Luka Modrić i Martin Baturina

 ANTE CIZMIC Cropix
MODRIĆ KAO UČITELJ

Kreće li od Portugala nova era u srcu igre Vatrenih? Europa vapi za igračima poput ovog špilmahera

Izbornik vatrene selekcije Zlatko Dalić svjestan je činjenice da mladima nužno treba omogućiti minutažu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. rujan 2024. 16:09

Vatreni su na novom početku, a mladi aduti sve se više profiliraju.

- Moramo gledati na Martina Baturinu i Luku Sučića, pa Petra Sučića, koji će biti dostojna zamjena Luke Modrića u skoro vrijeme. Ali, moraju dobiti šansu!

To je rekao Zlatko Dalić i prvi put izgovorio nešto o čemu mnogi drugi pričaju godinama. Ima li Hrvatska igrača ili igrače koji će održati snagu veznog reda i nakon Modrića? Izbornik je kazao – ima. O kapetanu, srećom, ne mora govoriti u prošlom vremenu jer Modrić je u ponedjeljak predvodio reprezentativce na treningu u Zagrebu, međutim, o budućnosti treba misliti. Ivan Rakitić odavno ne igra za Vatrene, oprostio se i Marcelo Brozović, izbornik i dalje ima Matea Kovačića, Lovru Majera i Nikolu Vlašića, koji su sada, doduše, ozlijeđeni, Marija Pašalića, Luku Ivanušeca, no pitanje kako će biti nakon Modrića odavno se proteže. Danas nemamo konačan odgovor, ali Dalić je jasno definirao na kome bi mogla počivati sredina terena, koja je trade mark naše reprezentacije - Baturini i bratićima Sučić.

image

Luka Modrić i Martin Baturina

Foto: Cropix, Ilustracija: Sn

Luka Modrić imao je “krštenje” za Vatrene odmah u prvih jedanaest u prijateljskoj utakmici s Argentinom 1. ožujka 2006. godine. Dogodila se tada za njega sretna okolnost što je Robert Kovač zadobio lakšu ozljedu, pa je izbornik Zlatko Kranjčar prebacio Igora Tudora u obranu, a Modrića je stavio u vezni red. Na prvom velikom natjecanju na SP-u u Njemačkoj bio je čovjek s klupe, dobio je dva ulaska. Vatreni su ispali u skupini. Nakon toga od prvog sljedećeg nastupa imao je mjesto u veznom redu i nije ga ispustio 18 godina.

Martin Baturina također je u Njemačkoj premijerno igrao za završnom turniru i isto tako bio igrač s klupe, kojem je hrvatski izbornik ponudio pet minuta. U Lisabonu s Portugalom moglo bi se dogoditi, iako to Dalić nije još potvrdio, da Baturina prvi put za Hrvatsku u službenoj utakmici zaigra od prve minute. Posebno je fantastično što bi Luka Modrić i Martin Baturina mogli igrati zajedno. Dinamov veznjak od toga itekako može profitirati.

Kad je netko Zlatna lopta, u mnogima se traži njegov nasljednik. Uprlo se prstom u brojna imena, kako u Hrvatskoj, tako i u madridskom Realu, ali nitko zasad nije opravdao toliko velika očekivanja. Pitanje je kad će Hrvatska ponovno i hoće li ikad imati novog Modrića, najboljega na svijetu, no osim Matea Kovačića, kojeg ne smatramo onim koji dolazi nakon Modrića jer su zapravo dugogodišnji igrački partneri i kumovi, Baturina je najbolji kandidat. Dinamova “desetka”, kao što je prve dvije godine u nacionalnoj vrsti bio i Luka.

Je li nakon kombinacije Modrić - Brozović - Rakitić, pa Modrić - Brozović - Kovačić, na Da Luzu vrijeme za trojac Modrić - Kovačić - Baturina? Velike su šanse. Je li trenutak da točno 18 godina nakon što je Modrić postao nezamjenjiv član udarne postave, osamnaest godina mlađi Baturina krene tim putem?

image

Martin Baturina

GORAN MEHKEK Cropix

U sezonu je zakoračio s pet asistencija u šest nastupa, četiri u HNL-u i jednom u kvalifikacijama za Ligu prvaka, u Rijeci je ciljao, ali prvi gol još nije zabio. Za njega će stručnjaci kazati da će se vrlo brzo uklopiti u svaku ekipu liga Petice u kojoj zaigra kad jednom ode iz Maksimira. U trećoj ozbiljnoj sezoni za Dinamo sve uvjerljivije i samopouzdanje preuzima konce glavne uloge, Baturina je danas najbolji igrač HNL-a, pa je logičan i reprezentativni iskorak. Naša liga odavno, osim Dinama, nema momčad koja bi u Europi radila rezultate, ali i dalje daje pojedinačne klase. On je najbolji dokaz. Europa vapi za čarobnjacima lopte, špilmaherima kakav je Martin i pravo je čudo što Dinamo nije bio zasipan i jačim ponudama od onih koje su publicirali mediji. Mnogim velikim klubovima nedostaje takav as zato je to samo pitanje vremena. Radi se o klasi igrača koji sport pretvaraju u umjetnost.

U udarnoj postavi Vatrenih ima jedan nastup u prijateljskoj utakmici sa Sjevernom Makedonijom u Rijeci 3:0 te tri kratka ulaska s klupe u dvobojima za bodove – dvaput u kvalifikacijama za Euro na četiri i na šest minuta, te u Hamburgu s Albanijom službeno pet minuta.

No, Baturina u Dinamu nije sam, sve moćnije to dokazuje Petar Sučić, “box to box” igrač, “zvijer”, najveći trkač Dinama, ali i španer kapaciteta za veliku karijeru. Njegov godinu dana stariji bratić Luka Sučić već je na Euru imao zapaženu rolu. U Kataru nije igrao, ali vlasnik je brončane medalje sa Svjetskog prvenstva, znalac izvrsne ljevice koji je ovog ljeta prešao iz RB Salzburga u Real Sociedad, međutim, tamo ne igra. Trener Imanol Alguacil kazao je kako se nije adaptirao i trebat će mu za to vremena, stoga je skupio samo sedam minuta u La Ligi. Za Hrvatsku A vrstu igrao je deset puta.

image

Luka Sučić i Petar Sučić

PRIVATNA ARHIVA Privatna Arhiva

Luka Modrić je lider koji ima svoju ulogu, ali za očekivati je da više neće morati svaku utakmicu “raditi” 90 minuta, da će izbornik dati mlađima vremena u igri koliko više bude mogao, što je i najavio. Liga nacija je svojevrsni start nove ere hrvatskog veznog reda. Iako Vatreni na pojedinim pozicijama imaju deficit, pa i u sredini terena na “šestici”, kad se radi o vrhunskim igračima, za “osmice” i “desetke” nema brige. Petar Sučić je došao u Dinamo prije svega kao “šestica”, no u Zagrebu se profilirao kao klasični veznjak, prava “osmica” koja ordinira po širokim prostorima, zato ga Dalić danas nije u prilici tek tako instalirati umjesto Brozovića, s kojim ga se može po određenim elementima uspoređivati.

Od Modrića do Baturine, proteže se žica hrvatskog nogometa. Na stadionu Benfice prvi put skupa u misiji Vatrenih? Linija koja govori da Hrvatska i dalje može biti jaka. Večer prije nego što je Martin igrao sa Sjevernom Makedonijom, Luka je šesti put osvojio Ligu prvaka. Nitko nema pravo tražiti da bude novi Modrić, samo Baturina u svojem najboljem svjetlu. To će biti veliko.

Linker
05. rujan 2024 11:20