Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
PIŠE D. KRUŠELJ

MANDŽUKIĆ SE VRATIO KAO - TERMINATOR! Nasmijao se dušmanima i poručio: Dečki dragi, požurili ste kada ste me otpisali i spakirali u staro željezo!

Piše: Igor KrištaforObjavljeno: 07. listopad 2016. 10:23

Mario Mandžukić sinoć je u Skadru podsjetio na Arnolda Schwarzeneggera alias Terminatora dok izrešetan rafalima, pougljenjen od lančanih eksplozija i raskopanih žica ustaje ispod slojeva šute i otresa kilograme prašine s ramena kako bi se nasmijao dušmanima u lice i izgovorio kultnu rečenicu - I’ll be back, soon.

Dečki dragi, malo ste požurili kada ste me otpisali i spakirali u staro željezo!

Rijetko viđenom simultankom Juventusov napadač osigurao je tri boda hrvatskoj reprezentaciji za samo pola sata. Kažu da školski hat-trick uključuje pogodak desnom i lijevom nogom te glavom, ali kako Mandžukić baš i ne odgovara profilu školskog centarfora, u njegovoj je slobodnijoj interpretaciji jedan gol postignut nogom, drugi (odnosno kronološki treći) glavom, a onaj između navedena dva Mandžukić je zabio ramenom zatvarajući požrtvovnim letom centaršut na prvoj vratnici i pokazujući plastično zašto će do daljnjeg ostati starter u nacionalnoj momčadi.

I onda kada novinari postanu zajedljivi uslijed preduge golgeterske suše, i onda kada navijači u anketama zatraže novo lice u dresu s brojem devet, izbornik neće pogriješiti ako zadrži to diskrecijsko pravo da na teren od prve minute pošalje Mandžukića. Njegov ratnički pristup razoružava, ponekad i doslovce, kao u sinoćnjem slučaju...

Kako je igrala Hrvatska? Kada jedan igrač, možda i osvetnik - Mandžukić je u “bivšem životu” na ovom stadionu izgubio od Vllaznije kao nogometaš Zagreba - nastupi s ovakvim autoritetom i ubije suparnika u pojam individualnom kvalitetom, onda duboka taktička mudrovanja gube na težini.

Generalno, i ostatak momčad djelovao je raspoloženo i samopouzdano. Tandem Badelj i Kovačić dobro je potezao uzde igre, Kramarić je isporučio rafiniranu asistenciju za prvi gol, a impresionirao je i vratar Danijel Subašić, iako je izbornik Ante Čačić povremeno bjesnio doživljavajući njegov Barcelona-stil haklerski nastup kao nepotrebnu nonšalanciju.

Od Subašića kolege mogu samo učiti, nema izgubljenih lopti, nema paničnih ispucavanja, ali zato ima preciznih dodavanja na rubu vlastitog kaznenog prostora, pa čak i lažnjaka na vlastitom petercu. Nakon potencijalno vrućeg gostovanja, pogotovo nakon što su iz rostera redom ispadali Modrić, Rakitić, Lovren i Pjaca, Hrvatska putuje prema Tampereu bogatija za teniski visoku pobjedu i neočekivanu injekciju samopouzdanja.

Ante Čačić razigrao je nekolicinu igrača iz drugog plana, vratio u golgeterski život Mandžukića i potvrdio da Hrvatska u nastavak kvalifikacijskog ciklusa kreće kao izraziti favorit naše skupine...

Linker
19. travanj 2024 10:17