Tom Dubravec/ CROPIX
USUSRET GRUZIJI

LEGENDA NAJAVILA OKRŠAJ PROTIV GRUZIJE, ALI NIJE ŽELJELA OTKRITI SASTAV 'Tek će se protiv Njemačke ili Francuske vidjeti što mogu 'novi' dečki'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 18. studeni 2019. 20:13

Ivan Perišić predvodit će Vatrene danas u Puli kao kapetan na utakmici protiv Gruzije koja je došla poslije petog uzastopnog plasmana Hrvatske na jedno veliko natjecanje. Ofenzivac Bayerna bio je izravni akter svih tih priča još od Poljske i Ukrajine 2012. godine, a nema dvojbe da će i unatoč mladima koji dolaze biti jaka uzdanica izbornika Zlatka Dalića. Kako i ne bi kada igra u jednom od najjačih europskih klubova, a u reprezentaciji ima već toliko iskustva da će uskoro (trenutno je na 87 nastupa) pokucati na vrata “kluba 100“.

Pogodak protiv Slovačke bio je njegov 25. u kockastom dresu, a baš poput 11. kojeg je prije četiri godine postigao na Malti, donio je Hrvatskoj plasman na Euro. Novi odlazak na veliko natjecanje i dalje je bio glavna tema, Gruzija gotovo da nikoga nije i zanimala.

- Tako je ispalo. Puno puta sam rekao da nije bitno tko zabije nego da Hrvatska igra dobro, pobjeđuje i izbori plasman na završni turnir. Ponovo smo tamo, možemo biti sretni i ponosni jer mislim da smo pokazali najviše u ovim kvalifikacijama – kaže Perišić koji je itekako optimističan uoči Europskog prvenstva na koje Hrvatska više ne dolazi kao simpatična mala zemlja s kvalitetnim igračima.

Uz to, i tih Perišićevih pet od pet na velikim natjecanjima nešto znači, ali i daje mu potrebno iskustvo u procjeni mogućnosti aktualne selekcije koja idućeg ljeta može zaliječiti neke stare rane s europskih prvenstava 2008. i 2016. godine koje, srebru iz Rusije unatoč, i dalje negdje žuljaju…

- Da, imam pet od pet, lijepo izgleda... Nije lako pričati o očekivanjima nakon Rusije, sve oči su uprte u nas, pod povećalom smo svaku utakmicu, ali spremni smo za nove izazove i nove pobjede. Mislim da ćemo na Euru ponovo biti dobri, na svakoj poziciji imamo dva, tri igrača i ako netko nije na razini ili ga nema svaki koji čeka priliku može je iskoristiti. Ne bojim se, na nama je samo da što više igramo u svojim klubovima, da Euro dočekamo u što boljem svjetlu i nadam se da ćemo napraviti opet dobre stvari.

Suočen je bio Perišić i s pitanjem o popisu gradova, željama gdje bi volio vidjeti Hrvatsku, ali njegovo je razmišljanje jednostavno, a potpisat će ga i svaki navijač Vatrenih. Želja je, dakle, što bliže kako bi s tribina bilo što bučnije.

- Volio bih da se igra što bliže zbog naših navijača, da ne moraju putovati na kraj Europe. Ako bude bliže bit će ih više, uz njih će nam biti lakše napraviti puno dobrih stvari.

Zanimljiv je podatak i kojeg nude kladionice koje, pomalo podcjenjivački, viceprvaka svijeta svrstavaju kao tek devetog favorita Europskog prvenstva 2020. Ipak, za Perišića nije nešto o čemu će voditi računa.

- Mislim da je to nebitno, ovisimo o sebi, gledamo sebe i kada smo pravi kao što smo bili protiv Slovačke mislim da nam nitko ne može ništa i ne smijemo se bojati nikoga.

Puno važnija i zanimljivija priča je igrački kadar koji se i nakon oproštaja senatora Mandžukića, Ćorluke i Subašića počeo širiti kvalitetnim igračima gladnim dokazivanja. Pogotovo u ofenzivnom dijelu momčadi gdje igrači popu Vlašića, Petkovića i Brekala već sada imaju važne uloge.

Kada svi budu zdravi i spremni, odnosno ako prema Perišićevoj želji budu igrali u svojim klubovima, izbornik Dalić mogao bi idućeg ljeta imati slatke brige.

- Izgubili smo nekoliko igrača, ali dolaze novi, mlađi, spremni... Hrvatska je proteklih godina imala problema na tim pozicijama, nismo baš igrali preko krila, ali zdrava konkurencija potiče svakoga na dodatan rad, da moraš dati maksimum ako želiš biti ovdje.

Kada je u pitanju sastav, Ivica Olić nije htio previšee otkriti.

- Vidjet ćete sve sutra. Bez obzira na protivnika pristup mora biti pravi, vidjeli smo kako neugodne mogu biti utakmice ako se ne uđe na pravi način. Svi će dobiti priliku protiv Gruzije. Ima nekoliko igrača koji su malo umorni i s lakšim ozljedama, pa će dobiti poštedu.

Prijašnje generacije Vatrenih u odnosu na ovu Hrvatsku?

- Moja generacija nije imala takvu sreću kakvu smo imali u Rusiji, kao kod izvođenja penala kada se sve vratilo. Napravili smo smjenu generacija, ali tek će se u velikim utakmicama protiv Njemačke i Francuske vidjeti kvaliteta 'novih' igrača.

Linker
14. travanj 2024 02:56