Romelu Lukaku u akciji
 KENZO TRIBOUILLARD Afp
BIO JE BOG U BELGIJI

Legenda HR nogometa za SN: ‘Lukaku mi je skupljao lopte, a Courtois tražio da mu se potpišem na ruku‘

‘Petković je tehnički bolji od Lukakua, ali Romelu je duplo jači i duplo više zabija...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. lipanj 2021. 10:52

U nedjelju Vatreni imaju posljednju provjeru pred start Europskog prvenstva s Engleskom. Protivnik je Belgija, a kad je ta reprezentacija u pitanju, najbolji sugovornik jest svakako Branko Strupar, bivši reprezentativac te države. On je svojevremeno bio “nogometni Bog” u Belgiji, obožavani igrač, a i dan-danas prati sve što se događa s tom reprezentacijom.

image
Branko Strupar
RONALD GORSIC/CROPIX

Pitamo ga jesu li Belgijanci kako to sugerira ranking FIFA-e zaista najbolja reprezentacija na svijetu?

- Možda nisu najbolji na svijetu, ali su sigurno među top tri reprezentacije na Globusu. Imaju ogromnu kvalitetu i širinu, ali sam skeptičan pred njihov nastup na Euru zbog Kevina de Bruynea. Obavio je mnoge preglede, e sad, hoće li biti posve spreman, ne znam. Osobno se nadam da hoće. Ukoliko De Bruyne neće moći, onda im dionice jako padaju. De Bruyne je kao Hrvatskoj Luka Modrić. On je jednostavno čudesan igrač, koji bi bio krucijalan u bilo kojem najboljem svjetskom klubu - kazao nam je u uvodu Strupar.

Priča nam da mu je jako žao Edena Hazarda...

- Ubile su ga te silne ozljede u Realu. Čovjek nije skupio tri utakmice u nizu.

image
FRANCOIS WALSCHAERTS Afp

Pitamo Strupara kako si je Hazard bez obzira na sve dozvolio takvo, rekli bismo, zapuštanje. Nabio je višak kilograma, to ne bi trebalo biti svojstveno za profesionalce.

- Ha, kod njega se dogodila ta ozljeda. S obzirom da je bio najskuplji igrač, forsirali su ga da se vrati što prije. Onda se često dogodi da se iz jedne ozljede dogodi druga, pa dolazi do frustracija, odigra jednu i pol utakmicu, pa se opet ozlijedi. Jedan mišić, drugi mišić, loža, prednja, stražnja... Hazardovo tijelo je izranjavano. Doslovno. Želi Eden igrati, ali kad dođe na teren, nastupi patnja, svaki put ga zaboli nešto drugo. To je zaista frustrirajuće, ja sam imao sličnih problema kad sam igrao u Engleskoj. U Chelseaju je doslovno igrao sam, bio je najbolji, a sad tako pati u Realu. Praktički nije igrao, niti sad nije u pravom stanju. Možda zaigra protiv Hrvatske, ali nisam siguran.

Je li dobro što Hrvatska igra tako jaku utakmicu pred sudar s Englezima?

- Jest, to je jako dobro. Treba nam tako jak sudar. Eto, Belgijanci su igrali protiv Grčke, u četvrtak, kiksali su s tih 1:1, baš kao i mi protiv Armenije. No, ne treba gledati te prijateljske utakmice. Istina, Belgija je igrala u jakom sastavu, bili su tu Lukaku, Carrasco, Thorgan Hazard, baš je bila dobra momčad. Mislim da će protiv nas biti još u jačem sastavu. Inače, Belgijanci muku muče sa zadnjom linijom. Traže idealnu formaciju u tom segmentu. To im je muka Isusova!

image
Lukaku i Hazard na treningu
FRANCOIS WALSCHAERTS Afp

Lukaku djeluje moćno, ubitačno. Možemo li ga usporediti s našim Brunom Petkovićem?

- Lukaku puno više zabija! Nije tehnički jak kao Petković, ali je zato tjelesno duplo jači! Čovjek može proći kroz zid. Strašnu energiju ima. Sjećam se kad su svojevremeno igrali protiv nas u Maksimiru, zabio nam je dva pogotka, otresao je Matea Kovačića i sve ostale kao prašinu s kaputa.

Nakon te utakmice, dogodila se jedna zanimljiva priča...

- Lukakua inače zovu - Lu. Nazvao sam ga nakon te utakmice i kazao: “Lu, hoću tvoj dres s utakmice protiv Hrvatske”. Zazvonio mu je mobitel baš kad je u mix-zoni davao izjave. Prekinuo je intervju, javio se i kazao novinarima: “Dečki, samo malo, zove me Branko”... Znate što mi je kazao? Nasmijao se i rekao: “Branko, odmah skidam taj dres i ide za tebe”. Sjajan je lik. Inače, skupljao je lopte kad sam ja igrao.

Strupar je ponudio još jednu zanimljivu priču iz Belgije...

- Kad je Thibaut Courtois bio klinac, prišao mi je i zamolio me da mu se potpišem na ruku. Kad sam stavio potpis, rekao je: “Gospodine Branko, ovu ruku nikad neće više oprati”... Imao sam tu fotku, ali sam je negdje izgubio.

image
Thibaut Courtois
KURT DESPLENTER Afp

Kad smo već bili kod Courtoisa, pitali smo Strupara da ga usporedi s našim Dominikom Livakovićem.

- Obojica su vrhunski vratari. Courtois je jako visok, a iznimno je eksplozivan. Među top tri je svjetska vratara. Ali, meni se Livi jako sviđa. On je daleko naš najbolji vratar, također svjetska klasa. Livakoviću je vrijeme da ode u neku od liga Petice, to mu od srca želim - zaključio je Strupar.

Linker
13. svibanj 2024 20:51