Marin Ljubičić

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
REMI U SLOVAČKOJ

Mladi Vatreni dvaput gubili pa se izvukli u prijateljskoj utakmici, zapaprio im i igrač iz HNL-a

Oslabljeni sastav izvukao je 2:2 u završnici ogleda, za što su zaslužni džokeri s klupe
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 16. studeni 2023. 19:08

SLOVAČKA - HRVATSKA 2:2 (Nebyla 13., Kapralik 42./Ljubičić 16., Ivanović 76.-11m)

NITRA Stadion Pod Zoborom. Gledatelja: 700. Sudac: Ferenc Karako (Mađarska) Pomoćnici: Straka i Štofik (oboje Slovačka)

SLOVAČKA: Surovčik – Šikula, Leitner, Obert, Javorček – Sauer, Nebyla (od 88. Griger), Rigo (od 72. Rižnić) – Kapralik, Jambor, Veselovsky (od 72. Tučny). Trener: Jaroslav Kentoš.

HRVATSKA: Silić – Lisica (od 62. Maurić), Katinić (od 80. Škaričić), Grozdanić (od 80. Živković), Bukvić - Biuk (od 80. Rak), Soldo (od 80. Zvonarek), Hodža, Vidović (od 46. Ivanović) – Frigan (od 62. Tikvić), Ljubičić (od 62. Valinčić)

ŽUTI KARTON: Tikvić (78)

U pripremnom ispitu prije nastavka kvalifikacija, Hrvatska se mlada reprezentacije iz prijateljskog ogleda protiv Slovačke vraća s remijem (2:2). Protiv domaćina U21 Europskog prvenstva, Hrvatska je dva put gubila, ali oba se puta uspjela vratiti te u Nitri, na jednome od osam stadiona gdje će se za dvije godine igrati prvenstvo, osjetiti ambijent. Ali, dugačak je još put da svoju ulaznicu za taj turnir ugrabe i mladi Vatreni...

Iako je Dragan Skočić s mladom reprezentacijom u Slovačku doputovao osakaćen ozljedama, Hrvatska je dobro otvorila susret. Slovaci su petljali u obrani i već u prvoj minuti zakuhali situaciju pred vlastitim šesnaestercem. Biuk je driblingom izbacio čuvara, proslijedio za Veldina Hodžu čiji je udarac sijevnuo pored vrata.

Na prvi se pak pokušaj domaćeg sastava čekalo pet minuta, a onda je Kaprálik pucao glavom, ravno u ruke Tonija Silića. Ono čega smo puno mogli vidjeti u početnih 20 minuta, bila je kombinacija Frigana i Ljubičića koji su minutu kasnije duplim pasom stvorili šansu, ali prije nego li je napadač LASK-a uputio udarac, domaći su braniči otklonili opasnost. A onda - šok.

Pogrešno dodavanje iz posljednje linije hvata Veselovsky koji puca iz mrtvog kuta, Silić loše boksa pa lopta pada u peterac gdje nečuvan ostaje veznjak Istre 1961. Sebastian Nebyla i zabija. Jedini u redovima Slovaka koji nastupa u nekom hrvatskom klubu, pa kako kaže uzrečica, ‘‘Tko će kome, ako ne svoj svome‘‘. Za igrača rođenog u Njemačkoj bio je ovo treći pogodak u dresu Slovačke u21 reprezentacije.

Ali Hrvatska se brzo vratila u susret. Samo dvije minute nakon primljenog gola, Bukvić je izvrsno izveo slobodan udarac na nekih tridesetak metara od gola, a u gužvi se najbolje snašao Marin Ljubičić koji je loptu poslao iza Surovčika. Režiser je nakon gola najprije prikazao Maru Katinića, ali pogodak je pripisan Ljubičiću, Katinić nije dirao loptu prije nego li je ona ušla u mrežu.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Da su prekidi najveća opasnost u prvom dijelu po gol Slovaka, zamalo se pokazalo u 31. kad je ponovno Bukvić teledirigiranom loptom pronašao Frigana, ali njegov udarac glavom Jakub Surovčik odlično brani.

U 41. se minuti ponovno trese naša mreža. Timotej Jambor prima dodavanje u šesnaestercu i gađa pored Silića. Ipak, iako nema VAR-a, suci poništavaju pogodak. Oglasio se pomoćni sudac koji signalizira zaleđe i s razlogom, jer bio je centarfor Slovačke nekoliko centimetara ispred Grozdanića.

Kratko je trajalo veselje zbog poništenog gola. Već u idućoj akciji semafor pokazuje 2:1. Dominik Javorček juri po lijevoj strani i silovitim udarcem gađa okvir gola. Kao i kod prvog pogotka, ponovno je netko od domaćih ostao sam, ovoga je puta to bio Adrian Kapralik koji nema težak posao poslati loptu u prazan gol. Kapralik je inače jedan od rijetkih koji već ima nastup za seniorsku reprezentaciju, a debi je upisao prije više od godinu dana u prijateljskom ogledu protiv Čilea.

Opet je malo nedostajalo da se Hrvatska vrati odmah nakon pogotka, u 42. puca Biuk, ali ispred Ljubičića je očistio netko od domaćih braniča.

Mogli su Slovaci udvostručiti prednost, ali Leitner je neobjašnjivo, nakon kornera, sa svega nekoliko metara glavom pogodio vratnicu. Remi su Hrvatskoj donijeli igrači s klupe. Morisa Valinčića u 75. ruši Šikula, a Franjo Ivanović neobranjivo s bijele točke postiže svoj prvi gol za mladu reprezentaciju.

Pred mladim Vatrenima u ponedjeljak (20.11.) kvalifikacijski je ogled kod Bjelorusiju koju su prije mjesec dana u Velikoj Gorici svladali 2:0. Doduše tada su u sastavu bili Sučić i Baturina...

Linker
04. svibanj 2024 00:10