportaš i nogometaš kojeg je svijet ikad vidio i da se nikad više neće takav roditi. Genijalac, dar Boga. To što je radio... Nažalost, s godinama ne može sve jednako, ali i dalje kako dijeli lopte, kako vidi igru, kako se kreće, kako dribla i puca... Milijun posto sam siguran da se takav igrač više neće raditi. On je za mene najbolji koji je ikad kročio nogom na nogometni teren.

Iz Katara nisam donio niti jedan suparnički dres, nego samo svoje

Gdje čuvate medalje?

- U srcu - nasmijao se Andrej.

- Na posebnom mjestu. Imam i neke dresove, iz Rusije primjerice Kantea, s kojim sam igrao u Leicesteru, kao i pojedine neke sitnice. Iz Katara nisam donio niti jedan suparnički dres. Samo svoje. Inače uzimam od igrača s kojim sam bio u istim klubu, a takvih se suparnika u Kataru baš ne sjećam...

Medalje jednog dana mogu biti i motiv sinu Viktoru da i on bude sportaš. Kako je u obiteljskom životu sa suprugom Mijom i mališanom?

- Uživamo. Raste i sve je super.

Pokazuje li talent za nogomet, jeste li uočili znakove?

- Zasad još nisam, ali vidjet ćemo. Ima vremena da se dokaže. Dobio je na dar brojne lopte i dresove. Lopti je i previše, i dresova. Ima dresove raznih klubova, ne znam koji će odabrati na kraju. Neka je živ i zdrav, neka sam odluči što hoće... (da)

Linker
26. travanj 2024 05:38