Željko Petrović

 AFP
BIVŠI IGRAČ DINAMA

Mnogi ih smatraju najlakšim ždrijebom za Vatrene, on tvrdi: ‘Nizozemci su prvi favoriti Lige nacija!‘

Željko Petrović više od 30 godina živi u Nizozemskoj, a za SN analizira suparnike naše reprezentacije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. siječanj 2023. 19:51

Željko Petrović je Crnogorac, ali kao da je i Nizozemac.

- Živim ovdje u Den Boschu od prosinca 1992. - kazao nam je 57-godišnji trener, koji nakon povratka iz Iraka, gdje je bio izbornik, čeka novi angažman. Nekadašnji igrač Dinama u generaciji Bobana i Šukera ne tako davno radio je u Hrvatskoj u zaprešićkom Interu, ali ta priča nije potrajala.

Izvrstan je poznavatelj nizozemskog nogometa, pa smo ga nazvali da ponudi svoju procjenu polufinala Lige nacija u kojem će se sastati Oranje i Vatreni.

- Prvo moram dati pohvale Hrvatskoj za ono što je napravila na Svjetskom prvenstvu, pogotovo što to nije prvi put. Igrati finale u Rusiji, pa u Kataru potom osvojiti 3. mjesto, to je nevjerojatan uspjeh kojeg će teško još netko napraviti s ovih naših prostora. Mnogi su navijali za Hrvatsku, jer zaslužuje veliko poštovanje, ima takav imidž da je svi respektiraju. Vidjelo se to i po izjavama Ronalda Koemana nakon ždrijeba, koji je govorio da će biti teško - kazao nam je Petrović, te naglasio:

image
NurPhoto via AFP

Golema podrška

- Volio bih da je Hrvatska izvukla nekoga drugog, a ne Nizozemsku. Ipak će se igrati na punom De Kuipu, tamo će biti golema podrška domaćinu. Kad bi igrala protiv drugoga Hrvatska bi imala puno veću potporu od suparnika. Nizozemska je favorit, iako je Hrvatska pokazala da protiv nje zapravo nema favorita. Pobjeđivala je i one za koje su se svi najmanje nadali.

Kako mu danas izgleda Oranje i hoće li povratnik na mjesto izbornika Ronald Koeman mijenjati nešto u odnosu na Van Gaala?

- Mijenjat će sigurno. Van Gaal je išao na najveće, na osvajanje SP-a, i zato je korigirao sustav igre. Formaciju koju su oni izmislili, a to je 4-3-3, koja s desetkom postaje 4-2-3-1, on je okrenuo u igru s trojicom u obrani 3-5-2. Kad je tako moraš nešto osvojiti kao u Brazilu da bi izgledalo dobro, ali ako ne osvojiš trpiš velike kritike. Ovdje su kritike malo jače nego što se to događa u Hrvatskoj. Van Gaal je bio pod jakom paljbom. Nizozemska je sila koja stvara ogroman broj igrača, iako ponekad nedostaje rješenja na nekim pozicijama, kao sada na mjestu špice. Nemaju ekstra klasu kao nekad Kluiverta, Van Bastena... Očekujem da će Koeman sigurno vratiti igru na sustav 4-3-3. Liga nacija je natjecanje za trofej, bit će vrlo ozbiljno. Gledajući što su reprezentacije napravile na SP-u favorit bi trebala biti Hrvatska, ali domaći teren u tu ulogu stavlja Nizozemsku.

Pojedini tamošnji mediji čudili su se izjavi Zlatka Dalića da je Nizozemska za Vatrene najteži protivnik, pitaju se kako je to mogao kazati pokraj Italije i Španjolske. Je li to potvrda kritičnosti koju imaju prema svojoj ekipi?

- Da. Italija nije igrala na zadnjem SP-u, Španjolska je ispala u osmini finala... Pitanje je danas tko će biti zdrav u lipnju, hoće li recimo Modrić biti spreman i u formi, a on jako puno znači za Hrvatsku. Bez podcjenjivanja ostalih, mislim da je alfa i omega ekipe. Ako nije u formi ili se što dogodi, Hrvatska gubi mnogo na kvaliteti. Tako i kod Nizozemske puno toga ovisi o formi Frenkieja de Jonga i Memphisa Depaya. Hrvatskoj je teško nadoknaditi izostanak dvojice-trojice, nema roster kao Francuska. Nizozemci igraju u vrhunskim klubovima i ligama i po meni su prvi favoriti za cijeli turnir, ne samo protiv Hrvatske. Španjolska može zablistati, ali ima dosta mladih igrača... Kad bi se igralo negdje drugdje možda bih rekao da je Španjolska broj 1. Ma, za Hrvatsku je najbolje kad ju staviš u ulogu “underdoga”. Tada je najjača...

Imaju li Vatreni koju prednost u odnosu na Nizozemsku?

Prava momčad

- To što su baš momčad. Svatko za svakoga radi, svaki pruža maksimum, bore se za svoju reprezentaciju kako bi se svi trebali boriti. Osim toga, u Nizozemskoj je teško biti izbornik, jer nisu zadovoljni samo s time da pobijediš, moraš i atraktivno igrati. To te tjera da djeluješ ofenzivnije, pritišćeš visoko... Hrvatska nema taj problem, može se povući, čekati, igrati na kontre, pametno, jedino je bitno da dobije. Protiv Hrvatske je vrlo teško igrati. Zbog svega što sam nabrojio, discipline, trčanja, a također i igrača na visokom nivou.

Kazao je nešto i o Modriću...

- Po ponašanju na terenu nije zvijezda. Po trci, pristupu, borbenosti, ne funkcionira kao zvijezda, to je vrlo važno. Odavno nisam vidio većeg gospodina, igrača kojem se diviš zbog pristupa i jednostavno mu zbog toga želiš da sve osvoji. Igrao sam svojedobno s velikanima, ali kakvo Modrić ima ponašanje i vođenje ekipe to je nešto posebno... Za mene je Zvonimir Boban bio vrhunski igrač, ali kad Modrić izađe na travnjak imam osjećaj kako svi žele da bude pobjednik. Kod njega nema nimalo arogancije. Kad ga nazoveš za ulaznicu donese ti je u hotel, pa sjedne s tobom, popriča pola sata, sat vremena, ne kaže da mora odmah otići.

Van Gaal najjači

Neki igrači Tulipana su novi. Tko od njih vam se najviše sviđa?

- Golman Noppert do prije tri godine nije imao klub. Ni u 2. ligi nitko ga nije htio. Zato je Van Gaal za mene najveći trener svih vremena, on ga je prepoznao u 29. godini i dao šansu da debitira na SP-u. Korektan je, pošten, kod njega ne igraju imena, nego tko zaslužuje. Noppert je senzacija, to nitko ne bi napravio osim Van Gaala. Uvijek ima mladih igrača kao Gakpo. Nekad je bio Malen, pa Depay, Bergwijn... Frenkie de Jong nije vodio ekipu kako treba, a od njega se najviše očekivalo. Kad gledaš hrvatski vezni red Modrić, Brozović, Kovačić, onda nizozemski nije bolji, ali generalno su ipak jači. Iako, vidjet ćemo koga će Koeman zvati, neće ostati ista reprezentacija kao što je bila u Kataru.

Kako Nizozemci gledaju na svoju povijest, jesu li zadovoljni što su triput bili u finalu SP-a ili ih peče što nikad nisu osvojili?

- Ovdje nikad nitko nije zadovoljan. Kažu da trebaš kritički gledati kako bi napredovao. Govorim im da se može i pozitivno pristupiti, te ići naprijed. Puno je lakše kritizirati nego afirmativno gledati na stvari. Kad izađu izvan svoje zemlje ponosni su na povijest reprezentacije, ali unutar države traže dlaku u jajetu. Nekad se na televiziji kad komentiram znam i posvađati s njima, koliko su veliki kritičari - zaključio je Petrović i zamolio da na kraju napišemo:

- Nedostajali su mi komentari Tomislava Židaka s ovih svjetskih prvenstava na kojima je Hrvatska blistala. Znao sam ga jako dobro, žao mi je što nije to doživio.



POGLEDAJTE PRVU EPIZODU ‘VAR SOBE‘

Hoće li ‘dvorske borbe‘ ostaviti traga na igru Dinama? Ima li Ivan Leko momčad za napad na prvo mjesto? Zašto je Osijek ušao oslabljen u nastavak sezone? Tko će izboriti četvrto mjesto i europske nastupe? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja pronađite u prvoj epizodi našeg novog podcasta ‘VAR soba‘ u kojem je gostovao Ilija Lončarević.

Linker
26. travanj 2024 19:02