RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
MAJSTOR ZA GOLOVE

Legenda Dinama objasnila Modrićev ‘sretni gol‘: ‘To smo mi... Doveli smo se opet u istu situaciju‘

‘Ne bi nam bilo toliko zanimljivo da se ne borimo do posljednje minute. Igra nije bila toliko slaba‘
Piše: Petar Zobec/JLObjavljeno: 12. listopad 2021. 19:53

Nogomet Ronaldinha Gaucha bio je šarmantan i privlačan, u njemu je bilo itekako puno vica, pa stoga samo prisjećanje na njegove poteze i danas izvlači osmijeh na lice. Bilo je kod tog brazilskog genijalca i ponešto lukavštine, a jedan od njegovih podmuklijih poteza bio je slobodnjak u sezoni 2006./07. protiv Werdera iz Bremena.

Nakon prekršaja na 18,19 metara od gola, vratar Tim Wiese postavio je pola Werderove momčadi u živi zid, znajući kako Brazilcu mora maksimalno otežati situaciju. Spremao se Wiese na paradu u suprotni kut, no Ronaldinho mu je loptu zavukao ispod živog zida i u mrežu, pa je Nijemac jedino mogao očitati bukvicu svojim suigračima koji su poskočili u zrak.

Nakon tog slobodnjaka Brazilci su u svojem prvenstvu često počeli kopirati Ronaldinha pa je došlo do toga da onaj najhrabriji legne iza živog zida kako bi spriječio prolazak lopte.

Stvar dogovora

"Ležećeg policajca" u europski mainstream uveo je naš Marcelo Brozović, koji je 2018. legao iza živog zida u okršaju s Barcelonom, kako bi spriječio Lea Messija da ponovi svog bivšeg suigrača.

image
DENIS LOVROVIC Afp

I praktički je otad to postao gotovo neizostavan trend modernog nogometa, čim vratar procijeni da mu s druge strane prijeti iole opasniji izvođač slobodnih udaraca, odmah naređuje jednom suigraču da legne iza zida.

Sličnu situaciju vidjeli smo i na utakmici Hrvatske i Slovačke u Osijeku, kada je prilikom slobodnjaka za Hrvatsku vratar Marek Rodák postavio četvoricu u živi zid i još jednog - Lukáša Haraslína, iza zida na travnjak.

Oko lopte su se okupili Perišić, Brozović i Modrić, a na kraju je Modrić provukao loptu između dvojice igrača u zidu i donio bod Hrvatskoj. Svi koji su nekada zaigrali nogomet znaju da je Luka želio gađati preko zida, jer nemoguće je znati da će se zid tako razmaknuti.

S time se slaže i Stjepan Deverić, koji ističe kako je novi trend o ležanju igrača iza živog zida utjecao na pogodak.

- Nije nikako mogao gađati pored zida, ali lopta je imala pravac koji je trebala imati. Nije ju dobro zahvatio, jer nije imala visinu, i da se zid nije razmaknuo, slobodnjak bi završio u zidu. Ali sada je još gore kada igrač leži iza živog zida, jer svi sada žele što više skočiti u zrak kako bi pokrili što više prostora, i onda nisu čvrsti i stisnuti u tom skoku. Ako ne skoče svi složno, onda se dogodi da zid puca, vrataru je onda još teže to braniti, kada se često lopta i odbije od nekoga. Da Slovak nije ležao iza zida možda ne bi toliko skakali i ostali bi skupljeni. No Modrić je to na kraju fino pogodio, uz malo sreće. Imamo mi još dobrih pucača, ali to su nijanse i stvar dogovora između njih, pojašnjava Deverić, koji je dodao nekoliko rečenica i o utakmici u Osijeku.

Pet godina čekanja

- Doveli smo se u situaciju da nam u posljednjoj utakmici igra pobjeda. Ali to smo mi, ne bi nam bilo toliko zanimljivo da se ne borimo do posljednje minute. Igra i nije bila toliko slaba, imali smo puno prilika, ali nedostajala je realizacija. Organizacija prema naprijed bila je dosta dobra, Modrić je opet bio taj od kojeg sve počinje. Dao je nekoliko izvrsnih lopti, koje su bile izravne prilike. Sada jasno da vidimo da je Modrić igrač kakav nam treba, i kada njega nema, nedostaje ta njegova lopta kojom ubija protivničku obranu. Velim, nije to bilo toliko loše, a sada znamo i da nam igra samo i jedino pobjeda, komentira Deverić.

Hrvatska je, dakle, Modrićevim slobodnjakom na kraju uzela bod protiv Slovaka, a bio je to prvi pogodak iz direktnog slobodnog udarca još od Perišićeva u razbijanju San Marina (10-0) 2016. godine.

Puno je to vremena, s obzirom na pucače (Modrić, Perišić, Brozović) kakve izbornik Zlatko Dalić ima na raspolaganju.

Linker
25. travanj 2024 22:54