VOJKO BASIC Cropix
POZITIVNA PRIČA S POLJUDA

Ma kudili smo ih s razlogom! Da su ovakvi Vatreni na kraju i izgubili od Francuza nitko ne bi riječ rekao

Kada se ovako bori, onda dobivamo one odgovore kakva realno može biti Hrvatska
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. lipanj 2022. 08:16

Da se nije dogodio kazneni udarac, iz kojeg je Andrej Kramarić pogodio mrežu izvrsnog Maignana za 1:1, dojam predstave Vatrenih na Poljudu ne bi se promijenio. Hrvatska je odigrala čvrstu, radnu i tehničku utakmicu, potpuno fokusirana i kompaktna. Zato ju je lopta nagradila u finišu, jer je to pristupom i kontinuiranim traženjem pogotka zaslužila. Sve ono što se kritički tretiralo glede nastupa u Osijeku protiv Austrije, dobilo je potvrdu upravo s mnogo jačom Francuskom. Da su Vatreni bili “unutra” upola od splitske utakmice, Austrijanci ne bi slavili veliku pobjedu u Osijeku...

Dalić dobro birao

No, dobro, kada se dogodi reakcija koju smo svi prizivali, i to u objektivno kompliciranom trenutku za reprezentaciju, onda igrači i izbornik zaslužuju kompliment. Nije da sada treba iz depresije s Austrijom utrčati u euforiju remija s Francuzima, što je u obje krajnosti domaći uobičajeni odmak od potrebe suočavanja sa stvarnošću. No, kada se ovako igra, bori, agresivno ide od prve do posljednje minuti, kompaktno i homogeno, onda dobivamo one odgovore kakva realno može biti Hrvatska. Ponavljamo, da se i izgubila 0:1 ova utakmica, taj vrlo dobar dojam igre, kvalitetna reakcija na lošu priču iz Osijeka, ne bi nestali.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Dalić je Deschampsu suprotstavio momčad u 4-3-3 formaciji, uz debitanta Erlića na stoperu i iskusnog Vidu, te potvrdio Majera na desnoj strani prednje linije, kao džokera za naša tri genijalca sredine terena. Modrić nije u fizički optimalnom stanju, ali njegovo prisustvo na terenu djeluje kao smirenje za cijelu momčad, ali i olakšanje za Brozovića i Kovačića. Brozović je kao šestica i protiv fizički moćnih, brzih i okomitih Francuza pokazao da je među najboljima na svijetu na toj poziciji. Kovačić je pak bio izvanredan u stvaranju viška, ulazio je između linija lakoćom te promjenom ritma hvatao na krivoj nozi suparnike.

U ovoj večeri ispunjenosti igre doprinio je i Ante Budimir. Prije svega radio je ogroman posao u presingu, oduzeo više lopti braničima, sačuvao u niz navrata loptu dok se ostatak momčadi “dizao” prema gore. Tako dobro pokrivanje terena od strane naših je doprinio da smo s fizički snažnom i brzom selekcijom Francuske igrali ravnopravno i izmjenjivali se u kontroli igre. Istina je da je Deschamps poslao na terenu praktično cijelu alternativnu postavu (deset novih igrača), ali Francuska ima dvije, a možda i tri jedanaestorice koje bi mogle biti u vrhu europskog nogometa. Utoliko je učinak Vatrenih zaslužio visoku ocjenu. Na tom tragu je bio i izbornik Dalić koji je u drugom dijelu dobro birao aktere koji će donijeti energiju i doprinijeti velikom pritisku na gol Francuza, što je goste pomalo i zateklo.

Pozitivna priča s Poljuda, koja dobrim dijelom jest povezana sa sjajnom atmosferom koju su navijači stvorili na tribinama, morala bi biti konačan pokazatelj Vatrenima kako se treba pristupati svakoj, a ne samo prestižnoj utakmici. Učinci mogu biti više ili manje bodovno nagrađeni, ali kada se ovako grize i podržava vlastiti iznadprosječni talent, navijači će uvijek zapljeskati reprezentaciji. Kao u ponedjeljak u Splitu...

Linker
19. travanj 2024 01:38