Krasimir Balakov kao trener Hajduka 2012. godine

 MARIO TODORIC/CROPIX Cropix
BIVŠI TRENER HAJDUKA

Legendarni Krasimir Balakov za SN: ‘Ovo je naša surova realnost! Mi smo u rupi iz koje dugo tražimo izlaz‘

Jedan od najvećih bugarskih nogometaša svih vremena, nekoć izbornik Bugarske i trener Hajduka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. ožujak 2022. 06:09

Krasimir Balakov nekoć je vodio splitske Bijele, ali u trenerskoj karijeri bilježi i ulogu izbornika reprezentacije Bugarske. Od lipnja do sredine listopada 2019. godine taj nekadašnji slavni igrač iz zlatnog doba Bugarske sjedio je na klupi reprezentacije svoje domovine. A danas poslijepodne u Dohi odigrat će Hrvatska i Bugarska test-dvoboj u kojem, prema Balakovu, rezultat sasvim sigurno nije u prvom planu...

- Htio bih vidjeti igru jer za Bugarsku je ovo važan test. Protiv jake selekcije kao što je Hrvatska mi ćemo još jednom saznati kakve su nam trenutne mogućnosti - kazao je Balakov.

Velikan bugarskog nogometa potom je dodao...

- Znam da ništa ne ide preko noći, da će nam trebati godine rada kako bismo se vratili na nekadašnje pozicije.

image

Na klupi Bugarske

ACTION FOTO SPORT Nurphoto Via Afp

Bez ustručavanja Balakov je Hrvatsku proglasio apsolutnim favoritom današnjeg dvoboja.

- Naravno, to ne znači da Bugarska ne može iznenaditi, ali Hrvatska je golemi favorit. Takve su relacije kvalitete u ovom trenutku.

Prošle subote Bugarska je izgubila od Katara (1:2) u prvom testu u Dohi. Je li taj rezultat realnost ili...?

- U svakom slučaju, surova realnost. Na žalost, došli smo u takvu situaciju gdje poraz od Katara nije iznenađenje. Treba istini pogledati u oči jer mi u lipnju krećemo s natjecanjem u skupini C Lige nacija. Za mene je ispadanje iz skupine B bilo veliko razočaranje. Nanizali smo puno slabih rezultata posljednjih sezona. Konkurencija ide naprijed, a mi očito spavamo. Zato je realno kazati da smo trenutačno u rupi iz koje tražimo izlaz.

Neće biti jednostavno preko Hrvatske tražiti izlaz, neku vrstu iskupljivanja za posljednje podbačaje?

- Jasno je da Bugarska ne može u ovoj utakmici preskočiti stepenice. Ne možemo nadoknaditi sve što smo propustili posljednjih godina. Možda nemamo reprezentaciju velikih imena, ali uvjeren sam da možemo kreirati selekciju koja će se predstaviti kao kvalitetna momčad, kao jedinstvena, skladna cjelina. Znate kakav je nogomet, ne moraš uvijek imati posebne pojedince da bi ekipa na kraju napravila zapažen rezultat... Sjeverna Makedonija je svima pokazala kako momčad može nadjačati ekipu kvalitetnijih igrača s druge strane.

Današnju Bugarsku predvode dva igrača koja ipak nemaju međunarodnu klasu, već igraju u nacionalnoj ligi. I taj detalj puno govori...

- Napadač Despodov iz Ludogoreca i krilni vezni Toško Nedeljev iz Boteva. Po meni su oni glavni igrači, ali opet ću se vratiti na istu priču. Ne možemo mi graditi reprezentaciju na pojedincima. Trebamo primarno napraviti selekciju igrača, koji će momčadskim pristupom nadoknaditi manjak najviše igračke kvalitete.

Je li susret s Hrvatskom preteška zadaća za današnju Bugarsku, koja će u skupini C Lige nacija igrati s Gruzijom, Gibraltarom i najvećim iznenađenjem kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, susjedima iz Sjeverne Makedonije? Je li bilo bolje izabrati lakšeg protivnika u prijateljskom dvoboju?

- Nije preteška zadaća jer bez obzira na konačni rezultat treba igrati utakmice s jačim suparnicima. S Hrvatskom ćemo dobiti jasniju sliku o tome što trebamo dalje raditi. Moja je prva želja da Bugarska ponovno postane konkurentna, da budemo reprezentacija koja će sa svima u Europi odigrati ravnopravnu utakmicu. Do takvog cilja ne možeš doći ako se ne odmjeriš s puno jačima od sebe.

Prije 28 godina Bugarska je došla do polufinala Svjetskog prvenstva u SAD-u predvođena tercetom Stoičkov - Lečkov - Balakov. Danas se takva generacija može samo sanjati.

- Nitko ne govori da Bugarska mora ponoviti takav rezultat, ali ne smijemo doći u situaciju da nam poraz od Katara bude nešto normalno. Jer, prije 10 ili 20 godina bilo je normalno da Katar lagano pobijedimo. Imali smo tu moć, koju smo u međuvremenu izgubili.

Otkad je Balakov napustio reprezentaciju, promijenila su se još dva izbornika u proteklih 30 mjeseci. Danas Bugare vodi Jasen Petrov, 53-godišnjak koji od siječnja prošle godine obnaša izborničku dužnost. Za Hrvatsku ima kompletan kadar, ali pitanje je što može uraditi u dvoboju s aktualnim svjetskim doprvacima...

- Vjerujte mi, nije jednostavno biti izbornik Bugarske.

Uvjerio se na vlastitoj koži Krasimir Balakov, koji bap danas slavi 56. rođendan. Ali, nismo ga pitali za želje glede reprezentacije. Uostalom, prijateljska je utakmica u kojoj se primarno traži pomak u igri. Uz to, Balakov je u godini odmora, od ljeta će, kaže, u novi trenerski angažman.

- Na ljeto ću se ponovno uhvatiti trenerskog posla. Nego, recite mi kakav je Hajduk, to mene zanima. U Osijeku igraju? Uh, to će biti teška utakmica. Puno im sreće želim - zaključio je razgovor s hajdučkim temama jedan od najvećih igrača u povijesti bugarskog nogometa.

Kako ga je predstavio Hajduk u svibnju 2011. godine?

Krasimir Balakov je novi trener Hajduka! Bugarski stručnjak s bogatom igračkom karijerom, te trenerskim iskustvima i znanjima koje je stjecao u Njemačkoj, Švicarskoj i svojoj Bugarskoj, povest će momčad u pripreme za novu sezonu.

Balakov je bio jedan od ključnih igrača u osvajanju četvrtog mjesta na SP-u u Sjedinjenim Državama 1994. godine, a velik dio igračke karijere proveo je u Stuttgartu. Tamo je započeo trenersku karijeru kao pomoćni trener, a vodio je Grasshopper, St. Gallen i Černomorecs Burgas.

- Imali smo nekoliko vrlo kvalitetnih kandidata, no nakon razgovora i analiza uvjereni smo da smo se odlučili za najbolju opciju - objavio je član Hajdukove Uprave Milo Nižetić.

Legenda bugarskog nogometa, novi trener Bijelih, dubok je trag ostavio u dresu Stuttgarta, ima 92 nastupa za svoju reprezentaciju, postigao je 16 golova. Za Stuttgart je upisao 236 nastupa, među strijelce se upisao 54 puta. U dresu Sportinga iz Lisabona odigrao je 138 utakmica i zabio 43 gola...

Naš mentalitet mu ne bi trebao biti stran, a njemačka disciplina sigurno je jedna od glavnih kvaliteta koje će donijeti u svlačionicu Hajduka...

BALAKOV S HAJDUKOM

U prvenstvu...

22 13 5 4 42:17

U Kupu...

4 3 0 1 9:4

U Europi..

2 0 0 2 0:2

SVE TRENERSKE POSTAJE

Grasshopper - Švicarska

(od siječnja 2016. do ožujka 2007.)

St. Gallen - Švicarska

(od listopada 2007. do lipnja 2008.)

Černomorec - Bugarska

Burgas (od prosinca 2008. do prosinca 2010.)

Hajduk Split - Hrvatska

(od svibnja 2011. do ožujka 2012.)

Kaiserslautern - Njemačka

(od ožujka 2012. do svibnja 2012.)

Liteks Loveč - Bugarska

(od srpnja 2014. do srpnja 2015.)

Etar - Bugarska

(od siječnja 2018. do svibnja 2019.)

Reprezentacija Bugarske

(od lipnja 2019. do listopada 2019.)

CSKA 1948 - Bugarska

(od lipnja 2020. do ožujka 2021.)

Linker
23. travanj 2024 02:17