FRANCK FIFE/AFP
Igre u neskladu s reputacijom

Mali princ u krizi: Deschamps protiv Hrvatske u misiji spašavanja svog ‘posrnulog‘ vojnika

Potpuno izgubio samopouzdanje, a Deschamps ga pokušava vratiti u formu gurajući ga u ulogu ‘desetke‘
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 13. listopad 2020. 13:17

Antoine Griezmann napunio je do vrha spremnik samopouzdanjem u rujanskoj utakmici s Hrvatskom, kada je iskočio s više izvanserijskih poteza i odigrao meč za "osmicu", ali mjesec dana kasnije ponovno vozi na rezervi. U recenzijama dvoboja Francuska vs Portugal (0-0) prepoznat je kao slaba karika, igrač bez jasne uloge, as načeta morala, čiji doprinos na terenu nije u skladu s njegovom reputacijom.

Nije tajna da problemi "malog princa" francuskog nogometa izviru iz klupske svlačionice. Kada je u ljeto 2019., na vrhuncu igračke moći, dolazio u Barcelonu, računao je da će isporučiti "magnum opus" ionako velike karijere, ali zatekao je momčad u službi Lea Messija, u kojoj se nije uspio razmahati. Otišao je Valverde, prošao Setien i došao Koeman, no problem uloge u momčadi je ostao, 29-godišnjak je već u tihom ratu s novim trenerom koji ga javno proziva zbog promašenih prilika, a priča o nezadovoljstvu polako prerasta u krizu. Zbog svega navedenog, Griezmann na okupljanja "trikolora" dolazi krhkog samopouzdanja.

Otkako je u studenom prošle godine (2-0 protiv Albanije) uveo momčad u eksperimentalnu fazu i počeo forsirati sustav 3-5-2, izbornik Didier Deschamps traži rolu igraču bez kojeg ne može zamisliti momčad. Griezmann je najčešće slobodnjak na vrhu romba u veznom redu, s te pozicije može frontalno napadati suparničku obranu, crtati akcije, podvaljivati lopte u prostor i dolaziti u završnicu.

image
FRANCK FIFE/AFP

No u želji da čvrsto drži konce igre u rukama, igrač povremeno ode u krajnost, vrati se u krilo Rabiotu ili izgura s pozicije Pogbu, pa meč umjesto golovima i asistencijama, oplemeni neobičnim statističkim cvebama. Iz utakmice s Portugalom Griezmann je izašao s rekordnim brojem osvojenih lopti, presjekao je čak jedanaest dodavanja. L"Equipe uočava da je istodobno bio jedan od dvojice Francuza koji su prednjačili u gubitku posjeda. Zbog viška altruizma, nekih teško ostvarivih dodavanja za Girouda, ali i zbog nepotrebnog "petljanja", Griezmann je 16 puta predao posjed suparniku.

U pariškoj reprizi finala Svjetskog prvenstva prije mjesec dana napadač Barcelone pokazao je raskošan repertoar poteza, ali tada je ispred sebe imao Martiala i Ben Yeddera, brzance koji su tražili dubinu i prostor. S Giroudom i Mbappéom kao starterima suradnja se zakomplicirala, a Griezmann ostao nasukan na centru, ili čak na vlastitoj polovici, gdje je "razigravao" Pogbu i Kantea.

Kao diskretni lider svjetskih prvaka, plemenit nogometaš, strijelac 32 gola za reprezentaciju u 82 nastupa, Griezmann je Francuzima dragocjen. U okolnostima kada mu se topi rejting u Barceloni, čuvanje i "zalijevanje" njegova statusa zvijezde Deschamps shvaća kao vlastitu obvezu i dužnost, ali pitanje je koliko daleko može ići u misiji "spašavanja vojnika Griezmanna". Ne pronađe li igrač brzo izlaz iz klupskog tunela u kojem se izgubio, Deschamps će doći na kušnju...

Linker
04. svibanj 2024 18:12