Na fotografiji: Mario Mandžukić, Ivan Perišić.
 Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
ZABIO IM 'HAT-TRICK'

LEGENDARNI HRVATSKI GOLGETER POSLAO PORUKU VATRENIMA UOČI NAJVAŽNIJIH UTAKMICA 'Finsku moraju riješiti Mandžukić i Perišić, to je njihov zadatak!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. listopad 2017. 23:19

Finci itekako pamte jednog velikog hrvatskog golgetera. Slaven Zambata, briljantni strijelac zagrebačkih Modrih, zabio im je prije 49 godina tri pogotka! Zbilo se to u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Meksiku 1970. godine, utakmica je odigrana u Beogradu, 25. rujna 1968. godine. Jugoslavija je pobijedila Finsku s 9:1. Međutim, nije se plasirala na SP, otišla je Belgija, Španjolska je bila treća, Finska posljednja u skupini.

- Scenarij će ovoga puta biti drukčiji. Hrvatska će pobijediti Finsku na Rujevici, ali će otići na Svjetsko prvenstvo u Ukrajinu - kaže nam Slaven Zambata.

Potučeni do nogu

Jučer smo popričali s maestralnim golgeterom, podsjetio se na taj dan kad je Fincima uvalio “tri komada”. Reprezentacija Jugoslavije u toj utakmici igrala je u sastavu: Ivan Čurković (Partizan), Rudolf Cvek (Dinamo), Živorad Jevtić (Crvena zvezda), Rudolf Belin (Dinamo), Dragan Holcer (Hajduk), Miroslav Pavlović (Crvena zvezda), Ilija Petković (OFK Beograd), Slaven Zambata (Dinamo), Vahidin Musemić (Sarajevo), Ivica Osim (Željezničar) i Dragan Džajić (Crvena zvezda). Izbornik je bio Rajko Mitić.

- Po tri pogotka postigli smo Vahidin Musemić i ja, dva je zabio Dragan Džajić, a jednog Ivica Osim. Finci su bili potučeni do nogu. Ivica Osim i Rudi Belin ‘hranili’ su loptama Džajića i Petkovića, oni su Musemiću i meni sjajno centrirali, sva tri pogotka postigao sam glavom. Koliko me sjećanje služi, i Musemić je sve svoje pogotke postigao glavom - prisjeća se veliki golgeter.

Kazat će, naravno, da u ono vrijeme Finska nije bila reprezentacija koja je imala bitno značenje u ondašnjem nogometu.

Sigurno dobivamo

- Bila su to neka druga vremena, nogomet je u međuvremenu evoluirao, danas se rijetko postižu takvi rezultati. Današnja Finska nezgodna je reprezentacija, tjelesno su maksimalno spremni, taktički sređeni, konačno, to pokazuje i rezultat prve utakmice koju smo s njima odigrali u ovim kvalifikacijama, dobili smo ih s 1:0, Mandžukić je zabio, zar ne?

Dobro pamti Zambi, u Tampereu je zabio baš Mario Mario Mandžukić. Pitali smo Zambatu tko bi na Rujevici od naših napadača mogao napraviti ono što je on napravio u tim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo prije 49 godina?

- Vjerujem da će Hrvatska sigurno trijumfirati, a siguran sam da će na Rujevici opet Fincima zabiti Marijo Mandžukić! Čak mislim da može ponoviti moje dostignuće i Fincima zabiti tri pogotka! Mandžukić će biti moj nasljednik kad se radi o zabijanju Finskoj.

Veliki je optimist veliki golgeter. Već nas vidi na Svjetskom prvenstvu.

- Hrvatska gotovo u svim kvalifikacijama doživljava trilere. Sad nam se zakompliciralo nakon poraza od Islanda i Turske. Međutim, svi naši trileri završavaju hepiendom. To se već može nazvati hrvatskom tradicijom. Imam maksimalno povjerenje u naše vrhunske nogometaše.

Prilika za Kramarića

Nasmijao se i kazao...

- Ovaj posao moraju završiti Mandžukić i Perišić! Ove utakmice s Finskom i Ukrajinom su njihove, tu moraju pokazati svoju ogromnu klasu i zabijati, odvesti nas u Rusiju. Također, držim da je ovo prilika i za Andreja Kramarića. On je izvanredan napadač. Njegovo vrijeme je počelo, kompletan je igrač, o njemu će se u budućnosti mnogo čuti.

Veli nam da Hrvatska ima izvanredne napadače koji sad kad je najvažnije moraju proraditi.

- Točnije, oni će sad proraditi protiv Finske i Ukrajine. Sve što se nije zabilo protiv Islanda i Turske, sad će doći na naplatu. Hrvatski napadački potencijal je neviđen!

Kaže da se jedino mali problem nazire u obrani. Ćorluka i Lovren su ozlijeđeni, Vrsaljko nije u idealnoj formi, probleme ima Barišić, Pivarić je iskrenuo gležanj, no dobro, tu se nadamo da će sve biti u redu s Pivom.

Bolji smo od svih

- Napadači će nadomjestiti probleme koje imamo u obrani. Makar, ja mislim da je najveći udarac našoj reprezentaciji oproštaj Darija Srne. On je bio dobri duh reprezentacije, on je bio poveznica, on je bio sinonim zajedništva, lider, vođa... Isto tako, hendikep je i izostanak Ćorluke, jer i on je jedan od pravih lidera.

Međutim, Zambata će zaključiti...

- Bez obzira na sve, bolji smo i od Finske i od Ukrajine. Kad se radi o Finskoj onda zaista nemamo o čemu drugome razmišljati nego o sigurnoj pobjedi. Vjerujem i u trijumf protiv Ukrajine, ako ništa drugo, siguran sam da u Kijevu nećemo izgubiti. Ukrajinci se nekako traže, Ševčenko malo luta. Optimist sam, nakon utakmice u Kijevu Hrvatska će biti prva u skupini, i svi skupa ćemo se veseliti odlasku na Svjetsko prvenstvo u Rusiju!

Linker
14. travanj 2024 02:00