PAUL ELLIS Afp
HRVATSKI MOZAK

Modrić je već odredio svog nasljednika, Nijemac ga preporodio, a Dalić ga mora poticati da - šutira

Jedna od pozitiva za vatrenu nacionalnu vrstu na Europskom prvenstvu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 06. srpanj 2021. 07:11

Više pozitiva Vatrenih poslije Europskog prvenstva prolazi prilično u sjeni negativnih tematika. Jedna od takvih je i nastup Matea Kovačića. Do sada je bio uglavnom osporavan zbog reprezentativnog učinka, često i nepravedno jer mu se stalno nametalo prevelika očekivanja. Ironija je sudbine da se nakon očitog iskoraka i kontinuiteta prikazanog na ovom turniru gotovo o tome niti ne govori…

Odigrao je Kovačić četiri utakmice, sve kao starter, i skupio 341 minutu igre od mogućih 390.

Logičan iskorak

Taj prosjek od 85 minuta ukazuje na bitno veću važnost koju mu je dao izbornik Zlatko Dalić. Reprezentativni iskorak dogodio se kao logičan nastavak napredovanja, kojeg je Kovačić iskazao u Chelseaju.

Iako je za londonski klub odigrao već 140 utakmica, ključni događaj koji je odlučno utjecao na porast Kovačićeve igre jest dolazak Thomasa Tuchela na klupu Chelseaja. Njemački trener je od početka imao jasnu ideju igre, i pogotovo jasnu ulogu koju u toj fizionomiji igre namjenjuje hrvatskom nogometnom reprezentativcu.

Odlika na cijeni

Kovačić ima odlike koje Tuchel iznimno cijeni, a to je tehnička kontrola lopte, brza i okomita proigravanja, preciznost pasa, ulaz između linija i visoka količina trke.
Na neki je način njemački trener odlučnije od drugih ukazao na vrijednost igrača koji povezuje obrambenu liniju s ofenzivnom, odnosno, kvalitetno defenzivnu fazu brzo prebacuje prema ofenzivi.

To su odlike koje su prije više godina analitičari u Madridu prepoznali kao jednu od najvažnijih vrlina Luke Modrića. Igrača koji je imao velikog utjecaja da Real dovede Kovačića iz Intera, ali ne dovoljno uvjerljivosti da svog mlađeg prijatelja nagovori na ostanak u Madridu.

Jedan od razloga je, paradoksalno, upravo Modrićeva izvanredna, kontinuirana i stabilna uloga ključnog igrača na poziciji koja je i Kovačićeva. Kad je Modrić u prvoj eri Zidanea bio ozlijeđen, francuski trener je Kovačiću prepustio njegova zaduženja, i to je vrijeme kada je Kovačić najviše zadovoljio stroge i zahtjevne medijske analitičare, odnosno struku.

No, kao i mnogi drugi vezni igrači (i Ceballos, Odegaard…) koji su se morali suočiti s manjkom prostora u Realovom veznom redu, i Kovačić je odlučio potražiti novu sredinu za iskorak.

Kod Franka Lamparda igrao je puno (90 utakmica u prosjeku 66 minuta), ali momčad pod tim neiskusnim trenerom nije djelovala tako kvalitetno i smisleno kao sada kod Tuchela. Posljedično je i Kovačić imao uspona i padova, te se njegova forma ljuljala kao i učinci koje je iskazivao u reprezentaciji.

Tuchelova ruka

Ostavimo li po strani taktičke priče, a one su, kako pokazuje i osvajanje Lige prvaka bitno viših razina u odnosu na prije, Thomas Tuchel je napravio najveću stvar za Kovačića time što mu je dao maksimalno povjerenje.

U sada već prilično bogatoj karijeri (s 27 godina ima 410 utakmica, većinom u ligama petice i euro kupovima) Kovačić je najbolje funkcionirao kad osjeća da mu se vjeruje. Prije svih kada taj stav ima trener, a onda i okruženje.
Naravno da podosta utjecaja ima iskustvo i dojmljiv prevaljeni mu put od debija u Dinamu prije 11 godina, životno sazrijevanje (obitelj, postao otac…), ali za vidljiv napredak u njegovom igračkom kadru, podrška Tuchela bila je krucijalna…

Trojka vrhunskih

Zlatko Dalić je trojku vrhunskih veznjaka, Brozović-Modrić-Kovačić, definirao kao ključni dio momčadi. I na ovom Euru najbolji je dojam uvjerljivo ostavio baš Kovačić. Za Hrvatsku, koja će se uskoro morati suočiti s odlaskom Luke Modrića, to je najbolja moguća vijest.

Kapetan Vatrenih je već davno istaknuo uvjerenje da je Kovačić njegov logičan nasljednik. Sukladno igri koju sada pokazuje, ta je najava ispravni pogled na perspektivu. Neće, naravno, Kovačić biti isti kao Modrić, ali njegov nogomet je svakako najbliža varijanta jedinstvenom veznjaku kakav je aktualni kapetan reprezentacije Hrvatske. Već je to dovoljan razlog da se lakše prihvati trenutak kada će Kovačić preuzeti mnogobrojne Modrićeve kompetencije.
Tko zna, možda će tada biti rasterećeniji i kao takav još učinkovitiji…

ŠTO RADI DOBRO

1. TEHNIČKA KVALITETA
Jak je na lopti, vidi igru između linija. Nakon što je osjetio bezuvjetno povjerenje trenera, lakše se odvaži u rizičnije okomitije akcije te stvara viškove u igri. Tehnički je kapacitiran za sve opcije igre.

2. FAKTOR MOTORIČNOSTI

Od prvog dana se istaknuo hitrinom i lakih korakom. Motoričan je, izvanredan u prvim startnim koracima, prodoran između linija, uza sve to ima ogroman potencijal trke.

3. KOMPLETIRANI POTENCIJAL

Više nije samo tehnički i hitar igrač, nego je postao veznjak koji pored velikog radijusa kretanja ima i čvrstinu. Bitno je ojačao u duelu, ne bježi od klinča, a uza sve to podigao je gard agresivnosti.

Izbornik bi trebao čim više poticati Kovačićevu završnicu

Uloga trenera je za igrače jedna od presudnih. Mnogi su se veliki talenti lomili pod teretom neshvaćanja, omalovažavanja ili manjka povjerenja struke. Thomas Tuchel je za Kovačića u tom pozitivnom smislu napravio više nego svi dosadašnji mu treneri. Neuvijeno mu je javno i unutar kluba dao do znanja da ga vidi jednim od glavnih likova njegove ideje momčadi.
Naravno da je u klubu sasvim drugačije funkcionirati jer s trenerima radite svaki dan, sa suigračima se uigravate svaki dan, zajedno se svakog vikenda prakticira ono što se priprema. Za Kovačića je u Chelseaju lakše nego, primjerice u reprezentaciji, jer se u klubu slaže momčad po volji trenera, pa ako neki kadar nedostaje, onda ga se kupi. U reprezentaciji je drugačije, izbornik slaže momčad od kadra kojeg ima. Tako u Chelseaju Kovačićeva uloga redatelja igre i distributera lopti za ofenzivni dio momčadi može lakše doći do izražaja jer ima suigrače onog profila koji će njegove lopte maksimalno iskoristiti. Kod Tuchela igra ili kao stražnji vezni (2 pivota) ili malo naprijed kao lijevi vezni. U obje opcije zadaća mu je da što brže defenzivnu fazu igre prebaci u ofenzivni mod.
U reprezentaciji je Kovačić igrao na više pozicija. Kada je debitirao pod Štimcem, odigrao je kao zadnji vezni (korektor u rombu). Potom su ga koristili kao ofenzivnog veznog, iza špice (Kovač u Brazilu), pa kao jednog od dva pivota (4-2-3-1), kao šesticu i kao osmicu (box to box).
Zlatko Dalić je na ovom Euru dao do znanja da Kovačića vidi upravo kao osmicu (lijevo), ali i kao opciju za šesticu. Tehnički gledano, Kovačić može uspješno odigrati obje pozicije, iako bi u reprezentaciji pogotovo trebao preuzimati više odgovornosti u igri prema naprijed. Kovačić ima potencijale da nametne tehničku kvalitetu koja ga krasi i na suparničkoj polovici. Dobar je u driblingu, odličan u okomitom prodoru i vidi rješenja u završnici. Ključno je da se oslobodi straha od pogreške i da osvijesti kako je za takvu akciju kapacitiran. I još nešto je prilično važno, a ostaje i dalje njegovim neiskorištenim potencijalom.
Kovačić ima snažan i dobar šut, ali je upravo zbog te suzdržanosti, tempiran na dodavanje čak i onda kada je očito da je udar na gol bitno bolji potez od forsiranog traženja zadnjeg pasa. Izbornik Dalić u idućim akcijama Hrvatske trebao bi poticati Kovačićevu završnicu, odnosno, uvjeriti ga da je iskorištava u kontinuitetu... (rm)

KOVAČIĆ NA EURU

Utakmice 4
Minute 341
Golovi 0
Asistencije 1
Udarci ukupno 4
Udarci u okvir 1
Točnost dodavanja 87,2 %
Dodavanja 197/226
Driblinzi 9
Osvojene lopte 14
Prekršaji napr./pretrp.4/5
Žuti/crveni kartoni 1/0
Prijeđeni kilometri 36,9
Najveća brzina (km/h) 29,7
Prosjek ocjena u SN 6,50

Linker
26. travanj 2024 06:11