Borna Sosa

 DMITRIY GOLUBOVICH Anadolu Agency Via Afp
BORNA SOSA ZA SN

Moj dolazak među Vatrene? Bit ću iskren, dočekao me malo napetiji zrak! A nisam očekivao ni ovo...‘

Debitantske minute upisao je u rujnu, u Moskvi, nakon Eura i teške atmosfere u reprezentaciji.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. studeni 2021. 14:06

Borna Sosa u rujnu je u Moskvi dobio prvu šansu u A reprezentaciji, a u tjednu odluke njega i Vatrene, nakon Malte, ponovno čekaju Rusi u utakmici za koju se vjeruje da će biti presudna za plasman na Svjetsko prvenstvo. Sosa, jedan od najboljih lijevih bočnih u Bundesligi, vrstan tehničar čiji centaršutevi imaju “navođenje infracrvenim zrakama”, pobrao je komplimente navijača za nastupe u državnom dresu. Kao da su ga mnogi otkrili tek kad je postao član Dalićeve postave.

- I u Njemačkoj ima dosta problema s koronom, a vidim da je u Hrvatskoj katastrofalna situacija. Mislim da je svima preko glave, nadam se da će joj konačno doći kraj. Moramo se i dalje pridržavati mjera kako bi bilo što manje problema - kazao nam je Sosa, s kojim smo započeli razgovor na epidemiološku temu jer je ona opet izbila u prvi plan.

Valjda tako mora biti...

Ipak je drugačije nego lani, primjerice, nogometne utakmice igraju se s publikom, a ne pred praznim stadionima.

- Je, u Njemačkoj je dopušten stopostotan kapacitet stadiona, ali uz 2G pravilo (prebolio ili cijepljen)… Strogo je to, no valjda tako mora biti, najvažnije je da ozračje na utakmicama sliči na normalno.

I kod nas se s COVID potvrdama može na nogometne utakmice, tako su rasprodane ulaznice za Poljud, za ogled Hrvatske i Rusije 14. studenoga…

- To je super. Hvala Bogu da će u Hrvatskoj napokon biti pun stadion, to je jako bitno svima, ne samo igračima…

Sa Stuttgartom je u subotu imao utakmicu s Arminijom iz Bielefelda i izgubio 0:1. Sezona za klub nije dobra, trenutačno su u nizu od tri poraza, a čak pet utakmica ne znaju za pobjedu.

- Nije kao prošle godine jer imamo nevjerojatnih četrnaest ozlijeđenih igrača, to je izvan svake pameti. Ne mogu si objasniti da se baš nama dogodio toliki peh. Unatoč tome u sredini smo tablice, iako ne igramo bajno. No, svojim nastupima sam jako zadovoljan. Trenutačno sam jedini u ekipi koji je odigrao svaku utakmicu ove sezone za klub, dobro se osjećam, u formi sam, zdrav sam, to je najbitnije…

Na kontu su tri asistencije u prvenstvu. Koliko ste zadnjih dana već razmišljali o utakmicama reprezentacije?

- Mislim da smo svi razmišljali, nije to neka tajna. Naravno da je tako, bez obzira što smo imali klupske obveze. Ipak je u pitanju Svjetsko prvenstvo, meni osobno potencijalno prvo, pa mi je možda više u glavi nego drugima. Kao reprezentacija spremni smo na sve što dolazi jer svi igramo u dobroj formi. Unatoč tome što nismo kompletni, budemo li pravi, ne bi trebalo biti problema. Vjerujem da će tako i završiti…

image

Borna Sosa

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Dakle, uzbuđenje raste.

- Naravno. Pogotovo što bi Poljud mogao biti pun. Svi znamo kakva je atmosfera i kakvo stanje kad je splitski stadion rasprodan. Nema se što puno za reći. Što se toga tiče, jedva čekamo.

Zacrtano u sjećanju

Igrali ste na punom Poljudu u listopadu 2017. godine.

- Jesam. Derbi Hajduk - Dinamo. Bio je rođendan Torcide, baš su ga žestoko obilježili na krcatom stadionu. Sjećam se da sam nakon te utakmice izjavio kako mi je to najbolja atmosfera u Hrvatskoj - nasmijao se Borna i - nastavio:

- Doživljaj te utakmice i punog Poljuda ostao mi je zacrtan u sjećanju i zbog toga se također veselim dolasku u Split i utakmici s Rusijom.

Dalić ga je dosad stavljao u momčad samo na gostovanjima, vidjet ćemo kako će biti s Rusijom, jasno je da bi volio igrati.

- Nije diskutabilno da bih htio igrati na punom Poljudu. Znam da će mi neki dinamovci to zamjeriti, ali to je na kraju dana činjenica i radi toga ne bi trebalo biti neke velike zamjerke.

No, Hrvatska neće biti kompletna, muke po izborniku dolaze jedna za drugom. Prvo su zbog ozljeda otpali Mateo Kovačić i Josip Brekalo, potom se razbolio Luka Modrić, koji je dobio virozu, ali učinit će sve da igra...

- Kad klase nedostaju to se vidi jer vrlo ih je teško zamijeniti. Međutim, znamo da Hrvatska ima jako puno nogometaša koji su kvalitetni, jedva čekaju priliku pokazati se i dat će sve od sebe. Što se toga tiče, tko će god dobiti šansu bit će dostojna zamjena i puno će pridonijeti. Naravno da je posebno teško nadomjestiti vrhunske igrače i vođe ekipe. Nažalost, dogodi se peh da se ozlijediš ili razboliš prije reprezentacije. To je možda čak i u glavi neki problem jer uvijek svi razmišljamo - joj, samo da mi se sad nešto ne dogodi, neka se ozlijedim bilo kad, samo ne sad. I onda ti se baš dogodi… Ali, nadam se da će sve dobro proći, da će zamjene biti na razini i da ćemo se veseliti.

Hrvatska prije Rusije nema pravo na kiks na Malti. I takve utakmice znaju biti škakljive.

- U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo ne smije se podcijeniti nijedan protivnik, tako ni Malta. Moramo ih maksimalno ozbiljno shvatiti kao što smo Cipar. Neće biti problema u vezi pristupa i zalaganja, a dobro znamo da bez ta tri boda nemamo što tražiti na Poljudu. Pobjeda u Ta’Qaliju je pod mus. Treba nam i zbog stanja na tablici, ali i pozitivne energije…

Je li možda i bolje što će vam vjerojatno za prvo mjesto u Splitu nužna biti tri boda, nećete imati što kalkulirati?

- Sigurno. Nekad si u situaciji da ti je dovoljan remi, na kraju primiš gol i sve padne u vodu. Zna se to dogoditi i u zadnjoj minuti. Ovako je jasno - igramo na sve ili ništa, idemo na pobjedu. Tako se i moramo postaviti jer kvalitetnija smo ekipa. Ako prezentiramo najbolje što imamo, trebali bismo slaviti…

Ukoliko bi Rusi kiksali protiv Cipra, tada bi nam igrao i neodlučen rezultat. Ima li šanse za to ili mislite da su ključne prepreke prošli?

- I kad bi kiksali, opet ih moramo dobiti. Jednostavno tako to gledam i drugo me ne zanima. Nama dvije pobjede donose Svjetsko prvenstvo i to je to. Nema mjesta nikakvim kalkulacijama.

Opipali ste puls Rusima u Moskvi, čini li vam se netko od Karpinovih igrača opasniji od ostalih?

- Slični su Slovačkoj. Čak bih rekao da Slovaci imaju neke bolje pojedince, dok Rusi kao Rusi više igraju na zalaganje i momčadski duh. Oni su također domoljubi, takav su narod, takva ekipa i tako igraju. Zato ih je još teže pobijediti. Uvijek su kompaktni, agresivni i daju “milijun posto”. Neće biti laka utakmica, kao što nije bila nikome. Vidi se po tome koliko su bodova osvojili u kvalifikacijama.

Očekujete boj dvije fanatične ekipe?

- Baš tako. Mislim da će to biti utakmica dviju fanatičnih ekipa. Mi žarko želimo na Svjetsko prvenstvo, ali i oni jednako tako. Nije to mala stvar. Svjesni su da za to moraju ići “na glavu”. No, na kraju dana Hrvatska je Hrvatska. U nogometu.

Ili jesmo ili nismo

Zlatko Dalić vas je prvi put zvao u reprezentaciju za utakmice u rujnu, nakon Eura na kojem je atmosfera bila “teška”. Na kakvo ste ozračje naišli?

- Bit ću iskren - došao sam u situaciji kad nikome nije bilo svejedno jer pred nama se nalazio najteži ciklus, igrali smo s Rusijom i Slovačkom u gostima, potom doma sa Slovenijom. Postavilo se pitanje - ili jesmo ili nismo. Završilo je uspješno, ne najuspješnije jer za to smo trebali dobiti i Rusiju, ali ispostavilo se da je to vrlo kvalitetna reprezentacija. Dočekao me je malo napetiji zrak što je bilo najnormalnije jer utakmice su bile odlučujuće u tom času. Na kraju smo bili sretni što je dobro završilo. Nakon susreta sa Slovenijom na Poljudu, gdje je vladala odlična atmosfera, svi smo jedva čekali nova okupljanja. Imam zaista jako pozitivna iskustva sa suigračima i članovima stručnog stožera. Da bih riječ rekao… Pogotovo što se u listopadu ponovno priključio i Brekalo, pa smo bili zajedno nakon dugo vremena. Meni je sve odlično i opet imam onaj osjećaj da jedva čekam dolazak na reprezentaciju. Mislim da je tako svima. To je nešto najljepše: doći doma i igrati za reprezentaciju.

image

Borna Sosa

ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

Od pet susreta otkad ste dio A nacionalne vrste, triput ste igrali u početnoj postavi, a dvaput Borna Barišić. Zadovoljava li vas takva izbornikova podjela uloga?

- Kako ne! Kad sam stigao prvi put, nisam očekivao da ću u Rusiji odmah biti u startnih jedanaest. To nitko nije očekivao. Razgovarao sam nakon toga s izbornikom i zahvalio mu se na povjerenju. Ipak treba imati petlju staviti debitanta u postavu u takvo važnoj utakmici. Puno mi je značila i ta šansa, ali i to što izbornik toliko vjeruje u mene. Naravno da je na meni u tom trenutku bio jako veliki pritisak, ali to je ujedno bio i poticaj za sve ostalo što se nakon toga događalo. Mislim da će sve na kraju završiti pozitivno jer zaslužili smo da bude tako.

Recenzije vaših igara su vrlo dobre, od nogometnih ljudi do navijača, kao da su dobili pravi dojam o vama tek kad su vidjeli kako funkcionirate u A vrsti.

- Zadovoljan sam, mislim da ne mogu biti zadovoljniji nakon prva dva okupljanja. Zračila je dobra atmosfera, kvalitetno smo djelovali na terenu, rezultati su nas pratili osim sa Slovačkom, a to se posebno reflektiralo na mene jer sam ipak u tome nova priča za hrvatski narod. To je utjecalo pozitivno na moje igre, a dao sam sve od sebe da tako bude. No, na kraju dana je svima jedino bitno da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo, a ne tko je od pojedinaca što pružio.

Obožavam ovu ulogu

U Stuttgartu ste lijevi bočni, po potrebi i desni kao ove subote, u reprezentaciji lijevi bek. To je nešto defenzivnija uloga, ali imate iskustva…

- Lijevog beka igram otkad znam za sebe. Cijeli život dok nisam došao u Stuttgart. A i ovdje, u dijelovima mnogih utakmica, igram beka iako smo u rasporedu 3-5-2, zato što se spuštam u liniju s četvoricom tijekom igre. Lijevi bek je pozicija na kojoj se osjećam najbolje jer na njoj sam odrastao. Obožavam tu ulogu.

Još se ne mogu komparirati s Robertom Jarnijem

Neki vas uspoređuju s Robertom Jarnijem. Budući da ste rođeni 1998. uživo ga niste mogli gledati, godi li vam to?

- Legendarna je izjava “nemamo lijevog beka od Roberta Jarnija”. To sam čuo kad sam imao pet godina i slušao do danas. Iako ga nisam gledao, znam sve priče o njemu i velika mi je čast kad me se usporedi s igračem kao što je Jarni. Ja se još ne mogu komparirati s njim jer Jarni je napravio sjajnu karijeru, trebao bih puno toga učiniti da bi me netko mogao usporediti s takvim asom. Samo bih se potencijalno, u budućnosti, mogao uspoređivati s njim. Na meni je da treniram i ako Bog da napravim karijeru kakvu je on imao. Mislim da bi svaki igrač to potpisao istog časa. (da)

Finale SP-a u Rusiji gledao sam s Brekalom na Trgu bana Jelačića

Kazali ste kako ste još kao dijete sanjali da igrate na Mundijalu i pjevali Freddieja Mercuryja "We are the champions", a kako ste popratili rusko Svjetsko prvenstvo i hrvatsko srebro. Jeste li bili s Josipom Brekalom na Trgu?

- Jesam. Finale smo gledali zajedno na Trgu bana Jelačića. Tražili smo slobodno od klubova da nas puste doma za tu utakmicu, nitko nam nije radio probleme, svi su bili svjesni što se događa. Polufinale s Engleskom gledao sam u Stuttgartu jer u tom gradu ima jako puno Hrvata i bila je fenomenalna atmosfera. Okupilo se oko 35 tisuća naših ljudi na ulicama, to je bilo nevjerojatno…

U četvrtfinalu smo prošli Rusiju koja nam sad opet stiže. Gdje ste pratili taj susret?

- U Stuttgartu. Tada su nam već krenule pripreme, pa nismo mogli svako malo ići u Zagrebu, ali kad je stiglo finale tada sam imao izliku pobjeći s treninga i otići u Hrvatsku. (da)

Linker
20. travanj 2024 14:02