DAMIR KRAJAC Cropix
IZBORNIKOVA TAJNA

Modri as otpao, sprema li Dalić iznenađenje za Mundijal!? Njegovo bi uvrštenje bila ‘mala bomba‘...

Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić zadržao je tajnim popis od 55 imena za Katar koji je poslao FIFA-i
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. listopad 2022. 15:58

No, velika većina njegova kadra odavno se zna i zapravo se radi samo o tome tko će od nogometaša koji i tako neće na Svjetsko prvenstvo biti, a tko neće biti među 55 dopuštenih po propisima Međunarodne nogometne organizacije.

HNS je pokrenuo postupak povratka Robert Ljubičića pod okrilje hrvatske reprezentacije, ali on niti teoretski ne može ići u Katar. Premalo je bilo vremena da se obavi procedura kod FIFA-e koja ga mora ispisati iz austrijskog i ubilježiti u hrvatsko nogometno državljanstvo. Tek igrač koji dobije njezino zeleno svjetlo smije nastupiti za novu zemlju, a Dalić je listu već poslao.

Rok za to bio je petak 21. listopada, u trenutku kad je team-menadžerica Iva Olivari stisnula "send" na izbornikov popis Dinamov igrač Ljubičić još je bio i još uvijek jest austrijski reprezentativac te ga nije imao pravo uvrstiti među svoje igrače. Kako za Mundijal može računati samo za imena koja je predao, Ljubičić će eventualnu šansu da zaigra za Vatrene pričekati do sljedeće godine.

To za Dalića nije osobito bitno jer ionako ima formiranu ekipu i kako je sam još u rujnu rekao nema velikih nedoumica. FIFA je tražila da do 21. listopada dobije prijavu igrača koji su potencijalni putnici u Katar. Svakom je izborniku naložila da odabere najmanje 35 imena, a dopustila najviše 55. Tako je i za SP dala slobodu izbora od 23 do 26.

Ako idemo analogijom da će Dalić uzeti maksimum od 26 igrača, tako je vjerojatno i na preliminarni popis stavio svih 55. Iako to službeno nismo mogli doznati jer izbornik i HNS odlučili su da neće publicirati koga je sve upisao. Međutim, puno je toga jasno...

Nakon lanjskog Eura poziv ili pretpoziv uputio je na adresu 43 igrača. Šime Vrsaljko oprostio se od nacionalne vrste, Kristijan Lovrić daleko je od forme i nekadašnjeg statusa, a ni Simon Sluga ne stoji dobro, pretpostavljamo da je stoga njih 40, dakle bez spomenutih, našlo mjesto u kvoti 55. Kako je ranije 2021. zvao i Melnjaka i Domagoja Bradarića ima rezona da i oni budu unutra ili barem jedan od njih. Rebića i Badelja odavno nema.

image

Ivan Šunjić kao alternativa za Marcela Brozovića?

Ryan Browne/Shutterstock Editorial/Profimedia

Podsjetimo da je u rujnu izbornik objavio 25 imena: vratari Livaković, L. Kalinić, Ivušić, braniči Stanišić, Juranović, Erlić, Lovren, Gvardiol, Šutalo, Vida, Barišić, Sosa, vezni Modrić, Kovačić, Brozović, Majer, Sučić, Vlašić, Pašalić te napadači Perišić, Oršić, Budimir, Petković, Kramarić i Livaja. Teško da tu može biti promjena, jako teško. Svih njih 25 kao i još 6-7 dodatnih, možda i koje više, izbornik će objaviti 31. listopada kad im šalje pozive. Potom će 9. studenoga u Pivani u zagrebačkoj Ilici reći kojih 26 vodi na World Cup u obranu srebra, a tko će ostati samo na pretpozivu za slučaj ozljeda.

Dakle, traži se 26. putnik. Budući da Kristijan Jakić i Nikola Moro nisu imali jesen kakvu je Dalić želio, pritom je Jakić više bio desni bek nego veznjak, otvorilo se pitanje alternacije za Marcela Brozovića. U rujnu nije zvao nikoga za tu ulogu, za SP bi logično trebao. Josip Mišić nametnuo se kao kandidat za tog zadnjeg veznog, međutim iz reprezentativnog miljea doznajemo da stožer nije pratio samo njega nego i Ivana Šunjića iz Herthe, koji standardno igra u Bundesligi.

Poziv Šunjiću bio bi najveća vijest, a uvrštenje među 26 mala Dalićeva bomba. Već je ponudio brojne novake u nacionalnoj vrsti pa bi mogao i 26-godišnjaka koji je taktički odlično potkovan i klasičan je defenzivni veznjak. Iz Dinama je otišao u Birmingham, a od ljeta je u Berlinu.

Mišić, Jakić i Šunjić zadnjih su dana u reprezentativnim krugovima figurirali kao tri najozbiljnije opcije za 26. čovjeka u Kataru. Iako konačan ishod ne bismo prognozirali... Je li dinamovac Mišić najbliži zna samo Dalić, ili ipak Jakić? Činjenica da Šunjića nitko iz stožera nije zvao ne sugerira da je favorit, no nisu zvali niti Mišića... Njih su dvojica igrali dvije odnosno jednu utakmicu formalno za A vrstu, premda je to više bila selekcija HNL-a pod Antom Čačićem 2017. godine.

U krugu 55 očekujemo da je i Dino Perić, a igrama u domaćem prvenstvu da se nađe u tako širokom društvu zavrijedio je i Tonio Teklić. Kraj popisa vjerojatno pripada igračima iz mlade reprezentacije kao što su - Čolina, Biuk, Beljo, M. Ljubičić, Franjić, Vidović, R. Šimić, Baturina...

To je ovog časa pretpostavka. Mladim igračima ili Tekliću bio bi poticaj kad bi znali da su na toj listi. Ne bude li ta informacija ponuđena javnosti, neće ni biti svjesni tko je točno na izbornikovom radaru.

Linker
28. travanj 2024 08:23