ANTE CIZMIC/CROPIX
BIVŠE DEVETKE

‘Livaja je sličan Petkoviću, samo je gladniji golova od Brune. No, nije centarfor! Ali, znam tko jest...‘

‘Ako izbornik procijeni da ćemo izdominirati Slovake, a mi to možemo, onda treba pravi centarfor‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. rujan 2021. 10:41

Hrvatska u Moskvi nije postigla pogodak, bila je neopasna u napadačkoj sferi, s malo igrača je ulazila u završnicu... Andrej Kramarić igrao je špicu, pokušavao je na sve načine, ali definitivno Vatrenima nije išlo u tom segmentu igre.

Kao što znate, Bruno Petković nije pozvan na ovu akciju, Ante Budimir je ozlijeđen, koja je najbolja terapija za hrvatski napad? Bi li Dalić napravio pravi potez da protiv Slovaka u Bratislavi od prve minute na teren gurne Hajdukovu zvijezdu Marka Livaju ili možda Antonija Mirka Čolaka, koji trpa u Malmöu? Livaja je ušao u igri posljednjih petnaestak minuta u Moskvi, bilo je premalo vremena za pokazivanje onoga što može i zna.

- Hrvatska je protiv Rusije igrala bez pravog napadača. Ako se Dalić, recimo, odluči za Livaju protiv Slovačke, opet ćemo igrati bez pravog napadača. Livaja je sličan tip igrača kao Bruno Petković. On duboko dolazi po loptu, voli razigravati, biti na lopti.... Jedino što je više gladan pogodaka od Petkovića. Međutim, Livaja jednostavno nije centarfor - kaže bivši srednji napadač Igor Pamić.

Malo u završnici

Nastavlja da će sve zavisiti od procjene izbornika Zlatka Dalića...

image
Igor Pamić
GORAN SEBELIC/CROPIX

- Ako izbornik procijeni da ćemo u Bratislavi izdominirati Slovake, a mi to možemo napraviti svakoj reprezentaciji u ovoj skupini, onda nam treba klasični napadač. Baš pravi centarfor. U ovom trenutku ja takvog klasičnog napadača vidim u Čolaku. To je baš tip centarfora. Njegova forma i statistika sugeriraju da Dalić njegovim izborom za napadača nema što izgubiti. On se zaista nadavao pogodaka u posljednje vrijeme, igra jako dobro. Dakle, on bi mogao biti taj. Međutim, to nije glavno pitanje. Mi dolazimo s premalo igrača u završnicu. To se mora popraviti. Onda će do većeg izražaja doći i taj netko koji će pokrivati prvu vratnicu, biti u šesnaestercu, raditi potrebne kretnje u tom dijelu. Moramo imati napadača o kojem će protivnički stoperi stalno misliti, te koji će znati zabiti kad mu dođe takva situacija. Trebamo centarfora koji će znati zabiti i glavom, koji se zna snaći na odbijenim loptama. I sad kad sve to sagledamo, onda sve te karakteristike ima Antonio Mirko Čolak. Pa, mislim i da je u reprezentaciju pozvan zbog toga... - zaključio je Igor Pamić.

Premalo opasni

A što nam na tu temu kaže bivši poznati napadač Tomo Erceg....

image
Tomo Erceg u društvu Alena Bokšića
PAUN PAUNOVIC/CROPIX

- Da, definitivno bi bilo dobro da smo opasniji u napadu, da dolazimo u veći broj prilika. U Moskvi nismo zabili, nismo imali neke šanse, prema naprijed je bilo sramežljivo, dok smo solidno izgledali u drugim dijelovima momčadi. Marko Livaja sigurno može biti pogonsko gorivo u naš napad. On je u sigurno najboljoj formi od svih napadača koji igraju u HNL-u i svakako mu je mjesto u reprezentaciji, što je prepoznao i izbornik. Međutim, treba se vidjeti sustav igre koji Dalić sprema za Slovake, pa je pitanje na koji bi se način koristilo Livaju, bi li ga se koristilo kao špicu ili polušpicu. Makar je jasno da Livaja nije prava špica. Međutim, ima prednost što se može koristiti na više pozicija. Međutim, nije niti Kramarić, pa je protiv Rusa igrao špicu. Ako ne ide Kramariću, Dalić se treba odlučiti za Livaju ako se ne odluči baš za klasičnu špicu, a to je Antonijo Mirko Čolak - zaključuje Tomo Erceg.

Linker
19. travanj 2024 21:00