SRDJAN VRANCIC/CROPIX
JOŠ MLAD, A VEĆ ISKUSAN

‘Mario i ja spremni smo preuzeti mjesta Modrića i Rakitića! Očekujem transfer, ali i puni Poljud‘

Nikola Vlašić kazao je kako se ne osjeća tako mlad u nogometnom smislu, s toliko utakmica u nogama.
Piše: HINAObjavljeno: 03. rujan 2020. 15:42

Veznjak moskovskog CSKA Nikola Vlašić na okupljanje hrvatske nogometne reprezentacije pred start Lige nacija i dvoboje protiv Portugala (subota) te Francuske (utorak) stigao je kao jedan od igrača u najboljoj formi. On je u novoj sezoni ruskog prvenstva u četiri nastupa postigao tri pogotka i upisao dvije asistencije. Dovoljno da i opet bude na tragu još jednog prestižnog ostvarenja jer je prošle sezone proglašen najboljim strancem i četvrtim najboljim igračem ruske lige.

- Puno mi znače ta priznanja. Uvijek kada odigraš dobru sezonu očekuješ tako nešto, priznanja su pokazatelj dobrog rada, ali nisu presudna u mojoj karijeri - kaže Vlašić, koji je u razdoblju od završetka prošle i uoči početka nove sezone individualno radio s ocem Joškom. Rezultati su itekako vidljivi.

- Rad s ocem je itekako pridonio mojoj sadašnjoj formi. Po isteku prošle sezone došao sam u Split i nisam imao što raditi, nego trenirati. Tako je bilo više od dva mjeseca i to mi je stvarno jako puno pomoglo. Napredovao sam na svim razinama, sve to sad dolazi do izražaja.

Zahvaljujući sjajnim igrama u CSKA-u, Vlašić je postao poželjan mnogim klubovima, do te mjere da ga mediji dovode u kontekst najvećih među njima. Koliko je istine u tim pričama?

- Uvijek ima priča, nešto je u njima istinito, nešto ne, i ja se začudim kad nešto pročitam. Transfer je uvijek opcija, recimo da ga očekujem u skoroj budućnosti. Naravno da želim napredovati, ali u ovom trenutku ugovor me veže s CSKA-om i samo mi je on na pameti.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

U srijedu je upriličena mala proslava u čast Ivana Perišića koji je s Bayernom osvojio europski naslov i nastavio tradiciju uspješnosti hrvatskih igrača u elitnom europskom klupskom nogometnom natjecanju osmu godinu zaredom. Vlašić se nada kako će se jednog dana naći u istoj ulozi.

- Kao prvo, jako mi je drago zbog Ivana, koji je ove sezone s Bayernom napravio velike stvari. A kad je počeo nabrajati koji su sve hrvatski igrači u posljednjih osam godina osvajali Ligu prvaka… Jednostavno poželiš biti dio tog društva.

Protiv Portugala i Francuske Hrvatska je ostala bez stožernih veznjaka Modrića i Rakitića, izostanak kojih ostavlja prostor za priliku nekim mlađim licima, poput Vlašića i njegovog dobrog prijatelja Marija Pašalića, iza kojega je uspješna sezona u Atalanti.

- Spremni smo preuzeti tu važnu ulogu, igramo dobro u svojim klubovima. Eh sad, jesmo li mi još uvijek mladi… Mario ima 25, ja ću sad napuniti 23 godine. Ja se više ne osjećam mlad, u profesionalnoj karijeri imam dosta utakmica u nogama. U svakom slučaju, za obojicu je to velika čast i prilika pokazati što možemo na pozicijama koje su upražnjene izostankom Modrića i Rakitića.

Hrvatsku na otvaranju Lige nacija očekuju dvije jake utakmice, protivnici nisu mogli biti jači, "vatreni" igraju protiv svjetskih i europskih prvaka.

- Meni je Liga nacija zanimljivo natjecanje, tu se najbolje vidi gdje si i što si, pogotovo ako govorimo o Hrvatskoj koja je uvijek u jakoj skupini. Igramo jake utakmice, koje su ujedno i priprema za Europsko prvenstvo, ali i za kvalifikacije za nadolazeće Svjetsko prvenstvo. Dakle, Liga nacija je jako dobra stvar.

Hrvatska će u tri mjeseca odigrati čak osam utakmica.

- Ja volim kad se stalno nešto događa, volim i u klubu kada imamo puno utakmica u kratkom razdoblju, meni odgovara ritam subota - srijeda. Ne treniraš puno, a stalno igraš utakmice. Mislim da Hrvatska ima širinu kadra i odlične igrače da može iznijeti taj zgusnuti ritam utakmica.

Službeno je potvrđeno da će "vatreni" biti domaćini protiv Portugala na Poljudu u utakmici koja će za Vlašića imati posebnu draž s obzirom na nastup u rodnom gradu. Možda i pred svojim gledateljima.

- Bilo bi idealno da se u Splitu igra pred gledateljima. Znamo kakvo je ozračje bilo protiv Mađarske, uvijek volim doći u Split, jer tijekom sezone nemam puno prilika za to. Odlična je stvar igrati za reprezentaciju u svom gradu.

Na spomen Portugala svi pričaju o Cristianu Ronaldu, jednom od dvojice najboljih igrača na svijetu. Drugi je, naravno, Lionel Messi. Koga Nikola više cijeni?

- Ne mogu izdvojiti jednog od njih, to što njih dvojica rade je nestvarno. Respekt za obojicu.

Vlašić je bio strijelac na dva posljednja reprezentativna ogleda protiv Slovačke i Walesa pa, shodno tome, ne bi imao ništa protiv nastaviti niz.

- Na svakoj utakmici pokušavam zabiti gol, dat ću sve od sebe da to napravim i u predstojećim susretima - zaključio je Vlašić.

Linker
30. travanj 2024 21:24