Screenshot
RAZLOG ZA NESPOKOJ

LET KOJI MODRIĆU NIJE TREBAO! OTKRIVAMO ŠTO SE DOGODILO KAPETANU I ŠTO TO ZNAČI ZA HRVATSKU Kad je u pitanju ta ozljeda, ni liječnici ne žele reći..

Hrvatski kapetan suočio se s posljedicama dvostrukog reprezentativnog programa
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 13. rujan 2019. 13:22

Parcijalna ruptura aduktora desne noge. Predviđeni oporavak do tri tjedna. To je sukus loše vijesti kojom se Luka Modrić u srijedu vratio u sportski centar Real Madrida, u Valdebebasu, nakon što je u obližnjoj klinici bio na pregledu magnetskom rezonancijom.

Produžena bol u predjelu aduktora desnog mišića, koju je Modrić osjetio još u Bakuu, nakon što se vratio u Madrid čak se pojačala i ukazivala je da će biti neželjenih posljedica dvostrukog reprezentativnog programa.

Štetio i dugi let

Luka Modrić odigrao je unutar tri dana dvije teške utakmice po 90 minuta, a između toga je bio i dugi put zrakoplovom. U povratku iz Bakua u Madrid proveo je cijelu noć na putu, letio s presjedanjem u Istanbulu i tih desetak sati sjedenja svakako nije pridonijelo poboljšanju stanja mišića nakon očite lezije.

Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Kad je aduktor u pitanju, teško je procijeniti kada se dogodi problem, jer igrači u većini slučajeva odigraju utakmice uz manje boli koje ta trauma izazove. Zaustave se jedino ako je u pitanju teža ruptura, zato jer moraju. Bol je prevelika i ne može se dalje...

Moguće je da je Modrić već u Trnavi načeo taj mišić, a da ga je onda u Bakuu preforsirao i došlo je do kidanja vlakna, srećom u vrlo malom obujmu. Vijesti da će pauza biti između dva i tri tjedna upućuju nas da je u pitanju lakša verzija ozljede. No kada je u pitanju aduktor, posebno važan mišić za nogometaše, liječnici su vrlo oprezni i nameću igračima onu dužu varijantu oporavka, zbog mogućeg ponavljanja i ulazak u kroničnu tegobu. U Modrićevu slučaju to bi, dakle, trebalo biti tri tjedna.

Što to znači u kontekstu utakmica koje u rujnu i listopadu slijede Real Madridu i reprezentaciji?

U kudikamo većem problemu može biti Zinedine Zidane. Prema navedenom roku oporavka ispada da bi Modrić preskočio 4-5 utakmica. To su Levante, Sevilla, Osasuna i Atletico Madrid u La ligi, te Paris SG u Ligi prvaka. Zanimljivo je to, Modrić je posljednju ozljedu imao 18. veljače 2018. godine, a tada je morao preskočiti uzvratni dvoboj Lige prvaka s Parižanima!

Poznajući Modrićeve navike, gotovo je sigurno da će požurivati oporavak te da će inzistirati kod liječnika da mu termin povratka bude gradski derbi s Atleticom, 28. rujna. Do tada je dva tjedna, no igrač se vodi činjenicom da miruje od ponedjeljka, što znači dva i pol tjedna neigranja. Ono što je ohrabrujuće, to je da igrač nema snažnije boli te da se praktično osjeća kao da bi mogao trenirati. No, to je jedna od zamki aduktora, jer svaki krivi pokret ili udarac lopte može dovesti do pogoršanja...

U Realu su, dakako, iritirani novim izdanjima tzv. FIFA-ina sindroma, jer im se često igrači s reprezentativnih akcija vraćaju ozlijeđeni.

Upravo je Modrić prije pet godina stradao u dresu Hrvatske protiv Italije i pauzirao je oko četiri mjeseca u sezoni kada je bio u fantastičnoj formi. Sada pred važne utakmice, kada je Real već opterećen izostankom ozlijeđenog Isca, umorom Casemira i Valverdea (interkontinentalni letovi) te tek oporavljenim Jamesom, ozljeda jednog od ključnih veznih igrača veliki je problem Zidaneu. Mediji pak još jednom ističu problematičnost rada novog kondicijskog trenera Gregoryja Duponta (došao iz francuske reprezentacije), jer je ovog ljeta ovo već osma ozljeda mišića kod Realovih igrača. Ujedno je to 11. ozljeda od kada su počele pripreme, a natjecanje je tek počelo...

Dvojbi neće biti

Kad je u pitanju reprezentacija, čini se da neće biti dvojbe o Modrićevu dolasku na dvostruki program u listopadu, kada se igra protiv Mađarske (10. 10.) u Splitu i Walesa u Cardiffu (13. 10.).

Međutim, velika je dvojba u kakvoj će formi Modrić biti za te utakmice. Ukoliko se vrati već protiv Atletica (28. rujna), to znači da bi uz taj nastup mogao zaigrati i protiv Bruggea (1. 10.) i Granade (6. 10.). Sve ovisi o zacjeljivanju mišića, iako nam se ovog trenutka čini izvjesnim da Zlatko Dalić mora razmišljati o tome da Modrića obvezno dozira unutar ta dva jako važna nastupa.

2009. Tottenham

- fraktura potkoljenice - u dvoboju s Bowyerom iz Birminghama (49. minuta) stradala je potkoljenica. Nije bilo pomaka kosti pa se Modrić relativno brzo i bez operacije oporavio. Vratio se igranju nakon skoro tri mjeseca od ozljede. Preskočio je četiri reprezentativna nastupa.

2014. Hrvatska

- tetiva kvadricepsa - u studenome je u Milanu igrao protiv Italije. U 28.minuti utakmice pao je kao pokošen na sredini terena nakon dodavanja lopte. Pukla mu je tetiva hvatišta kvadricepsa. Nije bila potrebna operacija, ali pauza je trajala preko četiri mjeseca. Zanimljivo, najduža ozljeda karijere, ali zbog koje nije preskočio ni jednu reprezentativnu utakmicu, zbog njene pauze do proljeća.

2016. Real

- hrskavica koljena - u dvoboju s Espanyolom Diop mu je “ušao” u koljeno, ali odigrao je utakmicu do kraja. BIo je to 18. rujna, a Modrić je odigrao još dvije utakmice prije nego su bolovi ukazali na otkinut komadić hrskavice iz spomenute utakmice. Zbog čišćenja koljena bio je odsutan mjesec i pol dana. Preskočio je dvije utakmice reprezentacije.

Linker
17. travanj 2024 12:03