JACK GUEZ Afp
Robert Matteoni
VELIKI IZAZOV

Legenda izlazi iz sjene: Stigao je trenutak istine za Ivicu Olića, o njemu uvelike ovisi i sudbina Vatrenih

Olić ima vrlo jasnu priliku da se kao samostalni trener (izbornik) pokaže u pravom svijetlu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. srpanj 2024. 10:54

Prvi puta u povijesti samostalne Hrvatske, izbornik mlade reprezentacije postaje trener koji je u profesionalnoj karijeri bio napadač. Nakon Zlatka Kranjčara, koji je kao Plavi 9 bio legenda, i u A reprezentaciji izborničke funkcije zaobilazile su napadače. Kad govorimo o mladoj reprezentaciji, nakon dugotrajnog Martina Novoselca (libero), u proteklih 25 godina izredali su se još Ivo Šušak, Mirko Jozić, Slaven Bilić, Dražen Ladić, Niko Kovač, Nenad Gračan, Igor Bišćan te Dragan Skočić.

Najduže je trajao Gračan (6 godina), pa Ladić (4,5), Novoselac (4), a jedan od uspješnijih, Slaven Bilić, "tek" dvije. No, linija uspješnosti mjeri se po tome da je dobar dio senatora A reprezentacije stasao upravo u eri Bilić. Poanta selekcije U 21 treba biti upravo to - selekcija najvećih potencijala i onda priprema za iskorak prema seniorskoj reprezentaciji. Bonus jest plasman na Europsko prvenstvo, ali eto, u Bilićevoj eri nije bilo tog uspjeha, no napredovali su Modrić, Ćorluka, Eduardo, Vukojević i drugi...

Ivica Olić je uz izbornika Zlatka Dalića od prvog dana kao asistent

Danas je, nogometno gledano, novo vrijeme. Relacije su drugačije, način igre je drugačiji, a i baza Hrvatske, izvorno mala, dodatno je smanjena. Jednim dijelom zbog demografskih deficita, ali dobrim dijelom i zbog stručno i logički nedefiniranih statusa, i odnosa, oko nogometa. Mlada reprezentacija je u tom kontekstu pokazatelj tih propusta jer se osjeća nedostatak kvalitetnih mladih potencijala iz kojih bi se napajala A reprezentacija...

image
CHRISTOPHE SIMON Afp

Ivica Olić je čovjek iz sustava. U HNS-u je zaposlen od 2017.godine, netom što je završio bogatu igračku karijeru. Bio je uz Dalića od prvog dana kao asistent, a s kolikim utjecajem na tijekove A selekcije najbolje zna izbornik i sam Olić, odnosno, igrači.

Nekadašnji napadač A selekcije, koji je iskoračio u eri Slavena Bilića, te u tandemu s drugim Dalićevim asistentom Marijom Mandžukićem, nametao visoki presing kao svoj (i reprezentativni) forte, imao je i epizodu u bivšem mu klubu iz Moskve. Kao trener CSKA odradio je desetak utakmica (finiš sezone 2020./21.) i nakon toga je odstupio.

Olić je završio za Pro licencu i sad ima vrlo jasnu priliku da se kao samostalni trener (izbornik) pokaže u pravom svijetlu

Što možemo očekivati od Ivice Olića kao izbornika mlade reprezentacije? Na to je pitanje teško odgovoriti jer unatoč njegovoj višegodišnjoj prisutnosti u Dalićevom stožeru, nije se javno razbistrila njegova stručna slika. Olić je bio u sjeni, nije puno medijski istupao, pa bi za procjenu njegovih stručnih pristupa i načina na koji misli voditi projekt mlade reprezentacije trebalo sačekati njegove prve pozive i rujanske utakmice.

Ono što se očekuje od (svakog) izbornika mlade reprezentacije, to je da selekcija i taktičko vođenje budu u suglasju s potrebama A reprezentacije. Sukladno sedam godina u stožeru Vatrenih, kao i 13 godina kao igrač (104 reprezentativnih nastupa i 20 pogodaka plus 8 asistencija), bilo bi logično da Olić jako dobro zna što mu je raditi u tom kontekstu. Olić je završio za Pro licencu i sad ima vrlo jasnu priliku da se kao samostalni trener (izbornik) pokaže u pravom svijetlu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Nije pretjerano reći da je ovo za 45-godišnjeg Olića trenutak istine i pokazatelj u kojem pravcu može ići njegova trenerska karijera. Ono što je osobito važno, njegova misija bit će od velikog utjecaja u kojem će smjeru i sudbina reprezentativnog nogometa. U ovoj fazi, kada dolaze do izražaja sve slabosti HNS-ovih pristupa razvojnom programu nogometa, i kad se osjećaju posljedice (manjak kvalitete) koje direktno pogađaju sustav A selekcije, Olić će pokazati koliko je i stručan, ali i koliko je kroz sedam godina s Dalićem dubinski upoznao problematiku mladih selekcija.

Linker
03. srpanj 2024 10:57