Iza Lovre Majera je sjajna sezona u Francuskoj

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
PONOVNO NA MAKSIMIRU

Majer: ‘Nisam prerastao Francusku, bit ću još bolji iduće sezone‘, Jakić: ‘Očekujem četiri pobjede‘

Lovro Majer i Kristijan Jakić su izašli pred novinare uoči treninga hrvatske nogometne reprezentacije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. svibanj 2022. 20:10

Lovro Majer i Kristijan Jakić družili su se s novinarima ispod južne tribine maksimirskog stadiona prije treninga Vatrenih. Bivši igrači Dinama tamo se osjećaju kao doma...

"Imao sam pet dana odmora, bio sam u Francuskoj, fino sam se osvježio i spreman sam za reprezentaciju. Pauza nije bila preduga", kazao nam je Majer, koji je odigrao sjajnu sezonu u Rennesu, te je izabran u najbolju jedanaestoricu Ligue 1 prema ocjenama novinara L'Equipea. Je li to mogao i zamisliti kad se išao tamo?

"Ne previše. Vjerovao sam da će biti dobro, ali nisam znao koliko će mi trebati vremena, ispalo je bolje nego što sam očekivao. Uživam svaki dan igrajući nogomet, kao i u klubu i gradu. Napredujem i jako sam zadovoljan."

No, još nije prerastao francusku ligu...

"Nisam, naravno. Messi i Ronaldo su prerasli neke lige u kojima su igrali, što se mene tiče daleko sam od toga da sam prerastao francusku ili neku drugu ligu. Štoviše, vjerujem da ću sljedeće sezone biti bolji."

Što može reprezentacija očekivati u četiri lipanjske utakmice?

"Ne volim pričati koliko ćemo uzeti bodova, idemo probati izvući maksimalan broj. Neće biti lako, igramo protiv najbolje reprezentacije na svijetu dva puta, osim toga s Austrijom i Danskom koje su također jako dobre. Imamo iskusnije igrače, ali i puno novih koji su željni dokazivanja, sve ćemo odigrati najbolje što možemo. Nadoknadit ćemo one koji nedostaju.

Je li jedino klasa Francuske razlog što ih nikad nismo svladali ili ima još nešto?

"Ne igra uvijek samo individualna kvaliteta, kad bi bilo tako nogomet ne bi bio pošten. Imaju odličnog trenera koji ih je izvrsno posložio. Rade fenomenalan posao, ali vjerujem da ih možemo iznenaditi. Optimist sam da će biti dobro."

S obzirom na manjak napadača mogli biste se pojaviti na desnom krilu.

"Volim i to odigrati, možda na drugačiji način nego klasična krila. Dobre se osjećam u toj ulozi, spreman sam."

Osijek uvijek na pravi način poprati Vatrene, u petak je u Gradskom vrtu ogled s Austrijom.

"Nisam još igrao na tom stadionu za reprezentaciju, veselim se jer bit će odlična atmosfera. Idemo dati maksimum i pobijediti. Austrijanci imaju strašne igrače, iako ih ne gledamo kao velesilu..."

Liga nacija je i borba za dresove u Kataru.

"Tako je, pogotovo se to odnosi na igrače koji su tek na početku u nacionalnoj vrsti", ustvrdio je Majer.

Jakića je dočekala torta kao osvajača Europske lige.

"To je fenomenalan osjećaj, napravili smo sjajan rezultat za moju karijeru i klub Eintracht. To je plod rada i truda, ali i razvoja koji je brži nego što sam očekivao. Sanjaš kao dijete da digneš trofej."

Što očekuje od dvoboja s Austrijom te potom u ostalim utakmicama?

"Četiri pobjede. Moramo pokazati da smo prava ekipa. Dakle, 12 bodova."

Prilično bismo popravili skor s Francuskom kad bi bilo dvanaest. No, pamtimo da ste najavili kako ćete izbaciti Barcelonu i osvojiti Europsku ligu pa moramo vaše prognoze nakon toga ozbiljnije shvatiti...

"Ništa nije nemoguće. Nisu kvalitetniji od nas. Tako ja mislim. Ako ne uđete tako neće dobro ni završiti. Kad imaš pravi pristup dobiješ i nagradu. Uvijek moraš biti optimist i ginuti na terenu za suigrače."

Kakvu su osobne ambicije?

"Da u minutama koje dobijem odigram najbolje što mogu. Bit ću malo opušteniji jer imam već dosta utakmica u Bundesligi. No, u reprezentaciji se igra srcem."

U Eintracht je stigao i kapetan Rijeke Hrvoje Smolčić, je li vas pitao za savjete?

"Svaki igrač u Eintrachtu ima se pravo nadati da će igrati jer klub daje šansu mladima. Sve će biti na njemu. Pomoći ću mu najviše koliko treba i ukazati na neke pogreške koje sam ja radio u početku. Ako mu budem primjer dobro će se uklopiti. Nadam se da će njegova prva sezona biti kao moja."

Jeste li mu rekli da manje priča sa sucima...

"Ha, ha, i ja sam takav. Finale Kupa je bila utakmica od velike važnosti, nije htio ništa loše, potpuno ga razumijem, ali nadam se da takvih kikseva neće biti u Njemačkoj. To je presudilo pobjednika", zaključio je Jakić.

Linker
19. travanj 2024 21:50