JOSKO PONOS/CROPIX
NESMILJENA BORBA

Kreće velika bitka za dresove: Samo se 13 hrvatskih igrača mogu smatrati sigurnima u avionu za Katar!

Odrediti 23 bit će ‘krvav‘ posao za izbornika Dalića. Bit će i pritisaka. Evo tko ima najveće šanse
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. studeni 2021. 09:36

Svjetsko prvenstvo u Kataru je tek za godinu dana, u međuvremenu su dva prijelazna roka koja mogu utjecati na status igrača, duboko će se zaći u sljedeću sezonu i nikad nije bilo teže nakon kvalifikacija ocijeniti koga će izbornik povesti na put. Prema trenutačnim propisima roster će imati 23 imena, ali nije isključeno da bude dodano pokoje mjesto, kao na Europskom prvenstvu gdje ih je moglo biti prijavljeno 26.

Zlatko Dalić osjetno je retuširao lice Hrvatske, ali neke od glavnih rola i dalje igraju junaci iz Rusije, pa ne bude li još jednog vala pomlađivanja, Hrvatska će u Kataru biti jednako stara, ako ne i starija nego na “Čempionatu Mira”. Sastavili smo provizorni popis kako bi mogli izgledati Vatreni, od 23 igrača njih devet bilo je u Rusiji, a i neki koji su novi poput Sose, Brekala, Vlašića, Juranovića… nisu više juniori, pa to ne treba čuditi. Hrvatska je na prošlom Svjetskom prvenstvu imala postavu s prosjekom godina 27,4, a dečki s naše liste za Katar su na 27,6. Međutim, pitanje je što će do tada biti s Domagojem Vidom, kojemu naočigled kopni rejting i još nekima, hoće li zadržati ulogu među Vatrenima ili će Dalić prednost dati mlađima. U tom slučaju, kao i ako unutra bude Sučić, a ne netko iskusniji, mogla bi katarska ekipa pasti po starosti ispod ruske.

image

Hoće li Livaja i Petković u Katar?

ANTE CIZMIC/CROPIX

Slatke brige

Ovog časa samo trinaestoricu smatramo sigurnima u avionu za Katar. Čak ni Dalić ne može staviti ruku u vatru za više imena jer predugo je razdoblje i pitanje je kako će se razvijati čija klupska karijera. Netko će reći da će izbornik imati slatke brige, ali odrediti 23 bit će “krvav” posao u kojem će morati ostati mudar i dosljedan. Ne sumnjamo da će ga razni interesni lobiji htjeti pritiskati, mnogi koji vjeruju da će biti u Kataru tamo se ipak neće naći. Zato izbornički zadatak zna biti jako nezahvalan jer “sjeća glava” nikad nije popularna, a pojedini će to i tako shvatiti. Lagodnije bi mu bilo s 26, ali zato je na turniru to previše igrača.

Prema poziciji koju trenutačno uživaju u A reprezentaciji, okosnica i najsigurniji članovi ekspedicije su vratari Ivo Grbić i Dominik Livaković, obrambeni igrači Josip Juranović, Dejan Lovren, Joško Gvardiol, Duje Ćaleta-Car i Borna Sosa, veznjaci Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović i Mario Pašalić, te napadači Ivan Perišić i Andrej Kramarić.

KANDIDATI ZA KATAR:

SIGURNI

Dominik Livaković, Ivo Grbić, Josip Juranović, Joško Gvardiol, Dejan Lovren, Duje Ćaleta-Car, Borna Sosa, Luka Modrić, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić, Mario Pašalić, Ivan Perišić, Andrej Kramarić.

IMAJU VELIKE ŠANSE

Ivica Ivušić, Borna Barišić, Josip Stanišić, Nikola Vlašić, Josip Brekalo, Kristijan Jakić, Lovro Majer, Luka Sučić, Luka Ivanušec, Domagoj Vida.

IMAJU ŠANSE

Lovre Kalinić, Simon Sluga, Šime Vrsaljko, Marin Pongračić, Mile Škorić, Filip Uremović, Nikola Moro, Marko Livaja, Bruno Petković. Mislav Oršić, Ante Budimir, Antonio Čolak, Kristijan Lovrić, Ante Rebić, Roko Šimić, Toma Bašić, Marko Rog, Marko Pjaca.

Svi ostali su na vagi. Ne bismo stavili veći novac na naših 23 jer bi to bilo neozbiljno. Vrlo dobre šanse da se nađu na listi imaju i Borna Barišić, Ivica Ivušić, Josip Stanišić, Nikola Vlašić, Josip Brekalo, Kristijan Jakić, Lovro Majer, Luka Ivanušec, Domagoj Vida i Luka Sučić. To bi bila 23, ali zbog manjeg broja napadača svakako će netko morati van kako bi uskočio centarfor. Ponudili smo Antu Budimira, a jasno da su u konkurenciji i Bruno Petković, Marko Livaja

Vlašić ima potporu

Nikola Vlašić ima golemu potporu Zlatka Dalića, koji je čak kazao kako je očekivao njegov transfer u veći klub od West Hama. Protiv Rusa je u Splitu bio starter, ali tko zna kako će mu se razvijati karijera. Ako potvrdi izbornikova očekivanja on će u Kataru igrati, a ne samo naći se na popisu, no što ukoliko zaglibi na klupi u Premier ligi? Zbog toga smo ga zasad spustili u drugu kategoriju.

Dalić će birati iz bazena od četrdesetak igrača ako ga u međuvremenu sam ne poveća. Nisu otpisani niti Lovre Kalinić, Simon Sluga, Šime Vrsaljko, Marin Pongračić, Mile Škorić. Filip Uremović, Nikola Moro, Marko Livaja, Bruno Petković, Mislav Oršić, Ante Budimir, Antonio Čolak, Kristijan Lovrić, Toma Bašić, Marko Rog, pa čak niti Ante Rebić. Dotad bi u igru mogao ući i Roko Šimić. Upravo zbog njihove kvalitete niti Majer, Brekalo, Stanišić, Jakić… ne mogu biti mirni. Kod Rebića je tema hoće li ponovno uspostaviti kontakt s izbornikom i popraviti štetu od jedne objave nakon Europskog prvenstva.

image

Mnogi tvrde da nam treba prava 'devetka': Hoće li u idućih godinu dana Roko Šimić dovoljno sazrijeti?

RONALD GORSIC/CROPIX

Jasni kriteriji

Kreće velika bitka za dresove. Stožer će je pratiti kroz klupske nastupe, ali i reprezentativne susrete Lige nacija i prijateljske. Bit će to nesmiljena borba. Tko sleti u Dohu već će biti pobjednik. Svi koji budu tamo imat će potom zadatak ponovno razveseliti navijački puk.

Bitno je da se ne gledaju preko ciljnika, da vlada zdrava atmosfera. Za to je ključno da izbornik i suradnici komuniciraju jasne kriterije. Ako su to kvaliteta, forma i odnos prema reprezentaciji, dosljedno se moraju primijeniti. Bez privilegija i izuzetaka. Jedino ukoliko svatko podredi svoj interes potrebama reprezentacije, Hrvatska će ponovno imati pravu atmosferu s kojom može daleko u turniru.

Linker
06. svibanj 2024 14:32