ODD ANDERSEN Afp
POVIJEST SE PONAVLJA

Modrić, Brozović i Kovačić kao Žuti, Asanović i Boban, a evo zašto je važan Nikola Vlašić...

Tri veznjaka "vatrenih" mogu zajedno, ali do izražaja više dolaze u sistemu s rombom
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 22. lipanj 2021. 14:11

Govorili su mi da Boban, Prosinečki i Asanović ne mogu igrati zajedno, a ja sam dokazao da mogu - branio je jednom svoj trio genijalaca Ćiro Blažević, iako je više jednog, najviše Žutog, mijenjao Jurčićem ili Soldom.

Mnogo kasnije isti se trio vezao uz novu trojicu nogometnih lumena - Modrića, Kovačića i - Rakitića. "Zajedno briljiraju, imaju talent i moć, a to je najvažnije", trubili su sada stručnjaci, premda bi mnogi, barem ispod stola, nakon dvije-tri runde iskrenosti, zavapili: "Hej, a tko će im čuvati leđa?!"

Previše defenzivni

Stiglo je, eto, još jedno veliko natjecanje, a nakon što je sadašnji šef Dalić novu trojicu eksperata uglavnom koristio u opciji romba, odjednom su na Euru zaigrali u - sustavu 4-3-3. Riječ je, dakako, o Modriću, Kovačiću i Brozoviću...

- Oni su najbolja vezna linija svijeta - poručuju redom njihovi suigrači, no pitanja se množe mogu li zajedno.

Istina, Brozović malo odudara plućima, no znanjem doista sva trojica imaju poveznicu s "vatrenim" genijalcima '98., koji su, ipak, u mnogo situacija pokazali da mogu zajedno. Za ove današnje lome se teze i argumenti, no iz samo jednog razloga - ne jesu li ofenzivni kao oni naši francuski junaci, već su ovi previše defenzivno orijentirani.

- Time smo sjajni u postavljanju i pri gubitku lopte, ali napadački patimo, jer nemamo "desetke", spojnice između veze i napada. A nitko od ove trojice u svom nogometnom habitusu nema uigrano ili urođeno kretanje prema naprijed - otkrivali su redom brojni zvani i nezvani znalci te stručnjaci nakon naših partija protiv Belgije i Engleske.

Zašto je važan Vlašić

U načelu, sigurno ne rezimiraju loše. Dapače, doista se ta "rupa" vidi i s gradnjom napada postaje sve veća i očitija. Premda se radi o kremi svjetskog nogometa, Dalić je logički protiv Češke izbacio Brozovića, no, premda je primjerice sličnu taktičku zamisao imao i kontra Rusije na SP-u, nije dobio ono što je tražio, s obzirom na to da su obojica vukli naprijed, a bez Brozovića se silno trošili u obrani i gubili konce koje su preuzeli Česi.

Taj plan, dakle, nije uspio.

Dalić je najavio da će protiv Škota ipak optirati za ekstra veznjaka koji bi nam pripomogao u posjedu i pritom rasteretio Modrića, što znači da u igru ulazi Brozović, no pitanje je ima li time mjesta i za Kovačića, jer opet prijeti da postanemo sterilni. Prije ta igra odgovara, to je i dokazivo, sparena s klasičnom desetkom, brzom, motoričnom i sklonom odličnom driblingu, poput Vlašića...

Vraćajući se, eto, na početak teksta, pitanje ponovno postaje hipotetsko. Da, tri genijalca skrivena iza prezimena Modrića, Kovačića i Brozovića mogu zajedno, no ne u sustavu 4-2-3-1, nego više u sistemu s rombom, ili s tri braniča, kako bi njihove vrijednosti mogle doći do izražaja. Ovako su, dojam je, ipak zagušene.

No, eto, i više od dva desetljeća nakon brončane Francuske, opet se pojavljuje pitanje triju genijalaca i vječne dileme odnosno trileme mogu li zajedno. To je, pritom, dokaz da odgajamo kvalitetu, da smo u veznoj liniji i dalje pri vrhu svjetske klase, no da bismo iz nje izvukli ono najbolje, nužno je naći balans. I igru koja će iz tog nogometnog evergreena izvući ono najbolje. Po njih, po momčad i, konačno - po rezultat.

Linker
26. travanj 2024 19:38