ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
POGLED SA STRANE

Legenda Vatrenih o odnosima unutar reprezentacije: ‘Otkud sad taj problem? To nije dobro!‘

‘Igrali smo bez tri jako važna igrača, a na Euru će biti sasvim drugačije no u kvalifikacijama‘.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. travanj 2021. 18:24

Goran Vlaović odigrao je 51 utakmicu za Vatrene i postigao 15 pogodaka. Kako nekad veliki strijelac vidi današnju reprezentativnu vrstu i početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo?

- Definitivno, nije bilo bajno. Sve tri utakmice bile su dosta problematične. Iako smo sad, nakon svega, prvi na ljestvici sa šest bodova. Međutim, tek nas čekaju pravi okršaji. Dobro, znamo da je protiv suparnika s kojima smo igrali teško postići neku vrhunsku motivaciju. Definitivno, poremetio nas je poraz od Slovenije koji je više bio problematičan zbog naše igre, a ne zbog poraza, koji se događaju. Jer, svaki poraz se s obzirom na broj utakmica do kraja kvalifikacija može ispraviti. Međutim, kad ne igraš dobro, kao što mi nismo igrali, poraz je teže pao. A to se kasnije odrazilo i na igru protiv Cipra i Malte, ostavilo traga na momčadi i stvorilo nesigurnost, pa je naša nacionalna vrsta, koja u svojem sastavu ima vrhunske, top igrače, na kraju strahovala od protivnika koji su daleko od naše razine - kaže nam za početak Vlaović.

Priča nam Vlaović da je na kraju sve dobro završilo s dvije uzastopne pobjede, ali da se cijela priča s početka ovih kvalifikacija treba dobro izanalizirati.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

- Treba se shvatiti gdje se griješilo. Uostalom, izbornik Dalić je sam priznao neke svoje pogreške, preuzeo je odgovornost. Valjda ih je detektirao, imat će ih prilike ispraviti.

Kako je doživio Dalićeve rečenice nakon utakmice s Maltom, gdje je izbornik kazao da reprezentacija više nije ona momčad kakva je bila prije Svjetskog prvenstva u Rusiji? Pričao je i o mladim igračima za koje je kazao da moraju respektirati starije.

- Iskreno, ja sam sa strane najmanji problem vidio u tome. Makar, kad nisi unutra, kad utakmice gledaš na TV ekranima, ne možeš dobiti dojam respektiraju li mladi ili ne starije igrače. I koji to mladi i zašto. Ako je to tako, onda to nije dobro. Ne znam otkud sad odjednom takva vrsta problema. Meni se čini da je to lagano skretanje pozornosti s drugih problema. Ne može ni jedan izbornik ili trener na cijelom svijetu s dva treninga posložiti momčad na najbolji mogući način. Nije lako na taj način formu igrača ukomponirati u reprezentaciju. Ne može u takvim okolnostima izbornik Dalić složiti neku igru. Nadalje, dva bitna igrača u napadu praktički nisu bila tu, Kramarić je očito došao ozlijeđen, a Petkovića nije bilo. Nije bilo još jednog bitnog igrača, Ante Rebića. Sve je to utjecalo na konačnu sliku, bili smo jednostavno otupljeni.

Pitali smo Vlaović je li ovaj početak kvalifikacija zabrinjavajući u odnosu pred Europsko prvenstvo koje nam slijedi?

- Po meni je najvažnija stvar da igramo Europsko prvenstvo. Bez obzira što smo drugi na svijetu, niti jedne kvalifikacije nisu jednostavne. Odlazak na svako natjecanje je velika stvar. Dobro, ne može se kazati da nam ovaj početak kvalifikacija može biti nekakav ogledni primjerak. No, budimo skroz objektivni, mi smo igrali protiv reprezentacija koje su se većinom vremena branile gustom obranom. Na Europskom prvenstvu neće biti takvih utakmica. Naši dečki će imati savim drukčiju situaciju. Zato vjerujem da će na Euru biti puno, puno bolji. Za Euro se ne treba zabrinuti, ali svakako treba biti oprezan. Dalić mora pronaći najbolju postavu za oglede na Euru koji nam slijedi, to mu je najvažniji zadatak - zaključio je Vlaović.

Linker
24. travanj 2024 01:42