Dion Drena Beljo

 JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
POČETAK U21 EURA

Mini-vatreni kreću u pohod na povijest: Navijači sanjaju Pariz, a jedan igrač nastavlja ‘beskrajno‘ dugu sezonu

Skočićevi izabranici Europsko prvenstvo otvaraju u srijedu protiv Ukrajine od 18 sati u Bukureštu
Piše: Andro PolićObjavljeno: 20. lipanj 2023. 15:11

Ne volim izlike, uvijek želim najveće ciljeve. Definitivno, Olimpijske igre jedan su od njih, to je, praktički, primarno što me povezalo s ovim poslom, pričao nam je Dragan Skočić prije dva mjeseca, nakon što se smjestio u klupu hrvatske U21 reprezentacije. Novopečeni izbornik, na krilima svojih mladih trupa, danas kreće u lov na san. Neviđen pothvat u velikoj hrvatskoj nogometnoj povijesti. Za rezervaciju smještaja u pariškom olimpijskom selu idućeg ljeta, Skočićeva družina mora prvo "osvojiti" Rumunjsku. Upravo će u tamošnjoj prijestolnici "mini-vatreni" od 18 sati u srijedu krenuti u pohod na što kasniju fazu U21 europskog prvenstva. Kako bi san o Olimpijskim igrama postao realnost, naši mladići moraju preskočiti skupinu i četvrtfinale, čime bi došli na prag olimpijske vize. Jasno, uoči početka turnira, ružičasti snovi o Parizu ostavljeni su po strani, dok je fokus stavljen na prvi izazov.

Mladići iz Ukrajine uvodna su prepreka za naše reprezentativce. Družina je to predvođena Mihajlom Mudrikom, skupocjenom zvijezdom Chelseaja vrijednom 50 milijuna eura, koji je prije samo pet dana bio dvostruki asistent u trijumfu seniorske vrste u Sjevernoj Makedoniji (3-2). Razvikani talent, kod kojega mnogi propituju visinu odštete koju su "bluesi" isplatili Šahtaru za njegove usluge (stotinjak milijuna eura), mogao bi biti najveća prijetnja našim nogometašima, iako se prethodnih dana mučio s ozljedom lista.

Beskrajna sezona za Belju

Zavirimo li ponovno na bespuća Transfermarkta, najvrjedniji hrvatski eksponat je Martin Baturina (15 milijuna eura). "Desetka" Dinama, ali i reprezentacije, mogla bi biti ključan komadić mozaika na putu do uspjeha. Ostavivši iza sebe vrhunsku sezonu s "modrima", uz šest pogodaka i 13 asistencija u HNL-u, 20-godišnji plemeniti veznjak zazidao je dobru uvertiru za europsku smotru mladih. Ujedno, od njegovih lucidnih proigravanja mogao bi se "hraniti" Dion Drena Beljo, koji je posebna priča. Prvu utakmicu sezone odigrao je 16. srpnja prošle godine, režiravši trijumf Osijeka nad Goricom (2-1) s dva pogotka. Protekle nedjelje s klupe je vrebao priliku u finalu Lige nacija, a sada juriša nove pobjede s vršnjacima. U najluđim snovima, probije li se Hrvatska do kraja, sezona bi za Belju završila 8. srpnja, kada je na rasporedu finale u gruzijskom Batumiju.

image

Dion Drena Beljo

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

No, do fantazija je dalek put. Za početak, uspiju li hrvatski reprezentativci osvojiti barem bod protiv Ukrajine, već će ispisati povijest. Bit će ovo peti nastup za Hrvatsku na Europskom prvenstvu za igrače do 21 godine, a u četiri utakmice na otvaranjima prethodnih turnira uknjižili smo ravno - nula bodova. Nizozemska (2000.), Srbija i Crna Gora (2004.), Rumunjska (2019.) i Portugal (2021). stizali su do punog plijena protiv Hrvatske u prvoj utakmici Eura. U četiri prethodna nastupa naši su mladići jednom uspjeli zagaziti u nokaut-fazu. Bilo je to prije dvije godine, kada su se Španjolci preko naših leđa domogli polufinala.

Moćna Španjolska

Talent u našoj svlačionici nije upitan. Dokazano je to trijumfom u prijateljskoj utakmici protiv moćne Engleske u ožujku, koja je Igoru Bišćanu ujedno bila oproštajna na klupi mlade vrste. Od vratara Kotarskog, preko Sigura i Franjića u obrani, Kačavende i Baturine u vezi, pa sve do napadačke oštrice koja je, osim Belje, naoštrena Friganom i Šimićem.

image

Martin Baturina

MICAH CROOK/PPAUK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Micah Crook/ppauk/shutterstock Editorial/profimedia

Međutim, ništa manju koncentraciju talenta nemaju niti ostale reprezentacije u skupini. Naročito Španjolska, koja nam slijedi nakon Ukrajine, a čija se U21 reprezentacija procjenjuje na vrijednost od 232,3 milijuna eura, što je "samo" 34,3 milijuna manje od seniorske vrste "vatrenih". Rumunjska, s kojom će Hrvatska zatvoriti skupinu, ne odiše poznatim imenima, ali igra na domaćem terenu, što je uvijek svojevrsni "X faktor". "Mini-vatreni" sve će utakmice igrati u Rumunjskoj, izuzev eventualnog plasmana u finale, kada bi preselili u Gruziju, koja je također domaćin turnira.

San o Parizu

Dok su "vatreni" u Rotterdamu režirali treće penjanje na odličje u pet godina, paralelno su i rasplamsali navijačke apetite. Za početak bismo potpisali dvostruki nogometni program idućeg ljeta. Euro u Njemačkoj, a zatim i olimpijski turnir. Tri najbolje reprezentacije s Eura, koji danas počinje, osigurat će plasman na Olimpijske igre, dok Francuska kao domaćin već ima sigurno mjesto u ždrijebu. Iako će nastup na olimpijskom turniru imati igrači rođeni nakon 1. siječnja 2001., reprezentacije će, kao i obično, poziv udijeliti još trojici starijih igrača. Stoga, u zaista najluđim snovima, nije isključen scenarij da idućeg ljeta u Parizu jedan od naših trofejnih nogometaša ponese hrvatsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara. Kako bi san bio još "luđi", možda i pretjeran, svi u tom scenariju maštaju samo o jednom, najvećem imenu...

Linker
04. svibanj 2024 09:03