ANTE CIZMIC Cropix
ODLAZAK LEGENDE

Mandžukić napustio Vatrene zbog neslaganja s Dalićem?! Val nezadovoljstva krenuo još uoči Eura

Nakon Ivice Olića iz stožera reprezentacije otišao je još jedan pomoćnik
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. kolovoz 2024. 19:07

Mario Mandžukić je otišao, Ivica Olić još prije njega za izbornika mlade reprezentacije, no Zlatko Dalić neće imati zamjene za njih u stručnom stožeru za utakmice Lige nacija u rujnu s Portugalom i Poljskom. Iako je Dalić ostao bez dvojice pomoćnika neće angažirati nove ljude, radit će s onima koji su mu ostali. To su pomoćni trener Vedran Ćorluka, Dražen Ladić koji je u posljednje vrijeme više bio skaut te treneri vratara Danijel Subašić i Marjan Mrmić. Dakako, osim njih u stožeru su i kondicijski treneri Luka Milanović i Marin Dadić.

Dalić i Mrmić jedini su konstanta od prve utakmice Dalića kao izbornika u listopadu 2017. u Kijevu s Ukrajinom. Tada je stigao sam, upoznao momčad u zračnoj luci, a od prethodnog stožera zadržao je dva čovjeka. Mrmića koji je ostao i kondicijskog trenera Leonarda Sovinu koji kasnije više nije bio u reprezentaciji.

- Neću zaboraviti tu scenu, nikad veći okrugli stol u hotelu i nikad manje ljudi koji sjede za njim. Samo Dalić, ja, Sovina i liječnik, to je bio cijeli stožer u Kijevu - kazao je jednom Mrmić.

Odmah nakon Eura u Njemačkoj u reprezentativnim kuloarima krenula je priča da Mandžukić odlazi, no potvrde nije bilo. Samo prije dva tjedna jedan od relevantinih izvora iz Saveza uvjerao nas je da ostaje. Međutim, sada se oglasio u izjavi za HNS da je kraj. Znači li to da se predomišljao pa je izašao s time kad je morao prelomiti?

U stožer A reprezentacije priključio se u studenom 2021. godine, nakon što je okončao igračku karijeru. Sudjelovao u dva povijesna uspjeha Vatrenih, osvajanju brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine te srebrne medalje u Ligi nacija 2023. godine. U izjavi za HNS osim zahvala i ponosa na uspjehe kazao je kako je "osjetio da je vrijeme za nove i drugačije izazove".

image

Zlatko Dalic, Ivica Olic, Vedran Corluka, Mario Mandzukic

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Prvo je nacionalnu vrstu napustio 2018. godine kao igrač, sada kao član stožera. Zašto? Neki će kazati da se ne vidi kao trener, da ima druge planove u životu. No, iz reprezentativnih krugova može se čuti kako je kod nekih članova stožera postojalo određeno nezadovljstvo zato što izbornik Dalić nije uvažavao njihovo mišljenje toliko kao ranije. Da je to krenulo još uoči Eura, da je neke stvari napravio po svojem, drugačije od sugestija pomoćnika. Po tom pitanju Daliću se nema ni "a" za reći jer on je izbornik, on odgovara i jedino se njemu ispostavlja račun. Logično je da sasluša suradnike, ali i da sam donese odluku. U rujnu 2023. kazao je da ima "najbolji stožer na svijetu" i da je "puno toga prepustio pomoćnicima". No u akciji Njemačka određene su se stvari izgleda promijenile. Ima li to veze s Mandžukićevim odlaskom?

Izbornik je u komentaru suradnikove ostavke, između ostaloga, kazao kako su njegov iskustvo i autoritet "sigurno bili od velike pomoći našim mlađim igračima u proteklom razdoblju" te kako se "nada da će ostati i dalje vezan uz nogomet, bez obzira u kojoj se ulozi u budućnosti vidi". Eto, vidjet će se gdje se Mandžukić vidi...

image
ANTE CIZMIC Cropix

Linker
05. rujan 2024 11:16