Dominik Kotarski kuca na vrata A reprezentacije

 Orange Pics Bv/Alamy/Alamy/Profimedia
HEROJ MLADIH VATRENIH

‘Leteći Zagorac‘ mogao bi se uskoro naći i na popisu Zlatka Dalića: ‘On je bogomdani talent‘

Vratar hrvatske U21 reprezentacije koja je izborila plasman na Euro briljira u PAOK-u
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 29. rujan 2022. 22:40

Istina, Luka Sučić odigrao je doista fantastičnu utakmicu, nema dvojbe da su doprinos dali i igrači s klupe, poput Fruka, Biuka, strijelca Matanovića i opasnog Pašalića, kao što je neporecivo da je prvo ime utakmice na kraju bio danski vratar Hermansen, skupivši sedam (!) obrana... Ali, ipak, heroj iz sjene "malih vatrenih" zove se - Dominik Kotarski.

Gorica prepoznala priliku

Oni koji ga bolje poznaju, tvrde da se radi o nevjerojatno mirnom vrataru, pomalo introvertnom, ali i silno stabilnom i zrelom, kojemu je to, između ostaloga, donijelo i profesionalno kaljenje u Amsterdamu, na koje se uputio sa samo 17 godina. I u tome, nema dvojbe, leži činjenica da nakon drugog danskog pogotka, koji dijelom ide i na njegovu dušu, nije potonuo, već je u nekoliko navrata sjajno držao dostižnih 2:0, a u raspucavanju se pretvorio u junaka, "supermana", koji skida dva danska udarca, nakon čega Pašalić u šestoj seriji zabija za odlazak Bišćanove vrste na Euro 2023. u Gruziju i Rumunjsku.

"Divio sam se vratarima zbog te njihove hrabrosti da se suoče sa svim tim udarcima, ali upijao sam i te njihove letove i parade. To me kupilo", objasnio je jednom prigodom.

Iz kraja iz kojeg dolazi, iz Zagorja, i matičnog kluba Tondacha iz Bedekovčine, kažu kako je malo nedostajalo da ovaj 22-godišnjak završi u polju kao igrač, no tadašnji trener Ivan Novak nagovorio ga je da se vrati na gol.

"On je bogomdani talent", pamti internet riječi izrečene prije desetak godina, taman prije nego što je Kotarskog uočio Dinamov omladinski skaut Ivan Gabrijelić, koji ga je i doveo u Maksimir. Iako je dinamovac od glave do pete, put ga je, dakle, već sa 17 godina vodio prema Ajaxu (plaćeno dva milijuna eura odštete), no debi nije dočekao. Tesan od Van der Sara i Stekelenburga, zaljubljen u Gigija Buffona, Kotarski je početkom prošle sezone stigao u Goricu, gdje je napokon dobio priliku koju je objeručke prihvatio. Črnko ga je od "kopljanika" otkupio za milijun eura, no nekoliko dana kasnije proslijedio ga je PAOK-u za dvostruko veći iznos, uz određene bonuse.

Posao je to u kojem su profitirali i Kotarski - koji je u Solunu prvi vratar s odličnom statistikom (pet utakmica, tri čiste mreže), i PAOK, jer je dobio vratara za budućnost, ali i Gorica, koja je trgovačkim rječnikom, oplodila ulaganje. Iz te perspektive, jedini koji bi mogao žaliti jest Ajax, no u svijetu profi nogometa, priča Kotarskog ionako nije izoliran slučaj...

Katar bi bio bonus

Kako god, Dominik Kotarski jedna je od najčvršćih karika Igora Bišćana u iščekivanju Eura, ali kroz takav potencijal, ovaj bi momak uskoro mogao zakucati i na vrata seniorske reprezentacije, gdje ga se sve češće spominje kao nadolazeću nadu. Trenutačno su dvojica u Dalićevoj vrsti neosporna, to su Dominik Livaković i Ivica Ivušić, dok je povratnik među "vatrene" Lovre Kalinić i dalje "broj 3", i to će najvjerojatnije ostati, osim ako se Dalić ne odluči zvati mlađeg vratara, kojem bi Mundijal trebala biti i vrsta dodatnog školovanja. Bonus za dosadašnji rad.

U HNL-u na to pretendira Labrović prije svih, ali partijama u Grčkoj, ali i vratima mlade vrste, sve više nadire i Kotarski, koji se, na sreću, nije pogubio kao mnogi koji (pre)mladi odlaze u inozemstvo. Goričin pojas za spašavanje spremno je uhvatio, a sada u PAOK-u teše talent. Ako nastavi ovakvim tempom, mogao bi si prije ili kasnije otvoriti vrata reprezentacije i ući u društvo o kojem sanja. Može li to i učiniti? Velik broj ljudi u njega vjeruje, no na kraju dana sve ovisi o tom "letećem Zagorcu".

Linker
25. travanj 2024 11:42