Zheng Huansong/Xinhua News/Profimedia
UDARAC ZA KAPETANA

Modrić je 2017. zamalo otišao iz reprezentacije: ‘Imao sam osjećaj kao da sam nekoga ubio‘

Navijači se boje da bi mogao ustvrditi kako je apsurdno da bude kapetan države koja ga je predala na sud
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. srpanj 2023. 22:09

U HNS-u su zatečeni i šokirani optužnicama protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena, ponetko bi vam off the record kazao kako je to zadnje što bi očekivali protiv sportskih junaka koji su proslavili hrvatsku državu i hrvatsko ime u svijetu. I to u predmetu koji je odavno pravomoćno okončan više-manje po željama tužiteljstva.

No jedna optužnica, koja je već bila podignuta pa poništena iz proceduralnih razloga, isukana je na svjetlo dana ponovno u času kad su Hrvati iz petnih žila molili Luku da nastavi igrati za reprezentaciju i povede je na još jedno Europsko prvenstvo. Što su mu izrazili i na finalu Lige nacija u Rotterdamu, i ovacijama i pjesmom.

U HNS-u nismo uspjeli dobiti opširnije reakcije od priopćenja koje su objavili, svi se pozivaju da su u njemu sve rekli, a poruka Kuće nogometa je da su uz njih:

"Kao osvajači srebrne i brončane medalje na FIFA svjetskim prvenstvima, igrački i ljudski predvodnici ekipe koja je proslavila hrvatski nogomet i državu, Luka Modrić i Dejan Lovren ne zaslužuju poseban tretman hrvatskog pravosuđa. No, zaslužuju pravedan i ravnopravan odnos te pravnu sigurnost. Stoga Hrvatski nogometni savez daje punu podršku Luki Modriću i Dejanu Lovrenu, te ćemo biti na dispoziciji za pružanje pomoći dvojici legendarnih Vatrenih tijekom procesa", navodi HNS.

"Tko je upetljan s Mamićem..."

Jesu li Modrić i Lovren lagali na suđenju Zdravku Mamiću kako ih se tereti? Modrić je svoj odgovor kojim to negira dao i u knjizi Moja igra objavljenoj 2019. godine. U njoj je rekao:

”Iznio sam svoja saznanja o raspodjeli odštete koju je Tottenham uplatio Dinamu za moj transfer iz 2008. godine. Isto tako govorio sam o poslovnom odnosu koji sam tijekom karijere imao sa Zdravkom Mamićem... Moje svjedočenje izazvalo je buru negodovanja u Hrvatskoj. Šira javnost smatrala je da sam svojim svjedočenjem išao u korist obrane Zdravka Mamića. Činjenica je da sam na sudu govorio istinu. U raspodjeli transfera držao sam se onoga što su određivali potpisani ugovori. I ponovio sam da sam spreman odmah vratiti novac koji je od transfera pripao meni ako se potvrdi da je to zakonski sporno”.

image

Luka Modrić i Dejan Lovren

Uk Sports Pics Ltd/alamy/alamy/profimedia

Iako je taj proces Zdravku Mamiću i ostalima završen u Hrvatskoj, ipak još nije kraj dok se ne oglasi Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Zamislite da poništi presudu i, primjerice, vrati sve na početak. Kako bi “zabavno” bilo i u HNS-u, i pogotovo u Dinamu, ali i drugdje... Ima li ponovna optužnica protiv Modrića i Lovrena neke sveze s time, dakako da ne znamo, ali ništa ne isključujemo. Osim što Mamić ima i druge predmete u kojima mu se sudi. Ili, kako nam je to rekao jučer jedan čovjek iz nogometa, “tko je upetljan s Mamićem, neće se toga riješiti tako skoro”.

Mnogi navijači boje se da bi Modrić mogao ustvrditi kako je apsurdno da bude kapetan države koja ga je predala na sud i to po metodi selektivne pravde jer tolikima zbog promjene iskaza nije pala vlas s glave, a on bi kao nacionalni brend prvi trebao imati pravo očekivati da ga se poštuje, te da će dići ruke od Vatrenih.

Sudska iskustva iz Španjolske

No kako je Luka jedan od najznačajnijih velikana hrvatskog sporta svih vremena, tek sad ne bi bio ni dobar, ni primjeren način da završi karijeru zbog jedne optužnice koja ga ne bi smjela ni previše uzbuditi ako je siguran da nije kriv. Prestane li igrati za reprezentaciju zbog ovog poteza DORH-a, u svakoj njegovoj biografiji pisat će “okončao bajku s Hrvatskom zato što je optužen”. Oprosti li se kako dolikuje, na velikom natjecanju poput Europskog prvenstva, optužnicu gotovo nitko neće spominjati. Što god s njom bilo, a definitivno je se nitko neće sjećati završi li priča u njegovu korist.

Kad je 2017. kratko dvojio nastaviti igrati za reprezentaciju ili ne, najviše se bojao reakcije navijača budući da je tada bio izložen “neviđenoj hajci”, kako je to sam okvalificirao.

"Bilo je to kao u noćnoj mori koja se počela odigravati u stvarnosti. Imao sam osjećaj kao da sam nekoga ubio. Činilo se kao da sam najveći problem u svojoj zemlji. Moram priznati da mi je bilo strašno teško...", naveo je u knjizi između ostaloga.

Sada nema te brige. Navijači, oni pravi navijači koji žive za rezultate hrvatske reprezentacije, dive mu se kao božanstvu. Osim toga, ništa se novoga nije dogodilo, samo recikliranje starih tema. A sudske utakmice igrat će sa svojom drugom ekipom. Imao je s time iskustva i u Španjolskoj, gdje je “naletio” ni kriv ni dužan jer država je promijenila praksu i počela ganjati slavne osobe koje su tvrtke za zaradu od privatnog marketinga osnovale u drugim zemljama, kao on u Luksemburgu. Dobio je i osam mjeseci uvjetnog zatvora za utaju poraza, ali to je zajedno s ostatkom kazne pretvoreno u oko 1,5 milijuna eura koliko je platio.

Još veće cifre imali su Lionel Messi, Cristiano Ronaldo... Sve je kulminiralo 2018. baš kad mu je na nogometnom terenu najbolje išlo. Pokazao je da se zna nositi s time, igrati vrhunski i rješavati probleme s pravosuđem.

Linker
10. prosinac 2023 01:50