Godinama je vodio Rijeku, a ove godine je malo nedostajalo da preuzme Dinamo. Jako dobro poznaje Hrvatsku...
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX
Kek o sudaru s Hrvatskom

‘Logično da za Dalića nismo najveća briga, no često protivnik iz četvrtog bubnja zna biti vrlo nezgodan!‘

"Imam ogromno poštovanja prema rezultatima koje je Hrvatska napravila", reći će Matjaž
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. prosinac 2020. 21:17

Slovenski izbornik Matjaž Kek savršeno poznaje hrvatski nogomet. Susjedski derbiji uvijek su posebno atraktivni:
- Naš susjedski derbi jedna je od draži skupine - kazao nam je Kek kojeg smo pitali za komentar ždrijeba. Je li zadovoljan?

- Svejedno je jesam li zadovoljan ili nezadovoljan, moglo je biti bolje i lošije. Skupina je izuzetno izazovna, s Hrvatskom kao favoritom zbog rezultata i svega ostaloga. Rusija i Slovačka su vrlo nezgodne, s njima je Slovenija već igrala. Na kraju tu su Cipar i Malta koji su bili najbolji u svojim kategorijama. Jasno da Slovenija ne može biti favorit iz četvrtog bubnja, ali bit će neugodan protivnik svakome. Kako igramo s Hrvatskom vjerojatno će se moje ime provlačiti puno po medijima, a ja ću kazati da igramo protiv druge reprezentacije sa Svjetskog prvenstva i što bi nam mogao biti veći motiv. Samo se nadam da se će se govoriti o nogometu, a ne o Piranskom zaljevu.

Osjećamo da se veseli dvobojima s Hrvatima. To će biti i Slovencima i nama dodatan začin kvalifikacija.
- Kažete da se veselim? S jedne strane imam ogromno poštovanja prema rezultatima koje je Hrvatska napravila, a s druge strane uvijek te kao slabijeg i manju reprezentaciju zanimaju veliki. To će biti atraktivno, susjedi smo. Želim da na utakmicama budu navijači, i u Hrvatskoj i u Sloveniji, te da nas nogomet napravi i konkurentima, ali i sportskim rivalima kojima je sport na prvom mjestu. Sigurno je da radije igramo s Hrvatskom nego nekim drugim.

Komplimentirate drugima, ali uvjereni smo da su vaše ambicije plasirati se u Katar.
- Eto, već ste odgovorili. Slovenija ne može biti favorit, grupa je teška, sve ekipe imaju renome i ciljeve, međutim ne možeš ići u kvalifikacije i reći - bit ćemo zadovoljni ako budemo treći ili četvrti. Ne, toga nema. Nama motiva sigurno neće manjkati, uz veliko poštovanje Hrvatskoj. Ne smijemo svi skupa zaboraviti Slovake i Ruse, a i Cipar i Malta su nezgodni protivnici iz slovenske perspektive.

Zlatko Dalić je kao glavne suparnike Hrvatskoj naveo Slovačku i Rusiju, uz dodatak da niti s ostalima neće biti jednostavno.
- Svatko govori što misli. Logično je da su mu na prvu loptu konkurenti oni iz drugog i trećeg bubnja, a ne iz četvrtog. Iako i taj iz četvrtog zna biti vrlo nezgodan.

Mislite li da je Hrvatska u padu, da je slabija nego prije i da je to vaša šansa?
- Najmanje razmišljam o tome da bi nam to bila šansa. Hrvatska je ispunila plan i ostala u najboljoj skupini Lige nacija te promovirala puno novih igrača. Nakon Svjetskog prvenstve neki ambasadori su otišli, a onako potiho napraviti smjenu generacija najveći je plus svega što se zbivalo od Rusije. Ove jeseni Hrvatska je igrala s TOP reprezentacijama. Nitko se ne treba zanositi da je Hrvatska slabija. No, dalje izravno ide samo jedan i bit će izuzetno vatreno.

Linker
14. svibanj 2024 20:19