ADRIAN DENNIS/AFP/PROFIMEDIA Adrian Dennis/afp/profimedia
NIJE IZGLEDALO DOBRO

Legendarni Vatreni analizirao: ‘Njih trojica mogu napraviti sve, ali drugi ne rade ono što se od njih očekuje‘

‘Ne trebamo biti zabrinuti za budućnost, jer imamo novu generaciju odličnih mladih igrača‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. listopad 2023. 06:12

Eh, da smo Gorana Vlaovića imali protiv Turske u Osijeku. Ili Cardiffu. Možda bi se sad pjevala neka druga pjesma u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Bivši veliki hrvatski napadač prije više od 27 godina zabio je prvi pogodak za Hrvatsku na velikim natjecanjima baš protiv Turske.

U Nottinghamu je tada Goran u 86. minuti dobio majstorsku dugu loptu od Aljoše Asanovića, projurio 40 metara, izbjegao Turke, zaobišao golmana Rüstüa i - pogodio! Hrvatska je u debiju na velikim natjecanjima pobijedila Tursku s 1:0. Popričali smo s tadašnjim junakom nakon hrvatskih poraza od Turaka i Velšana koji su nas doveli u dramatičnu situaciju kad se radi o odlasku na Europsko prvenstvo u Njemačku.

image

Goran Vlaović

JAKOV PRKIC Cropix

- Vidjeli smo dvije slabe utakmice naše reprezentacije. Navikli su nas Vatreni na dobre prezentacije, pobjede i veselja. Sad očito moramo popiti i malo pelina. Zašto smo tako izgledali, zašto smo obje utakmice izgubili i izgledali loše? Bitna činjenica koja je ne to utjecala su ozljede standardnih igrača u napadu. Nadalje, naši dečki koji su igrali nisu imali potrebnu i željenu formu. Sve je to imalo utjecaja, zato smo djelovali jalovo - kazao nam je u uvodu Vlaović

Priča na su nas rezultati s posljednjih velikih natjecanja, uključujući i Ligu nacija dovela s pozicije lovca u poziciju lovine.

- Sad nas svi promatraju, analiziraju, traže rupe i probleme u našoj igri. Nažalost, Turci i Velšani su u tome uspjeli.

Koje je njegovo mišljenje na temu stalnog vraćanja lopte unazad, zašto Hrvatska ne igra okomito, zašto ne traži dubinu, zašto nije imala baš nikakve ideje u ove dvije utakmice?

- Igru nam kreiraju tri možda i najbolja igrača na svijetu u vezi, Modrić, Kovačić i Brozović. Oni mogu sve. Međutim, trojka koja je naprijed, ispred njih ne radi ono što se očekuje. Po, meni, trebali smo poslati neke duge lopte prema naprijed, pa makar, kako se kaže ‘u bunar‘. Samo na taj način će suparmnička zadnja linija osjetiti određeni strah, ostati koji metar iza. Nažalost, mi to nismo napravili. Niti protiv Turske, niti protiv Walesa.

image
DARREN STAPLES/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Darren Staples/imago Sportfotodienst/profimedia

Spomenuo je primjer Petra Muse...

- Musa je po nekoliko puta u obje utakmice utrčavao je iz leđa obojice protivničkih stopera, tražeći dubinske lopte. One nisu dolazile. No, naši vezni igrači koji su na najvišoj razini, nisu igrali puno utakmica s Musom. Pa nemaju dojam i osjećaj njegovih kretnji. A možda nemaju niti povjerenja da će on te dugačke lopte može primiti. A također, naša krila su bila totalno odsječena. Ulazila su previše u sredinu, to nam nije davalo dubinu, ali niti širinu. Igra nam je zbog toga dosta patila. Pa smo igrali prema nazad. Kad se igra u sustavu s dva krila i isturenim napadačem, onda krila po poluvremenu treba biti barem četiri-pet puta moraju biti okrenuti licem prema obrambenom igraču, igrati ‘jedan na jedan‘. Nema veze da li će ga predriblati ili ne, ali moraju krila djelovati opasno. Tako da beku koga napadaš netko mora čuvati leđa, pa se negdje mora ukazati slobodni prostor. To se u našoj igri nije događalo, zato smo u obje utakmice izgledali tako jalovo. Nismo stvarali šanse i zapravo ništa nismo zaslužili.

Dobro, Modrić ima već 38 godina, ne igra stalno u Realu, Brozović je otišao u Saudijsku Arabiju, u ligu koja nije na razini Serie A... Ima li to veze u prezentaciji naše vezne linije?

- Sad svi mi skupa tražimo neke razloge zašto smo bili slabi i izgubili. Međutim, ne možemo ovo što ste spomenuli uzeti kao relevantnu činjenicu. Premalo je vremena prošlo da bi bilo što mogli zaključivati. Moći ćemo to recimo za nekih godinu dana. Vidjeti ćemo koliko će Luka igrati, on najbolje zna kako se osjeća. Vjerojatno u ovom trenutku to neće podijeliti s nama. Brozović je pak zapravo tek stigao u Saudijsku Arabiju, tako da je zaista prerano da te priče stavljamo u fokus. Ja sam nekako siguran da se kod Brozovića neće dogoditi da izgubi svoju kvalitetu igre. Ako sam za nekoga siguran, onda je to upravo on. Osim mnogih stvari koje zna napraviti u organizaciji igre je njegova trka, a njemu je to urođeno. Tako da će takav biti bilo gdje.

Trebamo li biti zabrinuti zbog mogućeg propuštanja Eura, pa i da neku blisku budućnost kad se radi o reprezentaciji? Dolazi li do smjene generacije?

- O čemu pričamo, pa smjena generacije se događa stalno. Dobro jest da nije više igrača otišlo u jednom trenutku. Nekako mi se čini da odlaze jedan po jedan od nositelja dvije medalje s svjetskih prvenstava. Tako da će smjena generacije biti bezbolnija, te će bezbolnije biti stvoriti novu reprezentaciju. Izgleda da Luka Modrić neće ostati još dugo. Vjerojatno će su narednom razdoblju oprostiti još jedan ili dva igrača. Po mom mišljenju ne trebamo biti zabrinuti za budućnost, jer imamo novu generaciju odličnih mladih igrača. Nadam se samo da će biti bitni u svojim klubovima i imati dovoljno dobru minutažu, koja će im biti potreban da i u Vatrenima budu bitan faktor. To se i poklopilo kad smo napravili ove rezultate koje smo napravili, naši igrači koji su uzeli srebro i broncu bili su u svojim klubovima glavne karike - zaključio je Goran Vlaović

Linker
06. svibanj 2024 21:06