STUART FRANKLIN Afp
TKO UMJESTO LUKE

Majer je pozvan, ali neće zaigrati umjesto Modrića. Za tu je poziciju prvi favorit jedan drugi igrač...

Vatreni su ostali bez najvažnijeg igrača. Kao da im je netko odsjekao nogu. Golemi henidkep...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. kolovoz 2021. 22:38

Na kraju su se obistinile crne slutnje. Kapetan hrvatske reprezentacije i veznjak madridskog Reala Luka Modrić neće doći na okupljanje hrvatske reprezentacije koje je zakazano za ponedjeljak, 30. kolovoza. Zbog ozljede aduktora, Modrić je propustio prošlotjedni ligaški susret Reala protiv Levantea te je tijekom tjedna bio u tretmanu oporavka.

Uz konzultacije liječničkih službi Reala i hrvatske reprezentacije, ustanovljeno je kako Modrić ne može konkurirati za kvalifikacijske utakmice protiv Rusije 1. rujna i Slovačke 4. rujna. Izbornik Zlatko Dalić i kapetan Modrić dogovorili su se kako stoga Modrić neće doći na okupljanje reprezentacije u Moskvi 30. kolovoza, a ostavili su otvorenom mogućnost da se kapetan priključi suigračima u Splitu za utakmicu protiv Slovenije (7. rujna), ako bi do tada Modrić dobio zeleno svjetlo liječnika i bio spreman za povratak na teren.

Ako jedna vijest može biti loša, zapravo užasna, onda je to ova. U iznimno važnim ogledima kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru, Vatreni su ostali bez najvažnijeg igrača. Otprilike, kao da je Dalićevoj vrsti netko odsjekao nogu. Svi znamo što znači Modrić za Vatrene, bez njega nacionalna vrsta neće biti ista. Ogroman je to hendikep, uistinu ogroman. Pa pogledajte kako je reprezentacija prošla u zadnje dvije utakmice kad je igrala bez Luke.

U Ligi nacija uvjerljivo smo poraženi od Portugala (4:1) i Francuske (4:2). Bez Luke nije išlo protiv jakih reprezentacija niti prije. U kvalifikacijama za SP 2010 izgubili smo od Engleske s čak 5:1! Poraženi smo i protiv Škotske (0:1) u kvalama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Od jakih smo dobili samo Španjolsku (2:1) na Euru 2016 godine, ali tada nismo bili pod pritiskom, kao niti na Euru 2008, godine protiv Poljske (1:0).

Dakle, bez Modrića ne ide protiv jakih. Ostale utakmice koje smo dobivali bez kapetana su ipak bile one protiv skromnih suparnika, dva puta smo pobijedili Maltu, po jednom Andoru, Bjelorusiju, Kazahstan, Latviju, Kosovo i Finsku.

Naravno da se sad postavlja krucijalno pitanje, kako bez Luke Modrića? Tko će na njegovo mjesto u veznoj liniji uz Kovačića i Brozovića? Dva su realna kandidata, Mario Pašalić i Nikola Vlašić. Nekako je logičnije da na mjestu Modrića zaigra veznjak Atalante Pašalić, jer s obzirom da Dalić za ovu akciju nije zvao Antu Rebića i Josipa Brekala, treba nam igrač na boku u napadu, a za desnu stranu najbolja je opcija Vlašić. Tu je dakle manji izbor.

image
Marko Pjaca protiv Marija Pašalića tijekom nedavnog sudara Torina i Atalante
MARCO BERTORELLO Afp

Može Dalić na desnu stranu gurnuti doduše Ivana Perišića, ali on je ipak bolji na lijevoj. Kad bi Perišić igrao na desnoj strani, onda bi na lijevoj mogao igrati Mislav Oršić, koji ipak nije u nekoj idealnoj formi. U vrhu napada, kad nije pozvan Petković, zaigrali bi Kramarić ili Budimir.

Vidjet ćemo naravno za koga će se Dalić odlučiti, ali danas je pozvao i novog igrača Rennesa Lovru Majera koji je bio na pretpozivu. Zanimljiva je ta priča s Majerom. Kad smo prije dva dana razgovarali s njim i pitali ga je li razočaran što je ostao na pretpozivu kazao je; pa čekajte, nije još gotovo zar ne, na pretpozivu sam'. Stvarno nije bilo gotovo, drugi dan je dobio poziv nakon što je otpao Modrić.

Linker
03. svibanj 2024 01:04