Marijan Mrmić i Domagoj Livaković
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
STRUČNO MIŠLJENJE

‘Livaković je europska klasa i mislim da bi trebao otići van, u neku od najjačih liga, u velik klub!‘

‘Bilo gdje da brani u ligi Petice, svaki bi tjedan imao kvalitetniju utakmicu nego tu‘, kaže Mrmić
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. svibanj 2021. 22:03

Marjan Mrmić, nekadašnji reprezentativni vratar i dugogodišnji trener čuvara mreže, za vatrenu jedinicu Dominika Livakovića kaže:
- Dominik je europska klasa, u međunarodnim utakmicama je pokazao da posjeduje kvalitetu, sazrio je kao golman u Hrvatskoj ligi i mislim da bi trebao otići van, u neko od najjačih europskih prvenstava, u veliki klub.


Livaković je prvi golman nacionalne vrste od lipnja 2019. kad je zbog nedostatka minutaže i forme Lovre Kalinić izgubio to mjesto. Iako je Dinamov vratar i prije povremeno imao nastupe, a kao treći bio je i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Jedini od 23 u kadru koji nije igrao ni sekundu.

image
Marijan Mrmić
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix


U dvije godine u nekoliko je utakmica bio najbolji čovjek u Dalićevoj ekipi, no Mrmić je siguran da bi u ligi Petice dobio dodatnu razinu i dosegao maksimum.
- To bi svakako bio iskorak. Bilo gdje da brani u ligi Petice, svaki bi tjedan imao kvalitetniju utakmicu nego kod nas. Ne podcjenjujem našu ligu, i ona sada posjeduje kvalitetu. No, Livaković bi dobio dodatne pluseve jer u jačoj konkurenciji bi dosegnuo maksimum, dodatno bi izbrusio svoje vrijednosti.


Koje su mu najveće kvalitete?
- Ima dobro čitanje igre, postavljanje, presijecanje dubinskih pasova, refleks... To su mu glavne vrline.


Na čemu bi još trebao poraditi?
- Svaki golman može napredovati, tako i on. To je kod njega igra s nogom, a sve ostalo je OK.


Ima li mirnoću?
- Ima. To se postiže s treninzima. Koncentracija mu je izvrsna.


U Rusiji je Danijel Subašić imao veliku ulogu na putu do srebra, pogotovo ključnu kod jedanaesteraca u osmini finala i četvrtfinalu. Na vašoj vazi je li Hrvatska tada imala boljeg vratara ili sada?
- Svaki ima svoje vrline i mane, a za reprezentaciju su oba branili izvrsno. Subašić je bio odličan u kvalifikacijama i na Svjetskom prvenstvu, nadam se da će i Dominik jednako dobar biti na Euru. Dokazao je da to može i u Europi i u hrvatskoj ligi. Naša reprezentacija nikad neće imati problema s vratarima, uvijek se netko pojavi, to je kontinuitet od 1996.


Međutim, samo su Dražen Ladić 1998. i Danijel Subašić 2018. radili razliku i tada je Hrvatska otišla najdalje. Uspjeh Vatrenih usko je vezan uz izvedbe vratara jer na ostalim prvenstvima golmani nisu bili junaci, nisu obranili više od onog što se redovno može očekivati. Nisu donijeli dodanu vrijednost.


- To je stvar trenutačne inspiracije. No, kako smo imali sjajnog Subašića, i budući da su i on i Livaković Zadrani, samo će napraviti kontinuitet dojmljivih igara na velikim natjecanjima.


Odabrali ste Livakovića, Kalinića i Slugu, zašto baš njih trojicu?
- Zato što su neko vrijeme s nama i ne bi bilo u redu da smo sad nekoga prekrižili. Ivušića smo stavili na pretpoziv. (da)

Linker
26. travanj 2024 12:49