DAMIR KRAJAC Cropix
POGLEDAJTE TOP 10

Modrić i ove sezone igra maestralno, ali jedan je Vatreni iznad njega! Iznenađenje - igrač kojeg je Dinamo otpisao

Napravili smo pregled igre hrvatskih nogometaša u najjačim ligama Europe od početka sezone
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 20. rujan 2022. 09:20

Koji je hrvatski nogometaš najbolje ušao u sezonu? S obzirom na reprezentativnu stanku, osvrnuli smo se na učinak Hrvata koji igraju u deset najjačih europskih liga po UEFA-inom koeficijentu, a kao pomoć smo uzeli statistiku koju ima SofaScore.

Prije svega da kažemo da je ukupno 60 Hrvata nastupilo u ovih 10 liga. Najviše ih je, po 11, u Njemačkoj i Italiji, slijedi Austrija s 9, pa Rusija sa 7, Škotska s 5, Španjolska, Portugal i Nizozemska s po 4 te Francuska i Engleska s po 2 nogometaša. Duje Ćaleta-Car je onaj 60. na ovoj listi - nije još zaigrao za Southampton, ali je upisao nešto minuta dok je bio član Marseillea. Još je 7 Hrvata registrirano za neki od klubova iz ovih 10 liga, ali oni još nisu nastupili ove sezone.

Mi smo u naš pregled uzeli one igrače koji su ove sezone odigrali barem 450 minuta u svim natjecanjima, a samo letimičan pogled na listu 10 najboljih govori kako ove sezone odlični igraju Hrvati koji igraju u škotskom Premiershipu. Na samom vrhu je Josip Juranović koji je za Celtic odigrao 8 utakmica te postigao 1 gol i imao 1 asistenciju, a za svoje je izvedbe od SofaScore dobio prosječnu ocjenu 7,35. Osim njega, iz škotske lige su na ovoj listi i Borna Barišić kao četvrti najbolje ocijenjeni Hrvat s prosjekom ocjena 7,17; Antonio Čolak koji se nalazi na šestom mjestu s prosjekom 7,15; ali i Marijan Čabraja. Za razliku od igrača Celtica i Rangersa, Čabraja igra u slabijem Hibernianu, a ovaj lijevi bočni koji nikada nije dobio pravu priliku u Dinamu u sezoni ima prosjek ocjena 6,93 što mu je dovoljno za deseto mjesto na ovoj listi.

image

Josip Juranović

SOFASCORE

Odmah iza Juranovića na drugom mjestu se nalazi Luka Modrić koji i s 37 godina nastavlja igrati na najvišem nivou. Hrvatski maestro je s prosjekom 7,37 četvrti najbolji igrač Reala u La Ligi, a kada mu se pridodaju i nastupi u drugim natjecanjima, Modrić ima prosjek od 7,29. Postigao je i 2 gola, upisao 1 asistenciju, a 91,4% njegovih dodavanja su točna. Modrić i dalje dirigira igrom ‘Kraljevskog kluba‘ i definitivno je jedan od najboljih stranaca koji je ikada igrao na Santiago Bernabeu.

image

Luka Modrić

SOFASCORE

I dok Real i ove sezone igra dobro kao i prošle, talijanski Inter posustaje. No, svijetla točka Nerazzurra je Marcelo Brozović koji je treći najbolje ocijenjeni Hrvat ove sezone. On je za 9 odigranih utakmica dobio ocjenu 7,18, a ima i 2 postignuta gola od početka sezone.

image

Marcelo Brozović od početka sezone

SOFASCORE

Zanimljivo je da su se među najboljima našla tri nogometaša koja su ove godine promijenila klub. Na petom mjesto je Nikola Moro koji se odlično snašao u Bologni, na sedmom Nikola Vlašić koji oživljava karijeru u Torinu, a na osmom Ivan Perišić koji je i u Tottenhamu dokazao da je velika klasa. Na listi se još nalazi i Andrej Kramarić koji je postigao 2 gola u 8 nastupa za Hoffenheim.

image

Najbolje ocijenjeni Hrvati od početka sezone

SOFASCORE

Linker
19. travanj 2024 21:46