BRUNO FAHY Afp
GOST KOMENTATOR SN-a

‘Mi imamo jednu slabost i ona nas stalno prati! Pa pogledajte kako stvaramo šanse i kad dajemo golove...‘

‘Igrali smo protiv boljeg tako da je dojam ukupno pozitivan. Treba proći skupinu, to će biti uspjeh‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. lipanj 2021. 12:01

Za Sportske novosti utakmicu analizira Ilija Lončarević:

S obzirom na kvalitetu suparnika, mogu kazati da je za mene na koncu slika iz Belgije pozitivna. Mi svi skupa moramo biti objektivniji, shvatiti gdje smo i što smo, da nismo najbolji i najljepši na svijetu. Konačno, svakih dvadeset godina jedna generacija sazrije i napravi uspjeh, što nam se dogodilo u Francuskoj i Rusiji.

image
Ilija Lončarević
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Na ovoj utakmici smo vidjeli dobre stvari za koje znamo od prije. To je naša kombinatorika, vidjeli smo to kad je Belgija vjerojatno namjerno stala u zonu i poluaktivno nas je čekala. U tim okolnostima smo pokazali svoj talent u sredini terena, sve ono što naši dečki znaju, pogotovo Luka Modrić, a do izražaja je dolazio i Kovačić. Međutim, te naše dobre stvari i naše znanje nismo znali iskoristiti tamo gdje je to najpotrebnije, u završnici.

U napadačkom dijelu smo bili slabi. No, to nije bila samo karakteristika ove utakmice, to je kod nas uvijek tako. Mi uvijek svoje napade, šanse i pogotke kreiramo u osamdeset posto slučajeva iz polukontri i kontri, kad je protivnička obrana razrijeđena i kad imamo više prostora. To je hrvatska slabost i ona nas stalno prati, tako je bilo i protiv Belgije. Naša je to stvarnost.

Bruno Petković je ovoga puta apsolutno poslušao izbornika Dalića, stalno je bio kod suparničkih stopera u šesnaestercu. Međutim, nije imao apsolutno nikakvu podršku, mislim da je samo jednom Modrić utrčao u šesnaesterac na jednu dugu loptu. Naši vezni igrači uopće ne utrčavaju u šesnaesterac, naši bekovi ne idu do kraja, tako da je Petković ostajao sam među tri stopera.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Nismo uopće bili agresivni prema naprijed. U početku smo igrali dobru obranu, bilo je to dovoljno dobro, ali to nije dugo trajalo, čim je Belgija imala dva-tri dobra dodavanja, prekasno smo izlazili na pritisak. Kad nam koncentracija malo padne, onda nas svaki bolji protivnik kazni. Baš se to i dogodilo. Pitanje je bilo samo koliko su strijelci suparnika raspoloženi.

Niti naša vezna linija nije smjela dozvoliti da bude toliko izravnih dodavanja prema Lukakuu. Bilo ih je previše po sredini travnjaka. Recimo, mi Petkoviću nismo niti jednu loptu uspjeli doturiti na taj način. Možda bi se i Zlatko Dalić mogao zapitati može li se naš potencijal odrediti na drugi način, ali sad, naravno, nije vrijeme za to.

Uglavnom, vraćam se na početak. Igrali smo protiv boljeg suparnika, tako da je prezentacija ukupno pozitivna. Treba proći skupinu i to će biti uspjeh, vjerujem da ćemo biti značajni na Euru. Još bih htio istaknuti da su dečki koji su ušli opravdali svoj ulazak, što je jako rijetko.

Linker
18. travanj 2024 17:22