ADRIAN DENNIS Afp
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Lovrenove packe: Dejan je u pravu, ali zamislite što bi mu napravio Klopp nakon takvog istupa...

Sosa izgurao Barišića, zvijezde Dinama i Hajduka blizu prvih 11! Sprema li Dalić barem tri promjene?
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 02. rujan 2021. 17:21

Nisam želio na Dinamov stadion. Htio sam igrati na Lužnjikiju, jer me za njega vežu najljepše uspomene. Spasibo Rusija", na presici nakon utakmice Zlatko Dalić sjetio se bolje prošlosti, a možda usput i malo investirao u budućnost. Moskovski novinari ispratili su ga pljeskom, ali već pri povratku u svlačionicu Dalić je shvatio da je aplauz bio kurtoazan čin, jer njegovi su igrači u međuvremenu pred kamerama recenzirali utakmicu riječima - ovo je bilo za prolaznu trojku…

U nastavku u pet točaka o utakmici nakon koje se Hrvatska iz Rusije prema Bratislavi zaputila s ljubavlju i jednim bodom u prtljazi.

1. Bod po bod, nikom se ne žuri u Katar

Prema Dalićevoj računici, za prvo mjesto u skupini i izravan plasman na Svjetsko prvenstvo treba osvojiti 20 ili najviše 21 bod. Empirijski dokazano stvari stoje tako, ali dosadašnjim tempom u našoj skupini već bi i osvajač 17 ili 18 bodova mogao dobaciti do Dohe, jer nikome se ne žuri i svi aspiranti - govorimo o četiri reprezentacije - sveudilj prosipaju bodove. Činjenica da su Slovenci i Slovaci u srijedu remizirali te tako ostali na sigurnoj udaljenosti u Dalićevu retrovizoru, remiju u Moskvi daje svjetliju perspektivu nego što to ova predstava objektivno zaslužuje.

image
NATALIA KOLESNIKOVA Afp

2. Kovačić u Modrićevim kopačkama

Nacionalna momčad ima šarena iskustva iz utakmica u kojima nije mogla računati na Luku Modrića. Ante Čačić u jesen 2016. godine protutnjao je kroz Skadar (6-0 protiv Kosova) i pobijedio u Tampereu (1-0 protiv Finske), a onda dobio i Island (2-0) te Sjevernu Irsku (3-0), plastično dokazavši da "vatreni" posjeduju više dimenzija i nisu bolesno ovisni o kapetanu. Kasnije se Dalić u Ligi nacija, protiv jačih reprezentacija, nije najbolje snalazio bez prve violine.

Od Bobana, Prosinečkog i Asanovića preko Kovača, Kranjčara i Modrića, do Badelja, Brozovića i Kovačića, hrvatski su izbornici redovito bili privilegirani kada su birali s polica s veznim igračima. U Moskvi je Kovačić demonstrirao ono što već izvjesno vrijeme igra u Chelseaju, šifra njegova sefa prekomplicirana je za suparničke igrače, u njemu reprezentacija ima pivota koji će uvijek sačuvati loptu, odigrati logično dodavanje i dopustiti suigračima da predahnu. Na sredini terena zapravo nema zime, jer već u niskom startu čekaju Lovro Majer i Toma Bašić.

image
FRANCK FIFE Afp

3. Lovrenove packe

"Sve je to dobro u polju, ali moramo više pucati na gol. Statistika otkriva da imamo skroman broj udaraca", registrirao je Dejan Lovren očiti hendikep u igri Hrvatske. I nije se zaustavio na toj ocjeni. Hrvatskoj je za moskovsku predstavu dao trojku, i onda još okrznuo izbornika primjedbom da bi Marku Livaji trebalo darovati koju minutu više na terenu.

Ima klubova u kojima bi Lovren takvim nastupom riskirao novčanu kaznu ili hlađenje u drugoj momčadi, Jürgen Klopp svakako bi ga pozvao u kabinet i upitao nešto poput "želiš li možda nacrtati momčad za sljedeću utakmicu?", ali u Dalićevu taboru nastup će ući u fascikl s natpisom "drugarska kritika", jer Lovren je jedan od nosivih stupova ove momčadi. Savjet izborniku mogao je dati i u četiri oka, ali na stranu bonton ako Lovrenov alarm ima smisla.

Hrvatska je igrala protiv eksperimentalne Karpinove momčadi, u čijem je napadu istrčao 18-godišnjak, koji je tek zakoračio u seniorski nogomet. Mogla je s više autoriteta tražiti golove, ali nije izgarala od želje za pobjedom. Zadovoljila se remijem, što znači da nije bila gladna.

4. Sosa spustio Barišića kat niže

Filmsko putovanje Borne Sose, od bijega pod njemačku zastavu do prve momčadi Hrvatske u manje od tri mjeseca, nije završilo hepiendom, ali niti tragičnim raspletom. Stuttgartov branič odigrao je pristojnu utakmicu, za prolaznu šesticu. U njemu nogometni autoriteti prepoznaju modernog bočnog igrača, koji sretno ujedinjuje performanse oštrog beka i krilnog napadača. Forte Sosine igre - beckhamovski centaršut lijevom nogom - tek trebamo upoznati. Rusi su ga dobro skautirali i zatvorili mu koridore, tako da je u jednom trenutku bio prisiljen centrirati desnom. Od takvih se lopti napadači neće usrećiti. Uzgred, Sosin ulazak u momčad znači da se njegov imenjak Barišić spušta kat niže, sve bliže izlazu.

5. Kakav je plan za Bratislavu?

U prošlom kvalifikacijskom ciklusu Slovačka se pokazala zahvalnom mušterijom. Najbolju utakmicu Dalićeva mandata odigrali su "vatreni" u Trnavi (4-0), nakon koje su kasnije na Rujevici uvjerljivom pobjedom protiv Hamšika i društva ovjerili ulaznicu za Euro. Dalić je uoči okupljanja najavio da će dozirati minutažu igračima, što znači da treba očekivati barem tri promjene. Vraća se Vida, koji je odradio žute kartone, a blizu momčadi su Ivanušec, Livaja i Gvardiol (ako se oporavi), što znači da bi na klupu, osim Ćalete-Cara, mogli Vlašić, Pašalić ili Kramarić…

Linker
22. travanj 2024 04:38