LOIC VENANCE Afp
VATRENI ZA LIGU NACIJA

Majer sve bliže postavi za Francuze, a ovo je dvojac koji će se boriti za Perišićevu poziciju u sudaru s Austrijom

Izbornik je već najavio da će protiv Austrije komponirati momčad ne štedeći najveće zvijezde
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 25. svibanj 2022. 23:54

Mateo Kovačić bit će spreman do početka nove kampanje Lige nacija koju Hrvatska otvara s Austrijom u osječkom Gradskom vrtu, a Ivan Perišić lipanjske će akcije nacionalne momčadi vjerojatno gledati na televiziji, doznaje Jutarnji dok se hladni pogon "vatrenih" zagrijava na radnu temperaturu. Kandidate za četiri utakmice Zlatko Dalić okuplja u ponedjeljak.

Svibanjsku stranicu kalendara Kovačić i Perišić su otvorili nabujalog apetita - vezni igrač Chelseaja jurio je FA Cup, a najbolji Interov nogometaš ciljao je dvostruku krunu - da bi kraj mjeseca čekali razočarani, bez ključnih trofeja, i zreli za reparaturu. Kovačića je u utakmici s Leedsom divljački pokosio James, nakon čega je zglob veličine krupnije jabuke jedva ugurao u kopačku, izdržao finale i zatim se izgubio u liječničkoj ordinaciji.

Taktički džokeri

"Kao što možete zamisliti, Kovin gležanj pretvorio se u veliku oteklinu i teško da će se vratiti do kraja prvenstva", prognozirao je nakon finala Thomas Tuchel i pogodio. Taj je 28-godišnjak doista morao preskočiti spuštanje zastora na Chelseajevu sezonu (Leicester i Watford), ali prema posljednjim nalazima oteklina se povlači i do prve utakmice (3. lipnja) Kovačić će biti spreman za nastup.

image
GLYN KIRK Afp

S druge strane, Perišićev povratak na teren neće teći tako glatko. U meču sa Sampdorijom 33-godišnjak je na nosilima napustio travnjak, a poslije je iz svlačionice izišao na štakama. Prve spekulacije o mogućoj ozljedi koljena nisu se, srećom, pokazale točnima. Perišiću je stradao mišić, što znači da će biti spreman za sljedeću klupsku sezonu, ali ne i za Ligu nacija jer slijedi mjesec dana terapija začinjenih s više rundi pregovora o sljedećem ugovoru.

Gazzetta dello Sport je objavila kako je Inter u želji da zadrži igrača korigirao prvu ponudu i sada Perišića vabi fiksnom godišnjom plaćom od 5 milijuna eura, koja nadograđena bonusima može dosegnuti 6 milijuna eura. "Nerazzurri" žele posao dovršiti što prije i navodno su Perišićevu kampu dali ultimatum da odluku donese do kraja tjedna. Talijanski mediji posljednjih su dana pisali da Omišanin na stolu drži šarenu paletu ponuda, zainteresirani su i Juventus te Newcastle, Chelsea i Tottenham.

image
ALEXEY FILIPPOV Sputnik Via Afp

Saudijski šeici na čelu Newcastlea izdašniji su od konkurencije i rado bi žrtvovali jednu naftnu bušotinu da privole Perišića na dolazak, ali licitaciju otvaraju s najmanjim izgledima jer klub ne igra Ligu prvaka. U životnoj formi, dežurna napast u napadu, strijelac i asistent, pritom "ptica trkačica" koja stiže zatvoriti obrambene rupe, Ivan Perišić bio bi ključna figura u nacrtima izbornika koji se sprema otarasiti Deschampsova kompleksa. Bez njega na terenu taj će ambiciozni plan funkcionirati malo teže, iako Dalić čuva u rukavu neke kadrovske i taktičke džokere za kojima će posezati ovisno o profilu suparnika.

Čvršći lijevi bok

Izbornik je već najavio da će protiv Austrije komponirati momčad ne štedeći najveće zvijezde i pritom namjerava ostati vjeran uigranom rasporedu 4-2-3-1. Tko tada uskače na Perišićevu poziciju? Dalić važe između dvojice igrača, Brekala i Oršića. Prvi je za godinu dana boravka u Italiji nabildao rejting do te mjere da mu se smiješi transfer u Milan. Drugi je, pak, najveće pojačanje u novijoj Dinamovoj povijesti i još jednu sezonu završava kao prvi strijelac plavih. Izvjesno je da će preostala mjesta u veznom redu i napadu zauzeti Brozović, Kovačić, Modrić, Kramarić, a natječaj za "devetku" ostaje raspisan do daljnjeg jer katarska turneja na kojoj je pokušavao s Budimirom i Livajom baš i nije otvorila obzore Daliću.

image
SEBASTIEN SALOM-GOMIS Afp

Protiv Francuza na Poljudu tri dana poslije "vatreni" bi, prema našem izvoru, mogli posegnuti za opreznijom varijantom koju po defaultu pišemo kao 3-5-2 iako se u praksi često čita kao 5-3-2. Lijevi bok u takvom rasporedu Dalić bi mogao zatvoriti "dvostrukim Borna paketom", Barišić plus Sosa, a u veznom redu otvoriti mjesto Lovri Majeru koji je svoju prvu francusku sezonu odradio u velikom stilu i sletio ravno u idealnu L'Equipeovu momčad sezone.

Linker
23. travanj 2024 12:19