KENZO TRIBOUILLARD Afp
PRESUDIO LUKAKU

Livaković i sreća spasili nas od težeg poraza, jedinu pravu šansu imali smo u zadnjim sekundama!

Belgija je u posljednjoj pripremnoj utakmici prije Eura golom Lukakua slavila s 1:0 protiv Hrvatske
Piše: Davorin Olivari, Sportske novostiObjavljeno: 06. lipanj 2021. 22:50

BELGIJA - HRVATSKA 1:0

BRUXELLES, Stadion kralja Baudouina. Bez gledatelja. Strijelac: 1:0 - Lukaku (37). Sudac: Deniz Aytekin. Pomoćnici: Beitinger i Schaal. Četvrti sudac: Osmers (svi Njemačka).

BELGIJA: Courtois - Alderweireld, Denayer, Vertonghen (od 46. Vermaelen) - Castagne, Tielemans, Dendoncker (od 82. Doku), Chadli (od 71. T. Hazard) - Mertens (od 68. Vanaken), Lukaku, Carrasco (od 81. E. Hazard ). Izbornik: Roberto Martinez.

HRVATSKA: Livaković - Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Barišić (od 46. Gvardiol) - Modrić (od 61. Pašalić), Brozović, Kovačić (od 61. Vlašić) - Rebić (od 61. Kramarić), Petković (od 70. Brekalo), Perišić (od 80. Oršić ). Izbornik: Zlatko Dalić.

Žuti kartoni: -, Crveni kartoni: -, Igrač utakmice: Romelu Lukaku.

-----------------------------------------------------------------------------------

Generalna proba Vatrenih za Europsko prvenstvo završila je porazom od objektivno bolje reprezentacije. Priča iz Bruxellesa ne treba biti razočaravajuća, ipak se igralo protiv nacionalne vrste iz samog svjetskog vrha. Konačno, s obzirom da se radilo o prijateljskoj utakmici, niti jedni niti drugi nisu pokazali sve što imaju na repertoaru. Bilo je dobrih i manje dobrih stvari kod hrvatske reprezentacije.

Ono što je upadalo u oči jest činjenica da smo u napadu bili podosta sramežljivi i nekonkretni, bezopasni. Jedinu pravu priliku Hrvatska je imala u prvoj minuti sudačke nadoknade, ali je udarac Brekala "skinuo" Courtois. Nisu, doduše, niti Belgijanci bili nešto posebno u napadačkim opcijama, ali bili su dovoljno dobri da dođu do pobjede i tog jednog pogotka. Mogli su, doduše, postići još koji pogodak, ali Livaković i vratnica su se ispriječili.

Vatreni su jako dobro otvorili utakmicu, prvih desetak minuta Belgijanci se praktički nisu sastali s loptom. Modrić i društvo su sve kontrolirali, vezli terenom, lopta je brzo putovala od noge do noge, na temelju starta utakmice nije se moglo zaključiti da Dalićevi dečki igraju protiv najbolje svjetske reprezentacije po FIFA rankingu. Belgijanci su bili skroz atipični, povukli su se na svoju polovicu terena. Međutim, taj početak utakmice ipak je bio "duda varalica".

Polako, s protekom vremena, Martinezova momčad je počela preuzimati konce igre. No, prije toga, za zabilježiti su bile dvije situacije. Prva se zbila nakon duge lopte za Lukakua, kad je Dominik Livaković uletio u Duju Ćaletu-Cara te je pao držeći se za rebra. Nije izgledalo dobro, čak se Lovre Kalinić dignuo i krenuo na zagrijavanje. Ipak, Livi se pridigao i nastavio braniti. Stvarno bi bilo jako, jako loše da se ozlijedi prvi vratar Vatrenih...

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Nakon dvadesetak minuta vidjeli smo zašto je Luka Modrić fenomen, majstor svih majstora. Bio je autor poteza utakmice. Umirio je jednu loptu koja se spuštala iz visine, gurnuo je kroz noge Tielemansu, te onda dubinskom loptom preko cijelog terena gurnuo u sprint Rebića koji je krenuo prema Courtoisu, ali nažalost nije bio dovoljno brz.

Taj fenomenalni potez Modrića kao da je bio okidač za ubacivanje Belgijanaca u višu brzinu. Najednom su domaćini počeli kontrolirati igru, preuzeli su dominaciju, posjed lopte. Nakon pola sata igre, Belgijanci su imali dvije - grede! Prvo je Lukaku opalio se nekih osamnaest metara, lopta se "zalijepila" na spoju vratnice i grede, na odbijanac je naletio Carrasco, ali je njegov udarac glavom opet odsjeo na gredi. Baš smo imali sreće.

Vatreni su prema naprijed nisu bili opasni, u prvom poluvremenu nismo imali niti jedan udarac u okvir vrata, zapravo, uopće nismo prijetili. Bilo je nešto pokušaja preko bokova, nekih centaršuteva, ali nije bilo neprilika za Courtoisa.

U završnici prvog poluvremena, Belgijanci su poveli, po zbivanjima na terenu nekako je to bilo očekivano. Mertens je ubacio sa strane, na drugoj stativi skočio je Vertonghen, glavom dobacio do Denayera koji loptu vraća u srce šesnaesterca, petom je pokušao izbiti Brozović, ali je samo podigao za Lukakua koji se okrenuo i iz blizine poslao loptu u mrežu kroz noge Livakoviću.

Početkom druge dionice u igru je umjesto Borne Barišića ušao Joško Gvardiol, bio je to debi bivšeg dinamovca, sada igrača Leipziga. I upravo je Gvardiol bio autor akcije nakon koje je Bruno Petković glavom uputio prvi udarac u okvir Belgije. Minutu nakon toga, Carrasco je propustio finu zgodu, promašio je iz idealne pozicije s nekih sedam-osam metara iskosa.

Pokušali su Dalićevi dečki stići do poravnanja, većim dijelom druge dionice imali su snage visoko pritiskati domaćine, ali jednostavno nije bilo napadačkih rješenja. U samoj završnici utakmice, Livaković je sjajno obranio dva pokušaja Lukakua iz blizine.

-------------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90'+2' - Najveća prilika Vatrenih na utakmici! Vlašić je izvozao svog braniča na lijevoj strani i 'zavrnuo' povratnu na deset metara gdje se našao Brekalo, izvrsno je šutirao, a Courtois još bolje obranio.

90' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

88' - Dvije ogromne, maestralne obrane Dominika Livakovića! Prvo je obranio čisti zicer Romelua Lukakua koji je s pet metara tukao glavom, a onda i njegov odbijanac sa samo metar-dva od gol-linije! Ne može proći nijedna utakmica bez neke njegove fantastične bravure... Bravo, Liva!

86' - Fantastična reakcija Domagoja Vide! Preuzeo je kapetansku vrpcu i onako kapetanski, požrtvovno 'očistio' ispred Lukakua na Dokuovu asistenciju! Bila bi to stopostotna šansa za belgijskog napadača...

85' - Šteta, ovo je dobro izgledalo... Oršić i Vlašić pripremili su povratnu loptu za Brozovića koji je mogao birati što će s njom, a veznjak Vatrenih odlučio se na udarac slabijom, lijevom nogom - otišlo je daleko na tribine.

83' - Šansa za Hrvatsku! Brekalo je ukrao jednu loptu i proslijedio do Oršića koji se sjajno izborio za udarac, ali šutirao je samo preko grede.

80' - Posljednja promjena kod Vatrenih. U igru će Mislav Oršić umjesto Ivana Perišića. Odmah reagira i belgijski izbornik Roberto Martinez. Priliku dobivaju Eden Hazard i Jeremy Doku, izaći će Dendoncker i Carrasco.

78' - Nakon dugo vremena tek drugi udarac u okvir gola. Vlašić se odvažio na udarac s ruba šesnaesterca, no dobro su to zatvorili belgijski braniči, udarac je bio slab i hvata ga lako Courtois.

75' - Umrtvila se igra nakon svih ovih izmjena. Morat će konsolidirati redove Vatreni žele li doći do izjednačujućeg pogotka protiv Lukakua i društva.

70' - Mijenja opet i Dalić. Petković je 'out', Brekalo je 'in'. Kod Belgije će na teren Thorgan Hazard umjesto Chadlija.

68' - Nova izmjena u momčadi Belgije. Ulazi Vanaken, iz igre će Dries Mertens.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

62' - Trostruka promjena kod Vatrenih. Dalić iz igre vadi Modrića, Kovačića i Rebića, ulaze Pašalić, Vlašić i Kramarić. Kapetansku vrpcu preuzeo je Ivan Perišić.

58' - Uhh, odahnuli smo... Chadli je opasno centrirao, a Gvardiol pokraj Lukakua izbacio u korner! Napeto je u Bruxellesu...

53' - Nova šansa za Belgiju! Castagne je ubacio s desne strane, a - srećom po Vrsaljka koji je 'zaplivao' - Carrasco ponovno gađa preko gola!

52' - Gvardiol je u svom debiju zamalo upisao asistenciju! Krasan pregled igre novopečenog braniča Leipziga, ubacio je prema Petkoviću, no udarac glavom napadača Vatrenih lako hvata belgijski vratar.

48' - Sjajan Vrsaljkov centaršut! Uputio je oštru prizemnu loptu, a Petković je za samo par centimetara bio 'prekratak', pokupio je to Courtois.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

46' - Počinje nastavak u Bruxellesu. Dalić je napravio jednu promjenu u sastavu. Izašao je Borna Barišić, zamijenit će ga mladi Joško Gvardiol kojemu je ovo debi za A vrstu. Kod Belgijanaca također jedna izmjena. U igri je Vermaelen umjesto Verthongena.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Sjajno su Vatreni otvorili prijateljsku utakmicu u Bruxellesu, preuzeli su inicijativu i potpuno Belgijancima 'sakrili' loptu. Međutim, u nastavku su domaći nogometaši pohvatali konce igre, prešli su u ofanzivu, a Dalićevi izabranici na takav presing nisu imali odgovor. Pritisak je urodio plodom u 38. minuti kada niz vezanih pogrešaka obrane Vatrenih koristi snalažljivi Lukaku i dovodi Belgiju u vodstvo.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

42' - Velika šansa za Vatrene! Petković je maestralno 'podvalio' za Perišića koji se sjurio s lijeve strane u prostor, no njegov šut prolazi paralelno uz gol-liniju!

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

38' - GOL! Urodio je plodom pritisak Belgijanaca. Dugo je lopta putovala oko šesnaesterca, a zatim se u 'biljaru' unutar pet metara najbolje snašao stasiti Lukaku i iz okreta, okružen četvoricom Vatrenih, zatresao mrežu. Belgija vodi 1:0!

image
VIRGINIE LEFOUR Afp

36' - I dalje prijete domaći. Carrasco je najaktivniji igrač Crvenih vragova, srećom Livaković takve šuteve hvata kao od šale.

32' - Iz kontre Perišić nije uspio poentirati, blokirala je to belgijska obrana.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

31' - Dvije grede u jednoj akciji! Prvo je opasni Lukaku zaprijetio s ruba kaznenog prostora, i to iz okreta, pod pritiskom trojice Vatrenih, a zatim je na odbijanac naletio Carrasco i također, ali glavom, zatresao gredu! Kakva je igračina ovaj Lukaku...

25' - Još jedan udarac za statistiku. Carrasco je šutirao iz slobodnjaka praktički iz mrtvoga kuta, Liva se nije dao iznenaditi.

20' - Modriću, doktoreee!!! Kako je naš maestro 'prodao tunel' Tielemansu... a zatim, već u idućem dodiru, ljevicom poslao fenomenalnu dugačku loptu do Rebića koji ipak nije mogao sam protiv trojice, šutirao je pokraj gola. Strašna dva poteza hrvatskog kapetana!

19' - Preuzeli su Belgijanci inicijativu. Prvo je Barišić 'zaplivao', a Chadli nije iskoristio taj poklon, u nastavku akcije Carrasco promašuje čitav gol.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

14' - Nova šansa za Belgiju. Tielemans je gurnuo u šansu Lukakua, no Ćaleta-Car je bio dobro postavljen. Nažalost, došlo je do sudara našeg braniča i Dominika Livakovića, primio se za prsa Liva i s bolnom grimasom srušio se na travnjak. Srećom, čini se da je sve u redu, stisnut će zube 'jedinica' Vatrenih.

11' - Nema ih nigdje, a onda je sijevnulo! Nakon jednog poigravanja naše obrane do lopte je došao Chadli i snažno opalio s ruba šesnaesterca, srećom - nebu pod oblake.

7' - Sjajno izgledaju Vatreni u početnoj fazi, 'sakrili' su loptu Belgijancima i zasad vode glavnu riječ na terenu.

2' - Prvu je priliku stvorila Hrvatska nakon Modrićeva ubačaja, a zatim i iz kornera koji je također izveo kapetan Vatrenih. Oba je puta, pomalo panično, belgijska obrana uklonila opasnost.

1' - Počela je utakmica na stadionu King Baudouin. Sretno, Vatreni!!!

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp


UOČI UTAKMICE:

Izbornik Zlatko Dalić nije iznenadio, u Bruxellesu je na teren poslao momčad koja je bila očekivana i najavljivana. U obrambenim redovima nema ozlijeđenog Dejana Lovrena, pa zadnja četvorka igra u sastavu: Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car i Barišić. Veznu liniju čine Brozović, Modrić i Kovačić, na klupi su ostali Kramarić i Vlašić. Naš izbornik s obzirom na kvalitetu rostera može kombinirati, miksati, odlučio je igrati bez polušpice, recimo da je ovakva postava nešto defenzivnija. U napadačkom arsenalu imamo Rebića i Perišića na bokovima te Brunu Petkovića u vrhu napada. Hoće li to biti i formacija za prvu utakmicu na Euru tek ćemo vidjeti, ali s obzirom da se radi o generalki pred starokontinenalno natjecanje, to se može očekivati. Naravno, do starta Eura još se neke stvari mogu promijeniti, ali uglavnom bi to trebalo biti to. Jer ovo je zadnja provjera za Tri Lava, tako bi trebalo krenuti na Wembleyju, ovo je proba za našu startnu utakmicu.

Belgijski izbornik Roberto Martinez je promijenio udarnu momčad koja je odigrala 1:1 protiv Grčke u posljednjoj pripremnoj utakmici Belgijanaca. U zadnjoj liniji će umjesto Boyate zaigrati Verthongen, dok je potpuno izmijenio veznu liniju. Umjesto Meuniera, Praeta i Thorgena Hazarda, u udarnom sastavu igraju Chadli, Tielemans i Castagne, dok će u napadu umjesto Dokua zaigrati Mertens. Također, protiv Grka je branio Mignolet, dok će protiv Hrvatske na vratima biti najbolji belgijski vratar Courtois. Na klupi je Martinez ostavio oba brata Hazarda, Thorgena i Edena, a naravno ne može računati na De Bruynea koji je trenutačno 'out', jer je operiran, ali bi trebao biti spreman za Europsko prvenstvo. Međutim i bez De Bruynea, Belgija ima strahovito moćan, snažan roster.


Linker
26. travanj 2024 12:43