ZELJKO HAJDINJAK Cropix
POGLEDAJTE GOLOVE

Ljubičić riješio dramu! Mladi Vatreni eurogolovima izrešetali domaćine, pa primili dva gola u šest minuta

Hrvatska je neočekivano ušla u probleme pred kraj susreta, no proradio je džoker Skočićeve klupe
Piše: Davorin Olivari/SNObjavljeno: 12. rujan 2023. 20:57

FARSKI OTOCI - HRVATSKA 2:4 (Olsen 78., 84./Šimić 17., Hodža 44., Beljo 76., Ljubičić 90+2.)

FARSKI OTOCI (5-4-1): A. Petersen - Brunni (od 27. Poulsen), Oregaard, Johannesen, Rusborg (od 76. Olsen ⚽⚽), Dam - Bardjarson (od 46. Sorensen), B. Petersen, Mneney, Samuelsen - J. Nielsen ?.

HRVATSKA (3-4-3): Čavlina - Katinić, Tikvić, Perković ? (od 82. Ljubičić ⚽) - Lisica (od 72. Soldo), Sigur ?, Hodža ⚽, Bukvić ? - Šimić ⚽ (od 82. Vidović), Beljo ⚽ (od 82. Ivanović), Biuk.

Pogotke pogledajte ovdje.


Na startu europskih kvalifikacija mlada hrvatska vrsta došla je od očekivane pobjede i prva tri boda. Trijumf će svakako ostati u lijepom sjećanju izbornika Dragana Skočića, jer to mu je prva pobjeda kao izbornika U-21 selekcije Hrvatske. Na prošlom Europskom prvenstvu gdje se nismo proslavili, njegova selekcija poražena je od Ukrajine i Španjolske, igrala je neodlučeno s Rumunjskom, a nije postigla niti jedan pogodak. Dakle, prvi golovi, prva pobjeda, bio je to uspješan dan Skočića na dalekom sjeveru, idemo kazati da je 'probio izbornički led'.

Utakmica je bila jednosmjerna ulica, Hrvatska je mnogo kvalitetnija od Farskih otoka i to se vidjelo od prve do posljednje minute. Naši dečki stigli su do onoga što su željeli u neugodnim vremenskim uvjetima. Igralo se na pet stupnjeva Celzijusa, uz kišu i vjetar. Ipak, kad su naši mladi u pitanju, uvijek možete očekivati neki cirkus. Tako je bilo i jučer, nakon uvjerljivog vodstva od 3:0, dozvolili su u samom finišu utakmice da inferiorni Farani koji su dotada jedva prelazili centar, zabiju dva pogotka i u jednom trenutku donesu neizvjesnosti. Ipak najbolji igrač utakmice Veldin Hodža asistencijom i Marin Ljubičić pogotkom odagnali su sve sumnje kad je pobjednik u pitanju.

Prvu priliku Skočićevi su imali nakon centaršuta Bukvića, glavom je ispred vratara Petersena skočio Tikvić, ali je lopta prohujala iznad grede. Bila je u tom začetku utakmice i jedna zanimljiva situacija u šesnaestercu domaćina, Šimić se izborio za jednu loptu prije vratara, pao je, ali sudac nije mislio da tu ima materijala za jedanaesterac. Uskoro su do jako dobre prilike stigli Farani. Samuelsen se probio kroz srce hrvatske obrane, ušao je u šesnaesterac, pucao s nekih četrnaest metara iskosa, lopta je koji centimetar prohujala kraj vratnice.

Ali kad nisu zabili, domaćini su primili. već u sljedećoj akciji hrvatske vrste. Lisica je odlično centrirao, Roko Šimić se ubacio na pravo mjesto i majstorski nogomet iskosa pogodio mrežu. Najbolji hrvatski strijelac prošlih kvalifikacija sa sedam pogodaka, postigao je i prvi za mlade Vatrene i u ovim. Sam nam je prije neki dan kazao da mu je cilj u ovim kvalifikacijama oboriti svoj golgeterski rekord iz prošlih. Odlično je krenuo, majstorskim pogotkom za prste polizati... Očito se Roko vraća u pravu golgetersku formu, prije stanke zbog reprezentativnih akcija, u austrijskom prvenstvu zabio je dva pogotka za svoj RB Salzburg.

Utakmica je imala upravo onakav tijek kakav se mogao pretpostaviti. Skočićevi dečki si imali veći posjed lopte, domaćini su čekali i niskom bloku, a po oduzetoj lopti, kretali su kontranapade. Tranzicija igre bolja je strana skromne reprezentacija sa sjevera Europe. Također, nezgodni su bili i kod prekida, dobro su skakali, jer su podosta visoki snažni. Sve je odlučeno u samoj završnici prve dionice, sjajnim pogotkom Hodže koji je majstorski pogodio s nekih dvadesetak metara. Znalo se da minus od dva pogotka domaćini ne mogu dostići, niti slučajno. Razlika u kvaliteti je jednostavno prevelika.

Početkom druge dionice, začudilo nas je kako sudac iz Luxemburga nije pokazao na jedanaesterac za mlade Hrvate. Roko Šimić je prsima primirio jednu loptu, glavom je želio smjestiti s nekih dva metra u mrežu, a onda ga je domaći branič nogom pogodio u lice. Nevjerojatno, sudac nije dosudio ništa. Naravno da nije imalo nikakve veze kad se radi o konačnom rezultatu, ali sudac je to morao vidjeti. U samom finišu utakmice, Dion Drena Beljo je pogotkom doveo Hrvatsku u uvjerljivu prednost, očekivali smo i još koji u mreži domaćina, ali smo zahvaljujući smušenosti obrane uspjeli primiti dva pogotka i Faranima dati nadu.

Ipak nije se dogodila senzacija, domaćini se nisu uspjeli vratiti, a sve je zaključio pogotkom Marin Ljubičić.


Hrvatska je 4:2 pobjedom u Farskim Otocima otvorila lov na Europsko prvenstvo. Dominanta utakmica Vatrenih nepotrebno se pretvorila u dramu nakon što je Olsen ušao u igru za protivnike, a potom dvaput zatresao mrežu u šest minuta, iako je djelovalo da Farani ne mogu "ni zamisliti" pogodak. No, u konačnici je presudila kvaliteta, Skočićev džoker s klupe Ljubičić unio je mirnoću pogotkom u posljednjim minutama i osigurao Hrvatskoj zasluženu pobjedu na startu kvalifikacija.

KRAJ UTAKMICE

90+2.

GOOOOOL! Marin Ljubičić za 4:2 u posljednjim minutama! Izigrali smo Farane s lijeve strane nadesno, Hodža je potom pronašao Ljubičića, koji poteže iskosa po zemlji i cilja u suprotni kut. Možemo odahnuti...

90. ?

Igrat će se još najmanje četiri minute.

88. Olsen još jednom poteže iz okreta nakon ubačaja rukom iz auta. Ovaj put u blok. Odmah smo otrčali u kontru, koja je završila udarcem Biuka s 10-ak metara na poluprazna vrata, no i on je pogodio u blok.

87. ?

Bukvić je zaradio opomenu zbo prekršaja na Samuelsenu.

84.

Je li moguće? Olsen zabija i drugi gol, 2:3 je na semaforu... Kako smo se bespotrebno opustili i sad nas čeka dramatična završnica. Ubacili su Farani s desne strane, lopta se odbila na peterac, gdje Olsen iz poluokreta postiže pogodak.

83. ?

Sigur je požutio, nešto je dobacio sucu, očito se ne slaže da je ovaj aut trebao ići u korist domaćinima.

82.

Tri izmjene Dragana Skočića: Ljubičić, Vidović i Ivanović su u igri, a izlaze Perković, Šimić i Beljo.

81. Tikvić je opalio s velike udaljenosti i pogodio pored gola.

78.

Evo pogotka za Farane! Olsen je prije dvije minute ušao u igru i sada postigao pogodak. Poklonili smo gol protivnicima, nisu se naši braniči dobro razumijeli, pa je Olsen uspio ukrasti loptu i matirati Čavlinu.

75.

GOOOOOOOL! Beljo za 3:0, Vatreni su sada otklonili i ono malo sumnji! Beljo je krenuo u protivničkih 16, pokušao proigrati Šimića, no presjekao je to netko od domaćih čuvara. Lopta se potom vratila Belji u noge, a napadač Augsburga ljevicom lagano pogađa pored nemoćnog Petersena.

72.

Skočić koristi prvu izmjenu: Soldo ulazi na mjesto Lisice.

U izostanku zanimljivog sadržaja na travnjaku, spomenimo da temperatura na stadionu Farskih Otoka iznosi pet stupnjeva Celzijevih. Dobro je dok nije minus. U minusu su, ustvari, samo Farani.

70. Beljo je sjajno primirio dugu loptu i s ruba 16-erca pokušao zaprijetiti udarcem iz okreta, no pogodio je samo u blok. U nastavku akcije Hodža je opalio s 20-ak metara ljevicom, ravno u vratara.

69. Evo jednog pokušaja Farana. Ubačaj s desne strane i udarac Nielsena iz voleja, koji odlazi "nebu pod oblake".

65. Nema se što izdvojiti u posljednjim minutama. Hrvatska vlada posjedom i ne ulazi u rizik pokušavajući probiti dvostruki blok Farana, koji se ne mogu ni sastati s loptom.

60. Još jednom smo opasno upali u kazneni prostor kombinacijom Biuka, Hodže i Perkovića. Hodža je zatim iskosa krenuo prema vratima i pao u duelu, ali još jednom nema kaznenog udarca za mlade Vatrene.

59. Sigur se našao u manjim problemima na svojoj polovici, dobar visoki presing napravili su Farani, ali igrač Hajduka išpak je ostao s loptom.

55. Šteta! Da je Šimić uspio bolje zapucati, možda bi se ova sjajna minijatura Biuka kojom je poljuljao obranu bila vrijedna asistencije i 3:0 vodstva Hrvatske. Lijepo je Biuk okretom izbacio trojicu čuvara i pronašao Šimića kratkom loptom, no strijelac prvog pogotka nije uspio dobro zahvatiti loptu.

Spomenimo da je u našoj skupini Grčka upravo povela 1:0 na gostovanju u Andori.

51. Samuelsen je ubacio na drugu vratnicu, bio je to previsoki centaršut. Farani su se, čini se, malo razbudli, ali Čavlina još uvijek može biti miran.

50. Sve je u redu za Šimićem. Onaj korner nije pretjerano vrijedan spomena, Hrvati idu u novi napad preko Sigura.

49. Kontroverzna situacija! Roko Šimić leži na travnjaku i drži se za lice. Pokušao je glavom zabiti iz pozicije unutar peterca, a domaći branič otklonio je loptu u korner, no pritom možda i pogodio Šimića u glavu. Sudac se nije oglasio, VAR sustava nema, stoga odluka ostaje ista - nema kaznenog udarca za Hrvatsku.

47. ?

Perković je požutio zbog prekršaja na sredini terena.

46.

Isprike na maloprijašnjoj pogrešnoj informaciji - mijenjali su Farski Otoci. Sorensen je ušao na mjesto Bardarsona.

46. Počinje drugo poluvrijeme, nema promjena u sastavu, Vatreni su prvi s loptom.

Prošlo je 45 minuta, no već uz blagu dozu opreza možemo govoriti o slavlju mladih Vatrenih. Na temelju prikazanog u prvom dijelu, teško je zamislit dva ili tri pogotka Farskih Otoka. Samuelsen je adut kojeg definitivno treba posebno paziti, ali ostatak protivničke ekipe ne djeluje kao zežak zadatak za Skočićeve izabranike.

Uglavnom su Farani prisiljeni na obranu, poprilično lako probijamo po desnoj strani gdje Bukvić i Lisica rade odličan posao. Možemo očekivati još koji pogodak u mreži Farana...

Rijekin adut Veldin Hodža u svom 11. nastupu postigao je prvijenac U-21 ekipu Vatrenih! I to kakav...

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+3. Pokušali su nam Farani zaprijetiti ubačajem rukom iz auta, ali nema problema za našu obranu. U nastavku akcije Johannesen je najviše skočio na ubačaj s desne strane i promašio okvir gola.

45. ??

Igrat će se najmanje tri minute nadoknade, a upravo je Nielsen zaradio prvu opomenu na utakmici.

44.

GOOOOOOOOL! Hodža za 2:0 Hrvatske! Igral Rijeke potegnuo je s 20-ak metara i rasporio mrežu vratara Petersena. Lopta je odsijela u lijevim "rašljama", još jedan vrhunski zgoditak u režiji mladih Vatrenih.

40. ?

Pomoćnik domaćeg izbornika zaradio je žuti karton, teško je razaznati što mu se nije svidjelo, no nešto je dobacio sucima.

36. Opet Biuk pravi pomutnju po lijevoj strani, još jednom je stvorio prostor i centrirao, no ponovno su Farani viši u skoku. Ne čudi, koliko možemo zasad vidjeti, domaćin se uvelike nada da će u zračnim duelima praviti razliku i eventualno zaprijetiti Čavlini. Tu je i Samuelsen kao, čini se, jedini igrač na čiju se individualnu kreaciju mogu osloniti.

33. Vrijedi istaknuti i ovu dugu loptu Perkovića. Lijepo je "nanjušio" gol šansu vidjevši kako Beljo utrčava u prazan prostor, pokušao ga pronaći dijagonalnom loptom, no naš napadač zakasnio je za korak-dva. Malo kasnije Hodža je zapucao s distance, daleko iznad gola.

31. Sjajan pokušaj Bukvića! Opucao je s ruba kaznenog prostora prema suprotnom kutu, no pogodio malo pored vratnice.

Naš predstavnik u RB Salzburgu Roko Šimić postigao je osmi pogodak u 18. nastupu za U-21 ekipu Vatrenih.

image
FOTOSTAND/WASSMUTH/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Fotostand/wassmuth/imago Sportfotodienst/profimedia

27.

Evo i te najavljene zamjene: Brunni je izašao, ulazi Poulsen,.

27. Dugo smo gradili napad, na kraju se Beljo pokušao sjuriti kroz gusti blok, no bezuspješno.

25. Domaći stoper Brunni iz nepoznatog razloga ne može nastaviti meč, napustio je travnjak, a sprema se njegova zamjena.

22. Vatreni mirno drže loptu u svom posjedu, pokušali smo sada zaprijetiti ubačajem Bukvića, no lako su to otklonili domaćini.

Pogodak je stigao u odličnom trenutku, jer prethodno je djelovalo da bi mogao stići u mreži Čavline. Samuelsen je u akciji neposredno prije Šimićevog pogotka izbio sam pred Čavlinu nakon kratkog dubinskog dodavanja iz sredine. Zapucao je i pogodio koji centimetar od vratnice, a idućem napadu dva su poteza bila dovoljna za gol mladih Vatrenih!

17.

GOOOOOOL! Roko Šimić zabija za vodstvo Hrvatske! Lisica je ubacio s desne strane bliže prvoj stativi, a Šimić sjajno iz prve naciljao mrežu Petersena iz izrazito teške pozicije i s čuvarom na leđima. Odličan pogodak!

14. Evo prvog opasnog udarca! Samuelsen je potegnuo s ruba kaznenog prostora nakon uigrane kombinacije iz kornera, sjevnulo je to pored vratnice, nije bilo potrebe za intervencijom Čavline.

14. Katinić je spriječio napad Farskih Otoka, bit će korner za protivnike.

12. Domaćini nešto konkretniji u osljednjim minutama, no ubačaj iz slobodnog udarca na drugu vratnicu nije im urodio plodom. Bukvić je pokrenuo kontru i okomitom loptom pronašao Šimića, koji pada u 16-ercu, ali glavni sudac u tišini nastavlja obavljati posao. Nema kaznenog udarca za Vatrene.

Spomenimo da je ranije Portugal u našoj skupini nadigrao Bjelorusiju 5:0. Portugalci su prvi sa šest bodova u dvije utakmice. Slijede Farski Otoci (4), Andora (3), Bjelorusija (3), Grčka (1) pa Hrvatska, kojoj je ovo prva utakmica u kvalifikacijama.

7. Djelovalo je opasno nakon ubačaja Farana, ali netko od naših stopera odličnom intervencijom u zračnom duelu ugasio je "vatru" pred Čavlinom. Hrvatska ima novi napad.

5. Opasan je to bio centaršut, no Tikvić nije dobro zahvatio loptu u zraku, bit će samo gol-aut.

5. Probija Lisica po desnoj strani, izborio je prekršaj. Vatreni će imati "skraćeni korner", izvođač je Bukvić.

4. Farani su krenuli u obečavajuću kontru, no "zapeli" pred ulaskom u kazneni prostor Čavline, za kojeg trenutno nema opasnosti.

3. Pritisnuli su Vatreni, no bez konkretnog udarca. Biuk je sada ubacio s lijeve strane, ali nije pronašao nijednog suigrača u crno-plavoj garnituri.

Igra se na umjetnoj podlozi, vidjet ćemo kako će to utjecati na igru Skočićevih izabranika. U Farskim Otocima teško ćete pronaći drukčiji tip travnjaka.

1. Počinje utakmica, prvi su s loptom reprezentativci Farskih Otoka.

Prije nego počne susret spomenimo da nedostaju tri standardna reprezentativca, svaki nosi zagrebačku adresu. Martin Baturina 'out' je zbog potresa mozga, a Stojković i Kačavenda zbog ozljeda.

Najava // piše: Davorin Olivari

Mlada hrvatska reprezentacija je jučer sletjela na Farske Otoke, gdje danas (utorak, 19 sati) igra svoju prvu kvalifikacijsku utakmicu na putu za Europsko prvenstvo 2025. godine. Zanimljivo je prije tog ogleda baciti oko na popularni Transfermarkt. Dečki izbornika Dragana Skočića vrijede 54,9 milijuna eura, dok reprezentacija Farskih otoka vrijedi 905 tisuća eura.

Istina, u našoj momčadi nema Martina Baturine koji je otpao zbog potresa mozga i koji sam vrijedi 15 milijuna eura po tom izvoru, ali nema nikakve veze, sve je valjda jasno. Hrvatska je apsolutni favorit u današnjoj utakmici, sve osim osvajanja tri boda moglo bi se nazvati - neuspjehom. Velikim neuspjehom. Međutim, ima jedna zanimljiva, gotovo raritetna činjenica. Hrvati danas gostuju kod reprezentacije koja vodi u skupini! Da, vjerovali ili ne, Farski otoci su prvi. U svojoj prvoj kvalifikacijskoj utakmici odigrali su na domaćem terenu 2:2 protiv Andore, što je izgledalo kao “normalan” rezultat, jer se predviđalo da će upravo te dvije reprezentacije boriti za izbjegavanje posljednjeg mjesta u skupini. Međutim, onda su napravili nešto što se mora smatrati iznenađenjem. Na gostovanju su pobijedili reprezentaciju Bjelorusije s 3:2. Ta ista Bjelorusija po Transfermarktu vrijedi 5,88 milijuna eura. Dakle, Farani su zaista autorizirali rezultat za pozornost i pokazali da mogu biti nezgodni ako ih se podcijeni. I da, nikako da nam iz glave ispadne onaj Klaksvik, prvak Farskih otoka. Ta momčad je u kvalifikacijama za Ligu prvaka izbacila Ferencvaros, a na kraju igra u Konferencijskoj ligi skupa s Dinamom. To bi sve trebalo značiti da na Farskim otocima nogomet napreduje koracima od sedam milja... Ipak, u skupini su favoriti Portugal, Grčka i Hrvatska.

Napad bez problema

Treba svakako napomenuti da je momčad Dragana Skočića oslabljena. Osim već spomenutog Baturine, nema još dvojice dinamovaca koji bi bili s mladom vrstom da ih nije zadesila velika nesreća. Lukas Kačavenda u Luka Stojković su operirani i dugo će biti izvan travnjaka. Međutim, u napadačkom redu, Skočić ne bi trebao imati problema jer tu smo zaista snažni. Pogledajte uostalom... Tu su najbolji strijelac prošlih kvalifikacija Roko Šimić koji igra standardno u Salzburgu i počeo je zabijati, tu je Dion Drena Beljo koji zabija u Bundesligi za Augsburg, zabija i Franjo Ivanović za Rijeku, ima Skočić na raspolaganju i novo lice Dinama, igrača Bayerna na posudbi Gabriela Vidovića pa Stipu Biuka, Marina Ljubičića... Sva ta imena, mlade hrvatske zvijezde trebale bi pronaći put do mreže Farskih Otoka. Problemi se naziru u obrani, jer tu je pak dosta igrača koji ne igraju ili pak malo igraju u svojim klubovima. To apostrofira i sam izbornik. Međutim, taj hendikep mogao bi doći do izražaja kad ćemo igrati protiv Portugala ili Grčke. Danas protiv Farskih Otoka, bez obzira što s Farani u dvije utakmice zabili pet pogodaka, ne bi trebalo biti ključan.

Linker
02. svibanj 2024 07:05