Roko Brajković (U19 reprezentacija)

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
PORAZI KADETA I JUNIORA

Mladi Hrvati pokleknuli u kvalifikacijama: ‘Je li cilj stvaranje igrača za Vatrene ili instant rezultat?‘

Trebamo li strahovati za budućnost našeg nogometa? Odgovor smo potražili kod Tomislava Butine
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 26. ožujak 2024. 06:22

Dvije su mlade hrvatske selekcije poražene u subotnjim kvalifikacijskim dvobojima za odlazak na Europsko prvenstvo. Najprije je reprezentacija do 19 godina, izbornik koje je Siniša Oreščanin, pokleknula u okršaju s Turskom (1:2), potom je i nacionalna vrsta do 17 godina (izbornik Marijan Budimir) “nastradala” u dvoboju s Portugalom (0:3).

Jesu li ti negativni rezultati alarmantni i trebamo li strahovati za budućnost našeg nogometa? Jedan je dio odgovora na taj upit ponudio nekad sjajni vratar i bivši direktor Dinamove omladinske škole, Tomislav Butina, koji je sad koordinator vratara u ambicioznom trećeligašu Kustošiji:

- Ne smatram da se dogodilo nešto alarmantno, niti je bilo što drukčije nego u prošlosti. Istina je da se nakon pobjede protiv Njemačke “podebljao” optimizam uoči okršaja s Turcima, ali treba znati da su Nijemci već godinama u rezultatskom padu kad govorimo o omladinskim selekcijama. A Portugal je uvijek imao jake omladinske reprezentacije, uvijek je u vrhu - kaže Butina.

Najvažniji je razvoj igrača

Potom je pridodao...

- K tome, iskustvo nam govori da te naše omladinske selekcije nisu ni dosad redovito igrale na velikim natjecanjima, a istodobno je naša A reprezentacija postizala odlične rezultate. Uvijek je, naime, u svakoj generaciji iskočio neki igrač koji je ostavio trag i izborio dres A reprezentacije, neovisno o rezultatima koje su ostvarivale naše mlađe selekcije. I stoga uopće ne bih potencirao rezultate u tim mlađim kategorijama, nego razvoj igrača za koje se smatra da bi jednoga dana mogli biti A reprezentativci.

Ovaj 49-godišnjak zatim ističe sljedeće:

- Kad govorimo o mladim selekcijama, ali i o mladim klupskim momčadima, uvijek treba postaviti jedan upit: što je cilj? Stvoriti igrača za A reprezentaciju, odnosno, prvu momčad kluba, ili imati “nabildanu” selekciju, u kojoj je sve podređeno instant rezultatu? Pa onda igraju u tom trenutku tjelesno nadmoćniji igrači, koji baš i nemaju neke perspektivu, ali su u datom trenutku u biološkoj prednosti u odnosu na suparnika zbog svoje tjelesne snage, brzine, čvrstine... A tu prednost gube kad uđu u seniorski nogomet i onda do izražaja zapravo dolaze njihove mane.

Najvažniji je svakodnevni rad u klubu

Ne bi li rezultat i stvaranje igrača trebali ići ruku pod ruku?

- U idealnim bi okolnostima trebalo tako biti. Međutim, nije to uvijek baš tako. Mišljenja sam da je od tog, instant rezultata, kudikamo važnije stvaranje igrača, dakle tko će doći do prve klupske momčadi, odnosno do dresa A reprezentacije? Stoga bi i iz ovih poraza trebalo izvući konkretne zaključke o svakome igraču pojedinačno. Razvija li se određeni igrač prema očekivanjima, što je dobro učinio, a što nije, imaju li ti pojedinci budućnost u starijim selekcijama, itd... Na tome bi trebao biti fokus, male zemlje poput nas trebale bi se usredotočiti na nekoliko nadarenih mladih igrača, koji bi trebali biti klupski i reprezentativni projekti i tu se onda ne bi smjelo pogriješiti. Najvažniji je, dakako, svakodnevni rad u klubu, a u reprezentaciji bi ti igrači trebali dobiti kvalitetnu nadogradnju - smatra Butina.

Linker
27. travanj 2024 15:41