Dejan Lovren se oprostio od Vatrenih

 ROBERT FAJT Cropix
OBRANA JE JAČA STRANA

Lovrenov zbogom nije razlog za paniku među Vatrenima, Zlatko Dalić već ima moćni tandem za budućnost

Izbornik nema razloga za nespokoj nakon oproštaja iskusnog defenzivca
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. veljača 2023. 19:04

Jedino serije ozljeda ili nova epidemija mogle bi naborati izbornikovo lice po pitanju stopera. Dejan Lovren oprostio se od reprezentacije, ali Zlatko Dalić je miran.

Još prije SP-a planirao je tandem Josip Šutalo - Joško Gvardiol, no po vlastitom priznanju odluku je promijenio nekoliko dana prije prvog susreta s Marokom.

”Lovren je odigrao fantastično”, hvalio ga je Dalić i opravdano mu dao priznanje za stav i izvedbe koje su, kao i igra cijele obrane, bile temelj postignutog rezultata.

No, Dalić, dakle, nije zatečen, on ima svoj dvojac za središte obrane, a osim njih tu je i Martin Erlić, još jedan jako dobar stoper iz Serie A. Domagoj Vida nije se oprostio od nacionalne vrste. Prema informacijama iz HNS-a, koji je nekoliko dana ranije znao za Lovrenov “zbogom” prije no što je objavljen, Vida dosad nije dao nikakve naznake da planira učiniti isto. Premda nije igrao u Kataru, bio je još jednom dobri duh Vatrenih i smatra li da i dalje može pomoći vjerujemo da će ga izbornik Zlatko Dalić pozvati za početak kvalifikacija za Euro, utakmice s Walesom i Turskom. Osim ako ga Lovrenov potez ponuka da i on “zatvori vrata”. No, tko će biti na listi znat ćemo kad Dalić objavi popis 6. ožujka.

Na široj listi za Katar od stopera bili su i Marin Pongračić i Duje Ćaleta-Car, a izbornik ima i druge igrače poput Dine Perića i Boška Šutala iz Dinama, Nikole Solde iz Kölna, koji igra za U-21 vrstu i ostale. Pritom će s vremenom stići još mlađi... Zna se da i Josip Stanišić može igrati stopera iako ga je Dalić dosad vidio samo kao desnog beka, što daje opciju više. Stopera je u Eintrachtu igrao i Kristijan Jakić, no u reprezentaciji vjerojatno neće. Suigrač mu Hrvoje Smolčić morat će se još dosta potruditi da bi stigao do A vrste...

U Ligi nacija Lovren je igrao posljednji susret u skupini s Austrijom, u paru s Gvardiolom, a bitan dio na leđima su s po tri nastupa iznijeli Šutalo i Erlić. Jednom su, u prvom srazu s Austrijom i porazu 0:3, dvojac bili Pongračić i Ćaleta-Car. Vida je igrao s Erlićem u Splitu u 1:1 s Francuskom.

Nikad odlazak prvotimca nije dobra vijest, nije tako niti nakon oproštaja Lovrena, no Dejan je očito nakon SP-a odlučio zaklopiti jednu knjigu, a Daliću to daje mogućnost da formira zadnji red za budućnost. Samo da ne bude puno ozljeda i sve će biti dobro. Vatreni se za defenzivni dio ekipe ne bi trebali brinuti, vjerujemo niti za vezni red, pogotovo ako Luka Modrić ostane do Eura 2024. godine. Taman dotad bi mogli na pravi način stasati neki novi klinci. Središnja priča i dalje ostaje napad koji će vjerojatno postupno trpjeti redizajn kroz razdoblje koja dolaze.

Gvardiol - jedan od oslonaca ekipe, jedan od najboljih na Svjetskom prvenstvu, igrač za sadašnjost i budućnost.

J. Šutalo - u reprezentaciji odigrao četiri dobre utakmice, tri u Ligi nacija i jednu za broncu, njegovo vrijeme dolazi, sada mu je otvoren prostor.

Erlić - vrlo dobar i u nacionalnoj vrsti i u klubu, trenutačno ima status prve pričuve ako ne bi igrali Gvardiol ili Šutalo, dosad je svako povjerenje opravdao.

Vida - iskusan igrač sa 100 nastupa, nije dobio prigodu u Kataru, no izbornik se na njega može osloniti ako zatreba jer igra u grčkom AEK-u.

Perić - nekad je bio među Vatrenima, teška ozljeda ga zaustavila, igra vrlo dobro u Dinamu i tu je ako je potreban Daliću.

B. Šutalo - prije svega mora se vratiti u formu nakon duge stanke zbog ozljede, jedan od igrača čiji se potencijal prati i u kontekstu A vrste.

Pongračić - zapeo u klupsku krizu pa izgubio mjesto i u reprezentaciji, no sve je na njemu, Dalić ga cijeni. Trenutačno je ozlijeđen, duže ne igra zbog gležnja.

Ćaleta-Car - igrao u Southamptonu, pa pao u drugi plan. O klupskom statusu ovisi hoće li ga izbornik vratiti u reprezentaciju.

N. Soldo - igra u Kölnu, član je mlade reprezentacije,dosad nije bio u kadru A vrste, tko zna što donosi budućnost.

H. Smolčić - u Eintrachtu igra i ne igra, kako kad, u mladoj vrsti je kod Bišćana i ima još posla da bi pokucao na vrata A reprezentacije.

Stanišić - iako je prvenstveno u Bayernu sada bek, on je zapravo prije bio stoper te i to može vrlo dobro igrati. Nekad i zaigra u bavarskom klubu. (da)



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

Pred nama je najveći hrvatski derbi između Dinama i Hajduka, a u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom donosimo sve o toj utakmici. S kime u napadu trebaju krenuti Čačić i Leko? Je li ovo prava pozornica za debi 16-godišnjeg Vuškovića? Odgovaramo na ta pitanja, ali i na sva ostala oko uzbudljivog 23. kola SuperSport HNL.

Linker
18. svibanj 2024 15:05