ANTE CIZMIC Cropix
POGLED UNAPRIJED

Mogu li Vatreni baciti još jednu velesilu na koljena? ‘Na ovo moraju paziti, Turska im to nije kaznila‘

‘U problemu su, Nizozemcima to traje već godinama. Ali je favorit. 55:45, samo zbog jedne stvari‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 31. ožujak 2023. 20:07

Bivši Dinamov nogometaš Željko Petrović (58) godinama živi u Nizozemskoj, u Den Boschu. Nakon igračke karijere bavi se trenerskim poslom, promijenio je niz klubova, a prije tri godine bio je i strateg zaprešićkog Intera. Posljednje mu je radno mjesto bilo na izborničkoj funkciji selekcije Iraka, s koje je odstupio u veljači prošle godine.

Muči ih loša igra

Petrović je uistinu sjajan poznavatelj nizozemskog nogometa, zanimalo nas je kako vidi aktualni trenutak nizozemske reprezentacije, hrvatskog suparnika u prvom polufinalu Lige nacija (Rotterdam, 14. lipnja, početak utakmice 20.45)?

- Ovih je dana u njihovim medijima više negativnih kritika nego pohvala. Nizozemska je gadno izgubila u Parizu protiv Francuske u kvalifikacijama za Euro (0:4), potom je lako u Rotterdamu svladala slabašni Gibraltar (3:0), međutim, i nakon te uvjerljive pobjede tražila se “dlaka u jajetu”. Nizozemci su jednostavno takvi. Da su pobijedili Francusku uz lošu igru opet bi ih kritizirali, takav je ovdašnji mentalitet – kaže Petrović.

image

Željko Petrović

KARIM SAHIB Afp

Iskusni stručnjak potom nastavlja:

- Muči ih sad ta loša igra, iako su imali problema s ozlijeđenim i bolesnim igračima, pa nisu bili u najjačem sastavu. Strahovito im je nedostajao Frenkie de Jong, on je možda i najvažnija karika te momčadi. Izbornik Ronald Koeman ima golemi kredit u nogometnoj javnosti, ali svejedno mu se prigovara zašto protiv Francuske nije promijenio napadački 4-3-3 sustav igre i ponudio zatvoreniju formaciju. Općenito je loše medijsko ozračje oko nizozemske selekcije i to ih već godinama prati - govori Petrović.

Weghorst nije klasa

Koji su u ovom trenutku najveći problemi nizozemske nogometne selekcije?

- Nemaju pravog napadača. Igra li Depay, onda se nešto događa u suparničkom kaznenom prostoru. U vrhu napada im je sad Weghorst, ali nije on ta vrhunska klasa kakva je potrebna Nizozemskoj. Nakon što se Jansen oprostio od nacionalne vrste, imaju taj problem u vrhu napada.

Vidjeli smo da je u nizozemskim medijima kritiziran i donedavno nedodirljivi “šef” obrane, Virgil van Dijk?

- Točno je, prozvao ga je Marco van Basten, zamjera mu što se ne ponaša kao lider momčadi. Ovdje se očekuje da kad momčad igra loše kapetan kaže: “Da, igrali smo loše”! Očekuje se i da u igri preuzme najveću odgovornost. A Van Dijk nije takav tip, niti pred medijskim mikrofonima, niti na travnjaku. I to Nizozemcima smeta...

A kako vam je izgledala Hrvatska na startu kvalifikacijskog ciklusa za Euro 2024. u Njemačkoj protiv Walesa i Turske?

- Livaković je u prvih dvadesetak minuta u Bursi spašavao Hrvatsku. Kao što je spašava u posljednje dvije godine! Fantastičan je vratar, njegove su obrane fenomenalne. A kad momčad ima takvoga vratara, onda može napraviti velike stvari. Hrvatski je vezni red možda i najbolji na svijetu, Luka Modrić je nevjerojatan igrač, istinski fenomen, a oduševio me Mateo Kovačić svojim “šuljanjem” iz drugoga plana i postizanjem pogodaka. Malo me začudilo zašto nije igrao Josip Juranović, ali kad sam vidio Stanišićev nastup, sve mi je odmah bilo jasno.

image
DUJE KLARIC Cropix

Čeka se De Jonga

Tko vam je bolje izgledao na posljednjim utakmicama, Nizozemska ili Hrvatska?

- Momčadski je Hrvatska stabilnija, vidi se da ta momčad dugo igra zajedno, iskusna je i ima pobjednički karakter. I ima pravoga vođu na terenu, čudesnog Luku Modrića, Mozarta nogometne igre! U Nizozemskoj bi to trebao biti De Jong, ali još nije i tko zna hoće li ikada biti. Nadalje, Hrvatska je u obrambenom smislu mirna sljedećih desetak godina, Šutalo i Gvardiol izvanredni su igrači koji će sigurno još napredovati, iskustvo će im donijeti i veću kvalitetu. Postoji problem u vrhu napada, treba pričekati rađanje novoga Šukera... - konstatira trener mnogobrojnih inozemnih klubova.

Vrući teren Rotterdama

Tko će biti favorit u lipanjskom ogledu Nizozemske i Hrvatske u rotterdamskom polufinalu?

- Gledajući posljednje rezultate, Hrvatska bi trebala biti favorit. Ali, ipak bih dao malu prednost Nizozemskoj, recimo u postocima 55:45. Zbog samo jednog razloga. Zbog domaćinstva. Igra se u Rotterdamu i na tom vrućem terenu svakome je teško igrati protiv Nizozemske. Hrvatska u svakom slučaju mora izvući pouke iz ovog dvoboja s Turskom, ni slučajno se Vatrenima ne smije dogoditi onako loš ulazak u utakmicu jer će Nizozemska to znati kazniti. Za razliku od Turske, koja to nije učinila... - rekao je na kraju Željko Petrović.

Linker
16. travanj 2024 09:33