RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
HRVAT S MALTE

‘Maltežani su na Rujevici pali tek kada su ušli Modrić i Perišić, a ja ih želim odvesti na Euro‘

‘Imaju dobre domaće igrače, ali i dosta stranaca koje bi trebalo poslati kući‘, kazao je Filipović.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 11. studeni 2021. 13:46

Davor Filipović hrvatski je trener rodom iz Rijeke koji živi i radi na Malti. Prošle sezone ostvario je povijesni uspjeh s Mostom, odveo ju je u Europu prvi put u povijesti, ali je morao otići s klupe jer je u novoj sezoni za trenere prvoligaških momčadi kao uvjet uvedeno posjedovanje UEFA Pro licence.

- Nažalost, nisam uspio upisati Akademiju Hrvatskog nogometnog saveza, malo sam tužan zbog toga, ali bit ću uporan. Kako u Prvoj ligi mogu raditi samo kao pomoćnik s A licencom, angažiran sam u jednom trećeligašu kao trener U-15 momčadi, a radim i u Sportskoj nacionalnoj školi gdje sam zadužen za nogomet, uz angažman od tri dana u tjednu - rekao je Filipović.

On je nekad igrao za Rijeku, bio je na Malti, pa u Serie C u Italiji, da bi u Orijentu 2004. završio igračku karijeru. Proveo je 18 godina u omladinskim pogonima raznih klubova, da bi se 2019. vratio na Maltu. Filipović nam je pojasnio raspoloženje u kojem reprezentacija Malte dočekuje Hrvatsku.

- Oni su veliki entuzijasti. Kad dolazi suparnik poput Hrvatske, iščekivanje je veliko. Malta je dolaskom talijanskog stručnjaka Devisa Mangie ostvarila napredak. Jest da nedostaju bodovi, ali u ranijim vremenima za njih je bio problem osvojiti i bod ili dva, a kamoli pet kao sad. Izjednačeni su po učinku s Ciprom, protiv kojeg su u dvije utakmice osvojili četiri boda. Nekad su Ciprani redovito dobivali Maltu, sad se to preokrenulo. Odigrali su neriješeno i sa Slovačkom, a i protiv Hrvatske su se dobro držali na Rujevici. Trebali su dobiti i kazneni udarac zbog igranja rukom, ali im ga sudac nije svirao. Kad su ušli Modrić i Perišić, uspjeli smo ih načeti - priča Filipović.

image

Davor Filipović

FACEBOOK SCREENSHOT

Kaže kako je Malta posljednjih godina napredovala u više segmenata.

- Pogotovo su vidljivi pomaci u fazi obrane, gdje su talijanski treneri jaki. Međutim, i u fazi napada počela je Malta preuzimati inicijativu. Trenutačno igraju u sustavu 3-4-2-1 ili 3-4-3, i to je jako moderan i ofenzivan nogomet. Smatram da Mangia kvalitetno radi i da reprezentacija Malte napreduje.

Kakva su vaša očekivanja?

- Ako gledamo kvalitetu te dvije reprezentacije, uopće ne bi trebalo biti dileme, Hrvatska je puno bolja. Ipak, te utakmice znaju biti malo opasne ako ne načneš protivnika na vrijeme. Malta igra kod kuće, njeni igrači će biti motivirani protiv druge reprezentacije svijeta, ali sve bi za Vatrene trebalo biti lakše nakon što postignu taj prvi pogodak.

Skloni su riziku

Istaknuo je i pojedince na koje treba posebno pripaziti.

- Imaju zanimljive i dobre igrače. Napadač Montebello je u stanju kazniti te u svakom trenutku i postići pogodak. Na krilima igraju Mbong lijevo i Grech desno. Na lijevom boku je Camenzuli iz Floriane, jedan eksplozivni igrač koji stalno ide prema naprijed. U obrani imaju iskusne igrače, koji se dobro snalaze u sustavu s trojicom braniča. Mangia se i u Italiji na početku karijere pokazao jako dobrim trenerom. Sklon je riziku i ima malo drugačiji mentalitet u odnosu na “klasične” Talijane. On igra otvoreni nogomet, s tim pomalo dolaze i rezultati.

Kaže ovaj hrvatski nogometni stručnjak da bi utakmica mogla biti odigrana u lijepom ozračju.

- Reprezentaciju ljudi sve više prate sad kad su se popravili rezultati, stoga ovaj put očekujem dobru atmosferu na tribinama. Nekad se protiv Malte lagano dolazilo do bodova, sad je to ipak malo teže...

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Locirao je Filipović i jedan od problema kad je u pitanju razvoj mladih igrača na ovom sredozemnom otoku.

- Maltežani imaju jako dobre talente, ali problem im je kad dođu do prve momčadi u svojim klubovima. Tada naiđu na desetak stranaca pokraj kojih im se teško probiti u prvi plan. Po mom skromnom dojmu mislim da se malo pretjeruje s brojem stranaca, njih otprilike polovica je za poslati kući, a time bi se stvorio prostor za malteške igrače. U tom slučaju bi i reprezentaciji bilo lakše. Moj san je danas-sutra preuzeti reprezentaciju Malte i kvalificirati se s njima na Europsko prvenstvo, što im dosad još nikad nije uspjelo.

U zaključku, Hrvatska je favorit i uz ozbiljan pristup i puni angažman ne bi trebalo biti problema.

- Zna se što je Hrvatska u svijetu, tu nema nikakve dileme. I ja očekujem pobjedu Vatrenih, bodovi su nam neophodni u ovom trenutku i uz ozbiljan pristup oni ne bi trebali biti upitni - kazao je Davor Filipović.

Linker
08. svibanj 2024 14:14