CROPIX
LUKA SUČIĆ ZA SN

Mladi Hrvat s klubom ispisao povijest: ‘Moje je da budem na visokom nivou, a onda očekujem i poziv u Katar‘

Mladi hrvatski veznjak je osvojio naslov prvaka, a ovog vikenda može i dvostruku krunu
Piše: Jure BurićObjavljeno: 30. travanj 2022. 16:42

Red Bull Salzburg je već deveti put u nizu postao prvakom Austrije, što još nitko do sada nije ostvario u ovoj državi. U europskim ligama samo je bugarski Ludogorec (11 puta u nizu), te njemački Bayern (10 puta) bolji u tom pogledu. Dominirali su Crveni bikovi tijekom cijele sezone austrijskog prvenstva, unatoč tome što su igrali na tri fronta - domaća liga, domaći Kup i Europa (Liga prvaka) i po onome što su pokazivali na travnjaku, bilo je neupitno njihovo prvo mjesto u austrijskoj prvenstvenoj utrci.

Ogromnu ulogu u ostvarenju toga cilja, osvajanju naslova prvaka, imao je i hrvatski vezni igrač Luka Sučić (19), koji je postao neizostavni član udarnog sastava momčadi iz Mozartova grada. Unatoč mladim godinama, Sučić pokazuje veliku zrelost u igri, a ništa lošiji nije niti u razgovoru kada su u pitanju mediji.

Naslov prvaka Austrije je vaš, jeste li sumnjali u takav rasplet prvenstva?

"Ne, nikada! Bio sam uvjeren da ćemo biti prvaci, a jedino što nisam znao kada će se to dogoditi, koliko rundi prije okončanja prvenstva."

Isti način

Što je temelj takvog vašeg optimizma i vjere?

"Imam iznimno kvalitetne suigrače, trenera i stručni stožer, radi se vrlo kvalitetno, svi razmišljamo na isti način kada je u pitanju profesionalni odnos prema obvezama. Naši ciljevi su stalni - pobjede i uspjesi."

Jeste li vi zadovoljni statusom u Red Bull Salzburgu, ali i svojom sezonom?

"Bogu hvala, jako sam zadovoljan, a najbitnije, zdravlje i forma me služe! Nije moglo biti bolje; prvaci smo države, vjerujem i u pobjedu u Kupu i nadam se dvostrukoj kruni, igram stalno, zabijam, asistiram, znači ispunjavam sve što se od mene traži u ovoj ulozi."

U nedjelju, 1. svibnja, u Klagenfurtu igrate finale Kupa Austrije protiv Rieda?

"Mi smo u ulozi favorita, što ne znači da smo već pobjednici. U finalu se igra samo jedna utakmica i ta činjenica zahtjeva oprez bez obzira tko je suparnik. Ozbiljno smo shvatili našu zadaću, već dobro proanalizirali suparnika, a samopouzdanja i kvalitete nam ne nedostaje. Jedva čekam taj okršaj. Osobno, vjerujem u naš uspjeh, odnosno da ćemo ostvariti pobjedu za dvostruku krunu, kao i prošle godine."

Kada mislite da ćete biti spremni iz Austrije otići u neku jaču ligu, odnosno jači klub?

"Nisam okupiran takvim razmišljanjem. Meni je u Red Bull Salzburgu jako dobro, već sam vam i rekao da je sve na visokoj razini, a i mi smo veliki klub. Znam da se u nogometu događaju brzo i nenadano velike promjene, međutim, mene ćete još gledati u ovom dresu."

Koja vam je liga inače najprivlačnija, koji klub bi zapravo bio po vašoj mjeri?

"Volim španjolsku ligu i njihov nogomet, ali neki klub da mi je pri srcu i neka želja, to ne osjećam. Volio sam svojevremeno Barcelonu zbog Lionela Messija, ali on više ne stanuje tamo, pa prema tome... Uglavnom volim klubove gdje su naši igrači i njima redovito držim palčeve."

Neobjašnjivi kiksevi

Jako dobro nam je poznata činjenica da su vas Austrijanci htjeli u svojoj reprezentaciji, ali vi ste odabrali Hrvatsku. Što je to bilo presudno u vašoj odluci da prihvatite igranje za Vatrene?

"Od djetinjstva, oduvijek sam želio igrati za Hrvatsku i to sanjao. Druge opcije nije niti bilo! Austrijanci su pokazali ozbiljno zanimanje, ali ostajem vjeran Hrvatskoj!"

Stalni ste i važan član Bišćanove mlade reprezentacije. Gdje su uopće limiti te momčadi, kako komentirate zadnje posrtaje u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo i što možete učiniti na Euru ako se plasirate?

"Uistinu smo dobra ekipa, vjerujem u naš uspjeh u sljedeće dvije kvalifikacijske utakmice koje su na programu, protiv Norveške i Estonije. Bit će teško, jer su suparnici također dobri i imaju iste ciljeve kao i mi. Međutim, ako budemo na vrhuncu po pristupu i energiji, ostvarit ćemo cilj, plasman na Europsko prvenstvo. Objektivno, imamo kvalitetu i snage za to. Žao mi je što su nas pogodili oni posrtaji u posljednjim dvobojima s Finskom i Austrijom. Željeli smo i htjeli najbolje, ali jednostavno se dogodilo što se dogodilo. Neobjašnjivo, barem meni!"

Optimizam s razlogom

Približava se i Svjetsko prvenstvo u Kataru. Što bi mogli Vatreni napraviti na tom najvećem nogometnom turniru na svijetu?

"Pozitivno razmišljam, ali nisam optimističan bez razloga i podloge. Mislim da možemo otići daleko kao i 2018. godine jer imamo odličnih, iskusnih igrača, uz kvalitetu mladih koji dolaze, a žele se dokazivati iz utakmice u utakmicu. Uz Belgiju, dao bih nam ulogu favorita skupine. Uz Hrvatsku je redovito briljantna atmosfera, navijanje vjernih navijača, koji se nigdje i nikada ne štede, što je naravno ogroman plus na našoj strani."

Vidite li se među najjačim Vatrenima, očekuje li mjesto na Mundijalu u Kataru?

"Moj nogometni put je ići korak po korak, stepenicu po stepenicu i nadati se najboljem, te doći do cilja. Hoću reći, cilj mi je dobro i dugo igrati u kockastom dresu, za Hrvatsku, ali pozivnicu šalje izbornik. Moje je da u klubu igram na visokoj razini i onda je logično da očekujem da budem pozvan. Kada dođe do toga, kada dobijem priliku, dat ću sve od sebe što imam, nogometno i fizički, da ostanem među najboljima još dugo vremena."

SLOBODNO VRIJEME Ne izležavam se, radim na sebi

Nogometaš ste, ali jeste li se možda vidjeli i u nekom drugom sportu u mlađim danima?

- Od početka nogomet je bio moj jedini izbor, moje opredjeljenje i život! Volim gledati rukomet kada igra Hrvatska, ali nisam se nikada vidio u tome sportu.

Osim treninga i utakmica, čime se još bavite?

- Ne mogu se pohvaliti da imam neograničeno slobodnog vremena, ali kada imam ponekad izađem u grad, odem kod roditelja, posjetiti njih i sestre, udahnuti barem malo domaće atmosfere, te pojesti nešto iz ‘domaće radinosti’. Uglavnom, ne izležavam se, radim na sebi, lagano treniram za poboljšanje snage i brzine. Da ne zahrđam! (jb)

11

golova zabio je Luka Sučić u 67 nastupa za RB Salzburg

4

pogotka postigao je u četiri nastupa za mladu reprezentaciju

1

nastup je do sada upisao u dresu A reprezentacije Hrvatske

Linker
25. travanj 2024 05:32