BORIS KOVACEV/CROPIX
NAPOKON SU PALI

‘Luka je bio fantastičan, a ugodno me iznenadio onaj mali. Bio je to Dalićev pun pogodak‘

Bivši reprezentativci koji nikad nisu pobijedili Škote komentiraju veliko slavlje iz Glasgowa
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 24. lipanj 2021. 14:11

Pet puta u prazno i onda napokon pobjeda! Na Hampden Parku u Glasgowu naša je reprezentacija upisala prvu pobjedu protiv Škotske u šestom nastupu, dosad smo tri puta remizirali (1:1, 0:0, 1:1) i dvaput izgubili (0:1, 0:2).

Prekinut je, eto, i taj niz bez pobjede, u kojem je sudjelovao i Dario Šimić (45). Naš je proslavljeni srednji branič jednom igrao protiv Škota, 2000. godine u Zagrebu, u kvalifikacijama za SP 2002. godine. Bilo je 1:1, evo kako je Šimić doživio pobjedu u Glasgowu:

- Napokon smo prekinuli i tu negativnu tradiciju. Odigrali smo pravu utakmicu, kad je bilo najvažnije. A nije to bilo lako na njihovom terenu. No, pokazali smo čvrstinu, karakter i znanje, ipak su u našoj momčadi igrači najvišeg kalibra. I presudila je ta naša kvaliteta, u simbiozi s iskustvom. Jednostavno imamo bolje igrače od Škotske - rekao je Šimić i dodao:

- Nadam se da ćemo odsad izgledati sve bolje i bolje. Želimo li, naime, napraviti veliki rezultat, moramo još poboljšati igru, treba biti čvršći i sigurniji u obrani. Pa iako još nikad na Euru nismo pobijedili u “nokaut” utakmici, vjerujem da možemo srušiti i tu negativnu tradiciju, kao što smo srušili i ovu sa Škotima. Kad se igra jedna utakmica, iskustvo je iznimno važno, a naši ga igrači imaju - smatra Šimić.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX


Protiv Škota je Ognjen Vukojević (37) odigrao dvije utakmice - prijateljsku 2008. godine u Glasgowu, bilo je 1:1, ušao je u drugom poluvremenu. Potom je bio na klupi u 0:1 porazu u Zagrebu 2013. godine, u kvalifikacijama za SP 2014. u Brazilu, a odigrao je svih 90 minuta u tim istim kvalifikacijama u Glasgowu (0:2). sad je u Stručnom stožeru izbornika Zlatka Dalića, bio je u utorak na Hampden Parku i ovako je vidio našu pobjedu:

- Odmah se, od samog početka, vidjelo da smo znatno kvalitetniji, pojedinačno i momčadski, te da smo tehnički i taktički bolji od domaćina. Nametnuli smo se i kontrolirali smo utakmicu. Bilo je malo nervoze nakon izjednačenja Škota, ali u poluvremenu su se dečki u svlačionici smirili i znao sam da ćemo opet povesti. Nisam nimalo drhtao, jer smo osjetno bolji od Škotske, dominirali smo i veću smo kvalitetu potvrdili još s dva pogotka - rekao je Vukojević.

Kakav je domet ove Hrvatske, ponovi li igru iz Glasgowa?

- Sad više nitko nije favorit protiv nas! Kad se igra jedna utakmica, nitko ne može reći da će se lako obračunati s nama. Štoviše, uvjeren sam da nas nitko ne želi za suparnika. Napunili smo se samopouzdanjem, opet se osjeća dobro ozračje, nema više onog pritiska vezanog uz imperativni prolaz skupine i sad je Hrvatska najopasnija. Istina je da nikad na Euru nismo pobijedili u drugoj fazi natjecanja, ali bio je i drukčiji sustav, s manje momčadi, a sjetimo se i koliko smo samo peha imali, tko može zaboraviti onu Tursku iz 2008. godine, ili Portugal prije pet godina u Francuskoj, nijanse su odlučivale. Nadam se da bi nam se sve to moglo sad vratiti, sad je sve moguće, možemo otići i do kraja - govori Vukojević.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX


Nakon odigrane sezone u Šibeniku, srednji branič Gordon Schildenfeld (36), vraća se na Cipar. Potpisao je jednogodišnji ugovor s Arisom iz Limassola, a za Hrvatsku je protiv Škotske igrao 2013. godine u Zagrebu, u 0:1 porazu u kvalifikacijama za SP u Brazilu 2014. godine...

- Ne volim se sjetiti te utakmice i drago mi je što su dečki odlično odigrali i “osvetili” sve prijašnje generacije koje nisu upisale pobjedu sa Škotima. Do primljenog gola, sve je bilo dobro, no nakon kraćeg “zastoja”, opet smo preuzeli inicijativu, dominirali smo, zabili još dva pogotka i zasluženo pobijedili. Luka je bio fantastičan, a ugodno me iznenadio “onaj mali” na desnom boku, Juranović. Bio je to Dalićev pun pogodak, a i Gvardiol je odigrao jako, jako dobro, kao i Vlašić, igrač koji radi razliku. Ma svi su bili dobri, čestitke dečkima - rekao je Schildenfeld i nastavio:

- Ostvarili smo ono što smo morali ostvariti, cilj je ispunjen, a sad slijede utakmice bez imperativa i očekujem da možemo daleko dogurati. Ali, trebat će nam sreće, pomazila nas je strahovito sreća u Rusiji i otišli smo do finala, iako nismo igrali ni najljepši, ni najbolji nogomet na svijetu. Bez sreće nema ništa na ovakvim turnirima, jer ne odlučuje samo nogometna kvaliteta, koju mi, inače, imamo “na bacanje”... Znam, nadalje, da nismo nikad pobijedili u “nokaut” utakmici na Euru, ali ni Šibenik nikad nije pobijedio Dinamo u Zagrebu, sve dok ga nije pobijedio ovoga proljeća! Tako to ide, tradicije postoje da bi se rušile i s mnogo optimizma iščekujem nastavak natjecanja - kaže Schildenfeld.

Eurocast #14: Kako Hrvatska treba igrati protiv Španjolske?

Linker
02. svibanj 2024 02:33